În prag de sărbători, producătorii din Ardeal au pus cârnații și caltaboșii la afumat
Mai sunt mai puțin de 3 săptămâni până la Crăciun, iar afumătorile din Ardeal sunt deja pline cu cârnați şi caltaboși, ce capătă gust și miros la foc domol de fag.
Oamenii s-au înscris de mult pe listele de așteptare, iar comenzile s-au dublat faţă de anul trecut, mai ales că preţurile au rămas aceleaşi.
În Maramureş, nea Marin e vestit pentru afumătoarea sa. Pregăteşte carnea tradiţional, numai cu rumeguş de fag. După 5 zile de stat la afumat, bucatele "se odihnesc" în camere răcoroase.
"În acest moment membrana e uscată, cârnatul e de două zile în fum şi mai durează 2-3 zile până mai prinde culoare să fie uniform", a precizat Marin Rus.
Clienţii vin doar cu programare, iar caietul e deja plin. "Au început din luna octombrie şi avem programări până anul viitor în decembrie. Şi clienţii tot timpul suna şi nu-i pot refuza, că sunt clienţi fideli şi au crescut comenzile şi cred că termin la sfârşitul lui ianuarie cu cârnatul tradiţional", a mai spus acesta.
Pentru un kilogram de cârnaţi sau caltaboşi puşi la afumat, deţinătorii plătesc între 2 şi 4 lei.
Nea Ghiţă din Ighiu, judeţul Alba, dă peste şuncă, salam şi cârnaţi cu cinci fumuri din lemn de fag, de esenţă tare, două zile la rând. Astfel produsele prind o aromă deosebită. De peste 30 de ani, bărbatul prepară astfel bunătăţile din carne de porc.
Preţurile pentru afumat sunt negociabile. Uneori, producătorul accepta în schimbul muncii sale şi carne.
Sursa: Pro TV
Etichete: sarbatori, carne de porc, caltaboș, cârnați,
Dată publicare:
07-12-2017 19:10