Joe Biden, discurs istoric: "Hamas şi Putin au un lucru în comun - vor să anihileze o democraţie vecină "

Președintele SUA - Joe Biden
Profimedia

Preşedintele Joe Biden a rostit joi seara o alocuţiune din Biroul Oval al Casei Albe în care a vorbit despre războaiele din Ucraina şi Israel.

Cele mai importante declarații

"Istoria ne-a învăţat că atunci când teroriştii nu plătesc un preţ pentru teroarea lor, când dictatorii nu plătesc un preţ pentru agresiunea lor, ei provoacă mai mult haos şi moarte şi mai multă distrugere", a declarat Biden.

Preşedintele a continuat să susţină că, dacă SUA nu ajută "să oprească apetitul lui Putin pentru putere şi control în Ucraina", acesta nu se va opri la invazie, urmând să facă alte cuceriri, în Polonia sau în ţările baltice.

Iar în ceea ce priveşte conflictul cu Hamas, susţinerea Israelului face parte din obiectivul SUA de a "construi un viitor mai bun pentru Orientul Mijlociu". Prin tragerea la răspundere a grupului pentru atacurile teroriste, Biden spune că SUA pot contribui la prevenirea unor viitoare conflicte care să dea în clocot în regiune.

Citește și
„I-a pus genunchiul pe gât cum pui la porc”. Declarația șocantă făcută de un martor în procesul polițiștilor judecați după moartea unui bărbat într-o autogară din Pitești

"Alianţele americane sunt cele care ne menţin pe noi, America, în siguranţă", a declarat Biden. "Valorile americane sunt cele care ne fac un partener cu care alte naţiuni vor să lucreze. Să punem toate acestea în pericol dacă ne îndepărtăm de Ucraina, dacă întoarcem spatele Israelului - pur şi simplu nu merită", a spus Biden.

Şeful Casei Albe a subliniat că multe dintre armele folosite în cadrul proiectelor de ajutor sunt fabricate în SUA.

"Să ne asigurăm că Israelul şi Ucraina reuşesc este vital pentru securitatea naţională a Americii”, a explicat Biden. Abandonarea Ucrainei sau a Israelului creşte riscul de haos global, a arătat el.

"În Israel trebuie să ne asigurăm că au ceea ce au nevoie pentru a-şi proteja poporul astăzi şi întotdeauna", spune Biden.

Fondurile vor fi folosite pentru a face Orientul Mijlociu "mai stabil, conectat cu vecinii săi, cu pieţe mai previzibile, mai multe locuri de muncă, mai puţine nemulţumiri, mai puţine războaie”, arată Biden

Preşedintele a început prin a le vorbi americanilor despre ceea ce s-a întâmplat în Israel.

"Urmărim toate căile pentru a aduce ostaticii acasă", a promis el, considerând că nu există o prioritate mai mare.

"Statele Unite rămân angajate faţă de dreptul palestinienilor la demnitate şi la autodeterminare", a anunţat Biden, condamnând actele Hamas.

"Există oameni nevinovați în întreaga lume care au speranță datorită națiunii noastre, care cred într-o viață mai bună datorită nouă și care sunt disperați să nu fie uitați de noi. Timpul este esențial – știu că avem diviziunile sau disputele noastre acasă.Trebuie să trecem de ele."

Finanțare suplimentară pentru Israel și Ucraina

Președintele american a anunţat că va înainta chiar vineri Congresului o "cerere urgentă de buget" pentru o finanţare suplimentară pentru Israel şi Ucraina, printre alte priorităţi de securitate naţională.

Joe Biden a prezentat un argument de anvergură în favoarea sprijinului SUA pentru Israel şi Ucraina, considerându-l atât un imperativ de securitate naţională, cât şi un moment critic pentru viitorul leadershipului american şi al democraţiilor din întreaga lume. "Leadershipul american este ceea ce ţine lumea laolaltă. Alianţele sunt cele care ne menţin în siguranţă în America. Valorile americane sunt cele care ne fac să fim o naţiune parteneră cu care vrei să lucrezi. Să punem toate acestea în pericol - să ne îndepărtăm de Ucraina, să întoarcem spatele Israelului - pur şi simplu nu merită", a declarat Biden.

"Este o investiţie inteligentă care ne va aduce dividende pentru securitatea americană pentru generaţii întregi", a declarat el în timpul discursului rostit din Biroul Oval. "Ajutaţi-ne să ţinem trupele americane departe de pericol. Ajutaţi-ne să construim o lume mai sigură, mai paşnică, mai prosperă pentru copiii şi nepoţii noştri", a punctat Biden.

