Importul de carne, conserve şi preparate din carne crește constant în România

×
Codul embed a fost copiat

Importul de carne, conserve şi preparate din carne creşte constant cu 11% doar în prima jumătate a anului, față de aceeaşi perioadă din 2017.

Conform statisticilor, un român mănâncă peste 65 de kilograme de carne pe an şi rămâne fidel zicalei: "nu e pasăre ca porcul". A crescut, însă, interesul şi pentru carnea de curcan.

Consumatorul român, extrem de fidel cărnii produse local, resimte schimbări subtile pe piaţă. Importatorii au adus în ţara cu 33% mai multă carne de vită în primul trimestru din 2018 din Austria, Franţa şi Italia. Tot 33 de procente apar şi în dreptul cărnurilor de curcan, cocoș şi găină, aduse din Brazilia, Belgia şi Germania. Recordul absolut al importurilor este însă deţinut de produsele din porc. Faţă de primul semestru din 2017 am mâncat de două ori mai multe conserve, aduse din Bulgaria, Ungaria şi Olanda.

Denumirile chorizo, turinger, mortadella, speck, prosciutto şi jamon intră în limbajul gospodinelor. În primul semestrul din acest an, faţă de aceeaşi perioadă a anului trecut, s-a dublat cantitatea de cârnaţi, cârnăciori, salam şi preparate din carne şi organe. Adică a crescut de la 6500 de tone la peste 14200 de tone.

Importul de carne şi preparate din carne a crescut, per total, cu 11% în primul trimestru din 2018, faţă de 2017. Piaţa cărnii era deja în alertă de pesta porcină, ceea ce a impus procesatorilor să se asigure că nu vor avea goluri în fluxul de marfă. Mulţi au încheiat noi contracte cu furnizori externi sau au crescut valoarea celor în derulare. Cifrele INS nu acoperă şi perioada de început a epidemiei. Este de aşteptat, spun economiştii, să vedem abia peste câteva luni creşterea spectaculoasă a importurilor.

Citește și
carne stricata
Țara în care oamenii sunt nevoiți să consume carne stricată pentru a supraviețui
"Îmi e frică. Gata! Acum mi-au demonstrat ce putere au”. Gigi Becali, prima reacție după anularea alegerilor prezidențiale

Paradoxal, consumul total de carne a rămas relativ constant.

Unul dintre cei mari mari fabricanţi de mezeluri din sudul ţării ia carcase din ţară, dar importa piese de porc, precum ceafă şi carnea de lucru din Olanda, Balgia şi Danemarca. Nu se aştepta la scăderi în vânzări, ba chiar spera la o creştere a cifrei de afaceri cu 20%, până la finele anului.

Faţă de acum 30 de ani, când mâncau 55 de kilograme de carne pe an, românii consumă 65,5 de kilograme pe an. Pe primul lor, greu de întrecut, este carnea de porc: 33 de kilograme. Urmează carnea de pasăre, 24 de kilograme şi apoi cea de vita, 6 kilograme pe an.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile amomentului din România, dar și din lume!

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicatia Stirile ProTV pentru telefoane Android si iPhone!

Articol recomandat de sport.ro
„Eu niciodată n-am făcut asta” Simona Halep s-a destăinuit în premieră despre chestiunea momentului
„Eu niciodată n-am făcut asta” Simona Halep s-a destăinuit în premieră despre chestiunea momentului
Citește și...
Ce vor pune românii pe masa de Crăciun, în loc de porc. Un kilogram costă şi 80 de lei
Ce vor pune românii pe masa de Crăciun, în loc de porc. Un kilogram costă şi 80 de lei

Pesta porcină africană, care a afectat 14 județe de la noi aduce schimbări pe masa de Crăciun a românilor. Fermierii spun că oamenii. s-au reorientat și, mai nou, caută preparate din carne de vânat, dar și berbecuți.

Țara în care oamenii sunt nevoiți să consume carne stricată pentru a supraviețui
Țara în care oamenii sunt nevoiți să consume carne stricată pentru a supraviețui

Milioane de Venezuelani au părăsit țara în ultimii doi ani, fugind de colapsul economic al națiunii bogate în petrol.

Eleva din Vaslui care merge flămândă la școală. ”Un piure cu carne și salată mi-ar plăcea”
Eleva din Vaslui care merge flămândă la școală. ”Un piure cu carne și salată mi-ar plăcea”

Eleva din Vaslui care merge flămândă la școală. ”Un piure cu carne și salată mi-ar plăcea”

Recomandări
Președintele Klaus Iohannis: ”Am avut o discuție aprofundată cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen”
Președintele Klaus Iohannis: ”Am avut o discuție aprofundată cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen”

Președintele Klaus Iohannis a anunțat, sâmbătă, că a avut ”o discuție aprofundată” cu președintele Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, în contextul ultimelor decizii ale Curții Constituționale privind alegerile prezidențiale din România..

Washingtonul face apel la un
Washingtonul face apel la un "proces democratic paşnic" în România, după anunţul CCR de a anula alegerile prezidenţiale

Washingtonul a făcut apel vineri la un "proces democratic paşnic" în România, după anunţul Curţii Constituţionale de a anula alegerile prezidenţiale, cu numai două zile înaintea celui de-al doilea tur de scrutin, potrivit AFP.

Biden ia în considerare ”graţieri preventive” ale unor aleşi şi oficiali americani de rang înalţi ameninţaţi de Trump
Biden ia în considerare ”graţieri preventive” ale unor aleşi şi oficiali americani de rang înalţi ameninţaţi de Trump

Preşedintele american în exerciţiu Joe Biden intenţionează să-şi folosească prerogativele prezidenţiale de graţiere în favoarea mai multor aleşi şi oficiali americani de rang înalt ameninţaţi cu urmăriri penale de către tabăra republicană.