Importul de carne, conserve şi preparate din carne crește constant în România

Ultimul update: Marti 23 Octombrie 2018 19:49
Data publicarii: Marti 23 Octombrie 2018 18:52
Categorie: Actualitate

Importul de carne, conserve şi preparate din carne creşte constant cu 11% doar în prima jumătate a anului, față de aceeaşi perioadă din 2017.

Conform statisticilor, un român mănâncă peste 65 de kilograme de carne pe an şi rămâne fidel zicalei: "nu e pasăre ca porcul". A crescut, însă, interesul şi pentru carnea de curcan.

Consumatorul român, extrem de fidel cărnii produse local, resimte schimbări subtile pe piaţă. Importatorii au adus în ţara cu 33% mai multă carne de vită în primul trimestru din 2018 din Austria, Franţa şi Italia. Tot 33 de procente apar şi în dreptul cărnurilor de curcan, cocoș şi găină, aduse din Brazilia, Belgia şi Germania. Recordul absolut al importurilor este însă deţinut de produsele din porc. Faţă de primul semestru din 2017 am mâncat de două ori mai multe conserve, aduse din Bulgaria, Ungaria şi Olanda.

Denumirile chorizo, turinger, mortadella, speck, prosciutto şi jamon intră în limbajul gospodinelor. În primul semestrul din acest an, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, s-a dublat cantitatea de cârnaţi, cârnăciori, salam şi preparate din carne şi organe. Adică a crescut de la 6500 de tone la peste 14200 de tone.

Importul de carne şi preparate din carne a crescut, per total, cu 11% în primul trimestru din 2018, faţă de 2017. Piaţa cărnii era deja în alertă de pesta porcină, ceea ce a impus procesatorilor să se asigure că nu vor avea goluri în fluxul de marfă. Mulţi au încheiat noi contracte cu furnizori externi sau au crescut valoarea celor în derulare. Cifrele INS nu acoperă şi perioada de început a epidemiei. Este de aşteptat, spun economiştii, să vedem abia peste câteva luni creşterea spectaculoasă a importurilor.

Paradoxal, consumul total de carne a rămas relativ constant.

Unul dintre cei mari mari fabricanţi de mezeluri din sudul ţării ia carcase din ţară, dar importa piese de porc, precum ceafă şi carnea de lucru din Olanda, Balgia şi Danemarca. Nu se aştepta la scăderi în vânzări, ba chiar spera la o creştere a cifrei de afaceri cu 20%, până la finele anului.

Faţă de acum 30 de ani, când mâncau 55 de kilograme de carne pe an, românii consumă 65,5 de kilograme pe an. Pe primul lor, greu de întrecut, este carnea de porc: 33 de kilograme. Urmează carnea de pasăre, 24 de kilograme şi apoi cea de vita, 6 kilograme pe an.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile amomentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Ce vor pune românii pe masa de Crăciun, în loc de porc. Un kilogram costă şi 80 de lei
Ce vor pune românii pe masa de Crăciun, în loc de porc. Un kilogram costă şi 80 de lei
VIDEO PROTVPLUS.RO
sofer autocar Suceava
Şofer de autocar filmat în timp ce face o depășire periculoasă în ”curba morții”, din Suceava. VIDEO
Momentul șocant în care o tânără este atacată și jefuită în scara unui bloc din Alba Iulia. VIDEO
Gabriela Firea a pierdut toate funcțiile din PSD. FILMUL zilei în care rămas simplu membru de partid
Cum a apărut farsa cu tabloul lui Pablo Picasso. Polițiștii, obligați să continue ancheta
Povestea schiței care ar fi semnată de Pablo Picasso, găsită în Reghin. Cât ar valora lucrarea
Temperaturi de -4 grade și polei în Capitală. Meteorologii anunţă precipitaţii şi ninsoare uşoară
Copii, zapada
Primele școli închise din cauza ninsorii. Elevii nu vor merge nici marți la ore
Vremea rea face primele victime. Un autocar a derapat și s-a răsturnat
O casă a luat foc din cauza unui coș de fum necurățat. Bătrân salvat în ultima clipă
Femeie din Argeş, cu arsuri grave la ambele picioare, a aşteptat 12 ore pentru un pat în spital. Declaraţia fiului
Cine ar fi pus la cale descoperirea "tabloului de Picasso" într-un sat din Tulcea. Anunţul făcut pe Facebook
Un liceu din Sighetu Marmaţiei, printre cele mai bune din Europa. Ce învaţă elevii