Jumatate de milion de euro, pe apa sambetei. Referendumul din Constanta, un esec pe toata linia
Aproape jumatate de milion de euro din bani publici a cheltuit Consiliul Judetean din Constanta ca sa organizeze un referendum privind reorganizarea administrativa. O propunere care nici macar n-a ajuns sa fie discutata in Parlament.
"O actiune inutila", sustine prefectul. El vrea sa-i dea in judecata pe consilierii care au fost de acord cu alocarea banilor. Mai rau, scrutinul ar putea sa nu fie validat. Pe langa aceste probleme, cei care au venit sa predea buletinele de vot au stat ore bune in frig.
Si n-au fost singurele probleme ale acestui referendum care a costat doua milioane de lei din bani publici. Reprezentantii Directiei de Statistica din Constanta nu s-au prezentat la Biroul Electoral pentru centralizarea datelor pentru ca, spun ei, n-au fost instiintati.
Alegeri 2024
21:26
Nicuşor Dan: Votul meu în primul tur va fi pentru Nicolae Ciucă sau Elena Lasconi
19:26
Au fost tipărite 5,6 milioane de buletine de vot pentru referendumul din București. Care este condiția pentru a fi validat
19:14
Cum votăm la prezidențiale, în țară și în străinătate. Cei care nu sunt în localitatea de reședință pot vota la orice secție
19:05
Sondaj AtlasIntel alegeri prezidențiale 2024. George Simion și Elena Lasconi ar fi umăr la umăr în bătălia pentru locul doi
Asa ca organizatorii au cerut ajutoare de la Consiliului Judetean, chiar daca aceasta institutie nu este abilitata sa adune voturile.
Acest referendum controversat a avut loc in baza unei hotarari votate in iunie de consilierii judeteni PSD si PNL, care detin majoritatea. Acestia au dorit sa atace tema reorganizarii administrativ-teritoriale a tarii propusa de coalitia de guvernamant. Decizia Consiliului Judetean a fost atacata apoi in instanta de prefect, insa Curtea de Apel Constanta a respins, in octombrie, actiunea. Asa ca Opozitia i-a chemat pe cetateni la vot.
"Judetul nu-si permite aceasta cheltuiala. Nicusor Constantinescu va trebui sa scoata acesti bani din buzunar. Voi face o plangere penala impotriva celor care au organizat referendumul. Este o cheltuiala inutila. Potrivit legii, prefectul ar trebui sa organizeze referndum", a declarat Claudiu Palaz prefectul judetului Constanta
96,28% din cei care s-au prezentat la referendum au votat impotriva desfiintarii judetulConstanta.
Datele finale arata ca la vot s-au prezentat 275.398 de persoane, iar pentru validare ar fi necesar jumatate+1 din numarul total al cetatenilor cu drept de vot din judetul Constanta.
Ei bine, aici apar problemele. Daca s-ar folosi datele de la recensamantul din 2002, atunci referendumul nu poate fi validat, pentru ca ar fi o prezenta de 43,85%. Insa, cei de la Consiliul Judetean au facut o adresa catre Directia Nationala de Statistica pentru a afla datele obtinute la recensamantul din octombrie cand, spun ei, numarul de votanti cu drept de vot a scazut.
In aceste conditii, referedumul ar putea fi recunoscut. Nu stim cat mai avem de asteptat pentru ca, potrivit prefectului de Constanta, datele de la ultimul recensamant intra in vigoare abia anul viitor.