Context

Discursul lui Biden urmează unei scurte vizite la Tel Aviv, miercuri, în cadrul căreia s-a întâlnit cu premierul israelian Benjamin Netanyahu şi cu preşedintele Herzog. În timpul vizitei, Biden a promis sprijin pentru Israel în lupta sa împotriva Hamas, dar a avertizat Israelul să nu fie "consumat de furie". De asemenea, el a îndemnat Israelul să "nu repete" aceleaşi greşeli pe care le-au făcut SUA după 11 septembrie 2001. Discursul vine în timp ce oficialii israelieni îşi semnalează pregătirea pentru o ofensivă terestră.

Înainte de a avea această intervenţie, şeful Casei Albe l-a sunat pe Volodimir Zelenski, a dezvăluit acesta. Joe Biden l-a asigurat că asistenţa Statelor Unite va continua şi anul viitor şi i-a promis un pachet semnificativ de sprijin, a spus preşedintele ucrainean în discursul video către naţiune de joi seara.

Discursul lui Biden are loc în timp ce Camera Reprezentanţilor rămâne într-un blocaj de câteva săptămâni, republicanii continuând să se chinuie să se decidă asupra unui speaker. În condiţiile în care Camera este practic paralizată şi incapabilă să adopte legi, se aşteaptă ca Biden să întâmpine obstacole în probabilele sale cereri suplimentare de fonduri pentru ambele războaie.

Este doar a doua oară când preşedintele rosteşte un discurs către naţiune din Biroul Oval, la o oră de maximă audienţă, din cei aproape trei ani de mandat ai săi, semn al maximei importanţe. În iunie, el aplaudase din Biroul Oval sfârşitul unui impas legat de plafonul datoriilor.

Articol recomandat de sport.ro
„Câți bani câștigi în România?” Apărătorul de la FCSB, dorit în Franța, a dat răspunsul pe loc
„Câți bani câștigi în România?” Apărătorul de la FCSB, dorit în Franța, a dat răspunsul pe loc
Citește și...
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova în zona în care s-a surpat strada. Autoritățile cer oamenilor să evacueze imediat
Mesaj RO-Alert în Slănic Prahova în zona în care s-a surpat strada. Autoritățile cer oamenilor să evacueze imediat

Autoritățile au emis un mesaj RO-Alert prin care solicită evacuarea imediată a zonei din Slănic Prahova, unde o stradă s-a surpat, iar clădirile din zonă riscă să se prăbușească.

Accident cu 2 morți și 2 răniți în Argeș. O mașină a lovit un stâlp și s-a răsturnat | FOTO
Accident cu 2 morți și 2 răniți în Argeș. O mașină a lovit un stâlp și s-a răsturnat | FOTO

Un accident rutier grav a avut loc, joi, pe DN 65A, în comuna Căldăraru, județul Argeș. Două persoane au murit și alte două au fost rănite.

Mai mulți tineri s-au luat la bătaie în Vama Veche. Poliţia a deschis o anchetă. VIDEO
Mai mulți tineri s-au luat la bătaie în Vama Veche. Poliţia a deschis o anchetă. VIDEO

O bătaie în care au fost implicaţi mai mulţi tineri a avut loc în Vama Veche, iar imaginile au apărut pe o reţea de socializare.

Recomandări
Acuzații incredibile la adresa NATO dinspre Budapesta: „Alianța a trecut peste Linia Roșie”
Acuzații incredibile la adresa NATO dinspre Budapesta: „Alianța a trecut peste Linia Roșie”

Ministrul Afacerilor Externe şi Comerţului Exterior din Ungaria, Péter Szijjártó, a precizat că NATO a trecut peste Linia Roșie, relatează portfolio.hu.

Cine sunt cei nouă candidați în cursa pentru Primăria Generală a Capitalei. Campania electorală începe pe 10 mai
Cine sunt cei nouă candidați în cursa pentru Primăria Generală a Capitalei. Campania electorală începe pe 10 mai

Nouă candidaţi intră în cursa electorală pentru a obţine pe 9 iunie fotoliul de primar general al Capitalei.

Emmanuel Macron: „Trimiterea de trupe occidentale pe teren în Ucraina nu este exclusă dacă Moscova străpunge linia frontului”
Emmanuel Macron: „Trimiterea de trupe occidentale pe teren în Ucraina nu este exclusă dacă Moscova străpunge linia frontului”

Emmanuel Macron a reiterat posibilitatea trimiterii de trupe occidentale pe teren în Ucraina, apreciind într-un interviu publicat joi de The Economist că va trebui să "ne punem problema" dacă Moscova "va reuşi să străpungă linia frontului".