Ziua Americii, sarbatorita la Ambasada SUA la Bucuresti

×
Codul embed a fost copiat

Un vulcan a erupt luni seara la resedinta ambasadorului american la Bucuresti. Vorbim despre efecte speciale, pentru ca tema hawaiana a marcat Ziua Independentei cu numarul 235.

Americanii de la noi, dar si personalitati locale s-au strans cu ocazia sarbatorii Statelor Unite.

Chiar daca este un moment festiv, ambasadorul american Mark Gitenstein nu s-a ferit sa critice, intr-o scurta declaratie acordata Stirilor ProTv, modul in care se pot face investitii la noi in tara, dar si mersul economiei.

Interviu cu Mark Gitenstein, ambasadorul SUA in Romania

Stirile ProTv: Cum credeti ca va evolua economia Romaniei in 2011?

Citește și
Drapelul SUA
O noua ordine mondiala. Presedintele SUA, stabilit la cea mai secreta intalnire. Vezi cine este
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Mark Gitenstein: Mult mai bine decat anul trecut. Fondul Monetar se asteapta la crestere economica, care va depinde insa de evolutiile din restul Europei. Germania este din ce mai puterinca, iar in Romania exporturile merg foarte bine.

Stirile ProTv: Dar economia Statelor Unite cand isi va reveni?

Mark Gitenstein: Este o intrebare de 64 de dolari. Cred ca situatia economica se va ameliora. Totul depinde de increderea pe care americanii o au in propria economie. In plus, trebuie solutionata problema deficitului bugetar.

Stirile ProTv: Economia Romaniei va fi influentata in vreun fel?

Mark Gitenstein: Nu cred. Economia Romaniei este mult mai influentata de ce se intampla in Europa. Este mult mai important ce se intampla in Germania , Franta sau Austria.

Stirile ProTv: Dar investitiile americane in Romania s-au mai redus?

Mark Gitenstein: S-au redus toate investitiile straine. Totusi au avut loc multe investiii americane in Romania. Peste 1,2 miliarde de dolari.

Stirile ProTv: Exista si factori care descurajeaza investitiile americane in Romania?

Mark Gitenstein: Cele mai mari probleme sunt lipsa de transparenta si coruptia. Daca eforturile pentru corectarea acestor probleme vor continua, va exista un impact pozitiv. Daca nu, investitorii pur si simplu isi vor duce banii in alta parte.

Stirile ProTv: Aveti semnale de la companiile americane au cerut mita?

Mark Gitenstein: Am mai multe exemple de companii americane care se plang de lipsa de transparenta si de decizii controversate in ultimii 15 ani. Toti predecesorii mei au avut plangeri similare.

_____________________________

Pe de alta parte, oficialii au interzis vanzarea si folosirea artificiilor de 4 iulie, Ziua Independentei, in sudul Statelor Unite, din cauza secetei persistente si a incendiilor care devasteaza aceasta parte a tarii, relateaza Wall Street Journal, in editia electronica.

Oficialii din Florida pana in Arizona au interzis focurile de artificii pentru a reduce riscul de incendii. Ei le-au cerut, de asemenea, locuitorilor din zonele unde nu au fost instituite astfel de interdictii sa renunte la focurile de artificii.

Guvernatorul statului New Mexico, Susana Martinez, a ordonat miercuri politiei statului sa ajute la respectarea restrictiilor. "Conditiile din New Mexico sunt pur si simplu prea periculoase pentru ca cineva sa cumpere, sa vanda sau sa foloseasca artificii in aceasta vara", a declarat ea.

"Este prea seceta, iar resursele noastre in materie de pompieri sunt prea putine pentru a putea lupta cu eventuale incendii masive provocate de artificii", a declarat, la randul sau, directorul departamentului de siguranta publica din Texas, unde 179 de cantoane din totalul de 254 au interzis focurile de artificii.

Peste 70% din statul Texas se confrunta cu seceta, iar aproximativ 10.000 de focare de incendiu au devastat peste un milion de hectare de teren in ultimele sase luni, generand pagube de sute de mii de dolari si moartea a doi pompieri voluntari.

De obicei, la 4 iulie sunt anuntate mai multe incendii decat intr-o zi obisnuita din an, iar focurile de artificii provoaca mai mult de jumatate dintre acestea, potrivit Asociatiei nationale pentru protectia impotriva incendiilor. Astfel, in 2009, focurile de artificii au provocat 18.000 de incendii, ranirea a 30 de civili si pagube in valoare de 38 de milioane de dolari.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
Citește și...
Dupa Grecia, urmeaza SUA. 2 august, ziua in care America ramane fara bani
Dupa Grecia, urmeaza SUA. 2 august, ziua in care America ramane fara bani

Odata cu amanarea crizei din Grecia, atentia investitorilor se orienteaza catre urmatoarea posibila criza, cea a cresterii limitei de indatorare a SUA, de 14.300 miliarde dolari in prezent.

O noua ordine mondiala. Presedintele SUA, stabilit la cea mai secreta intalnire. Vezi cine este
O noua ordine mondiala. Presedintele SUA, stabilit la cea mai secreta intalnire. Vezi cine este

Cel mai puternic om, care va avea in maini fraiele SUA, a fost, se pare, ales in secret, de membrii Grupului Bilderberg, ce s-au reunit saptamana trecuta in Elvetia. Afla din materialul de mai jos cine este el.

La 149 de ani de la abolirea sclaviei, SUA isi transforma copiii si nepotii in sclavi
La 149 de ani de la abolirea sclaviei, SUA isi transforma copiii si nepotii in sclavi

Pe 19 iunie se implinesc 149 de ani de la abolirea sclaviei in Statele Unite ale Americii. Presa de peste ocean scrie despre o noua forma de sclavie, cea a datoriilor SUA, ajunse la un nivel apocaliptic, pentru economia tarii.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate”

Cătălin Cârstoiu organizează vineri seară o conferință de presă, în care ar urma să răspundă acuzaţiilor de incompatibilitate şi în care ar putea face şi un anunţ referitor la prezenţa în cursa electorală.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.

Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”
Reacție neașteptată a Iranului după atacul atribuit Israelului. „Mai degrabă infiltrare decât atac”

Teheranul minimizează exploziile de vineri atribuite Israelului şi anunţă că nu intenţionează să se răzbune, în dorinţa de a evita un război în regiune.