Încep exproprierile la una dintre cele mai aşteptate autostrăzi din România: Sibiu - Piteşti.

În timp ce proprietarii de terenuri sunt nemulţumiţi de preţuri, reprezentanţii societăţii civile critică ritmul lent în care se pregătesc lucrările. Mai ales că aceasta este cea mai uşoară parte a procesului.

Guvernul a decis să plătească aproape 1 milion de euro pentru exproprierile din localităţile Șelimbăr, Tălmaciu şi Boița din judeţul Sibiu. Este vorba de despăgubirea proprietarilor a sute de hectare agricole şi intravilane, dar şi a 1300 de imobile. Oamenii se declară, însă, nemulţumiţi.

Gheorghe Dorobanț, localnic: „E tragic, nu e normal. Sunt cam mici preţurile cât îţi dă. La cum se vinde aici, cam la 4-5 euro mp, îţi dă cam 2 lei pe mp, e jalnic."

Elena Ungureanu, localnică: „Vrem să se facă, dar nu suntem multumți că ne împarte locurile pe jumătate. Şi dincoace de drum şi dincolo de drum, noi pe unde mergem să lucrăm."

Nemulţumiţii pot merge în instanţă pentru eventualele diferenţe de preţ.

Între timp, constructorul trebuie să primească autorizaţie, iar din cauza birocraţiei, în cel mai bun caz, acest lucru se va întâmpla abia în septembrie. Asta înseamnă că lucrările vor începe cu adevărat abia la primăvară, spun reprezentanţii societăţii civile, care urmăresc proiectele de infrastructură.

Ionuţ Ciurea, director executiv PRO Infrastructura: „Exproprierile să se facă mult mai din timp. Să fie dinainte de a avea contractul. Un coridor de expropriere. Într-o țară normală ar trebui să avem exproprierile. Să nu se construiască pe traseu."

Potrivit activiştilor, bucată de autostrada pentru care se expropriază terenurile este partea cea mai puţin importantă.

Este vorba de Sibiu - Boita de numai 14 kilometri, care NU se află într-o zonă muntoasă. Mai rămân 110 kilometri, care nu sunt nici măcar atribuiţi.

Cu alte cuvinte, lucrările din munţi pe cea mai dificilă porţiune a autostrăzii Sibiu - Piteşti, considerată prioritate zero înC „Masterplanul pentru infrastructură'', vor începe abia în 2022. Astfel arată cel mai optimist scenariu al reprezentanţilor societăţii civile.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!