În prag de sărbători, producătorii din Ardeal au pus cârnații și caltaboșii la afumat

Dată publicare: 07-12-2017 19:10
Dată actualizare: 26-01-2018 17:50


Mai sunt mai puțin de 3 săptămâni până la Crăciun, iar afumătorile din Ardeal sunt deja pline cu cârnați şi caltaboși, ce capătă gust și miros la foc domol de fag.

Oamenii s-au înscris de mult pe listele de așteptare, iar comenzile s-au dublat faţă de anul trecut, mai ales că preţurile au rămas aceleaşi.

În Maramureş, nea Marin e vestit pentru afumătoarea sa. Pregăteşte carnea tradiţional, numai cu rumeguş de fag. După 5 zile de stat la afumat, bucatele "se odihnesc" în camere răcoroase.

"În acest moment membrana e uscată, cârnatul e de două zile în fum şi mai durează 2-3 zile până mai prinde culoare să fie uniform", a precizat Marin Rus.

Clienţii vin doar cu programare, iar caietul e deja plin. "Au început din luna octombrie şi avem programări până anul viitor în decembrie. Şi clienţii tot timpul suna şi nu-i pot refuza, că sunt clienţi fideli şi au crescut comenzile şi cred că termin la sfârşitul lui ianuarie cu cârnatul tradiţional", a mai spus acesta.

Pentru un kilogram de cârnaţi sau caltaboşi puşi la afumat, deţinătorii plătesc între 2 şi 4 lei.

Nea Ghiţă din Ighiu, judeţul Alba, dă peste şuncă, salam şi cârnaţi cu cinci fumuri din lemn de fag, de esenţă tare, două zile la rând. Astfel produsele prind o aromă deosebită. De peste 30 de ani, bărbatul prepară astfel bunătăţile din carne de porc.

Preţurile pentru afumat sunt negociabile. Uneori, producătorul accepta în schimbul muncii sale şi carne.


VIDEO PROTVPLUS.RO