"La oras e mafie mare". Povestea incredibila a preotilor din Episcopia Husilor lasati fara salariu

Ultima actualizare: 06-11-2012 20:26

Situatia este tot mai incordata la Episcopia Husilor, dupa ce mai multi preoti si-au reclamat superiorii la politie, iar acum cer si daune morale.

600.000 de lei vor pentru ca de cateva luni n-au mai primit salariu, iar de 3 ani incoace li s-au taiat, lunar, milioane. Slujitorii Domnului au tinut sa precizeze ca inaltii ierarhi i-au "sicanat si amenintat" pentru ca in final sa le dea "avertisment si dojana arhiereasca".

In total, 3 preoti din episocopia Husilor au nesocotit vorbele superiorilor si au indraznit sa mearga in instanta ca sa li se faca dreptate.

Slujitorii Domnului sustin ca inca din 2009 li s-a retinut in mod abuziv diverse sume din salariu.

Mai exact, intre 300 si 400 de lei din leafa de 1500 de lei. Pentru ca in aprilie au inceput sa puna intrebari, nu au mai primit niciun ban.

"La oras e mafie mare", a spus un dascal.

Iar neregulile semnalate nu se opresc aici.

"Fara sa fiu informat,  mi s-au retinut diverse sume de bani sub pretextul ca sunt membru CAR, desi nu am facut vreo cerere de inscriere la aceasta organizatie", spune un alt parinte.

Nemultumitii sustin ca au trimis memorii peste memorii la Episcopia din Husi, dar si la Mitropolitul Moldovei si Bucovinei, IPS Teofan. Mai mult au cerut statele de plata.

Intr-un raspuns semnat de insusi Episcopul Husilor se mentioneaza ca :

"In ceea ce priveste solicitarea de a va pune la dispozitie, in copie, listele de plata de la contributia bugetului de stat, va comunicam ca nu sunteti in drept de a solicita asa ceva. Sunteti pedepsit cu avertisment si dojana arhiereasca.... In caz de recidiva, veti fi deferit judecatii Consistoriului Eparhial Husi".

Disperati ca nu mai au niciun venit, preotii cer acum si daune morale, 200.000 de lei fiecare.

"Au retinut, in mod nelegal, sume importante din salariu, aducandu-ma sub limita materiala de subzistenta", spune unul dintre reclamanti.

Avocatul episcopiei spune, insa, ca preotii ar trebui sa-si asigure singuri salariul pentru ca fiecare are in parohiie peste 200 de familii. Astfel slujitorii Domnului nu mai au de ce sa ceara bani de la Episcopie si in plus ar trebui sa isi singuri retributiile la stat.
 

 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO