Iarna începe de marți, în jumătate de țară. Gazele și curentul se vor scumpi din nou

×
Codul embed a fost copiat

Ne așteaptă o iarnă grea, cu temperaturi de minus 30 de grade, iar prețurile la gaze și curent sunt deja cu 20 % mai mari față de anul trecut și vor mai crește.

Specialiștii vorbesc despre un Crăciun fără zăpadă și un Revelion alb, urmate de viscole și o perioadă mai lungă de ger, față de cum eram obișnuiți în ultima vreme. Declarațiile au fost făcute la un forum energetic la care oficialii au încercat să spună cât de pregătiți sunt pentru lunile ce vor urma.

Autoritatea care stabilește tarifele pentru curent și gaze, susține că acestea, se pot majoră din nou.

Iarna începe de marți în jumătate de țara, spun meteorologii.

Elena Mateescu, director general ANM: "Miercuri dimineață vom avea manifestări de iarnă în special în zonă montană, în Maramureș, în Transilvania și nordul Moldovei pentru că acolo ne așteptăm la precipitații predominant sub formă de ninsoare și o scădere a regimului de temperaturi în zona montană înaltă și minime sub zero grade în aproape toată țara."

Citește și
Alertă maximă la Iași după moartea liderului interlop Costel Corduneanu. Planul conceput de poliție, echivalent cu un cod roșu la accidente rutiere: „Suntem mai mulți ca de obicei”

Pe 1 Decembrie, de Ziua României, în Capitală va fi frig și ceată. Dar la munte va fi deja zăpadă destul de mare, peste 30 de centimetri, excelentă pentru schi. Urmează apoi o încălzire ușoară și până pe 20 decembrie ar putea fi temperaturi mai mari decât de obicei 10, chiar 20 de grade în sud. Moș Crăciun își va trage din nou sania pe uscat, se pare.

Elena Mateescu, director general ANM: "E greu de estimat de Crăciun cum va fi, cel puțin primele semnale ne indică că într-adevăr mai degrabă noaptea dintre ani să avem zăpada"

Din ciocnirea acestor zone prea calde, cu aerul polar, ar putea apărea viscole extrem de violente.

Elena Mateescu, director general ANM: "Cu cât amplitudinea termică dintre cele două mase de aer este mai mare și diferența de temperaturi este mai mare cu atât, sigur că da, violență fenomenelor meteo specifice sezonului de iarnă, adică viscol urmat de perioade de ger în care să avem temperaturi minime de -15, -20 sau posibil -30 de grade să se întâmple"

Probleme nu vor fi dacă gerul năpraznic ține o noapte, două. Dar este posibil să țină o săptămână. În aceste condiții, sistemul energetic național ar putea intră în avarie. Adică presiunea gazelor va fi atât de mică, din cauza frigului, încât cu toate rezervele pe care autoritățile susțin că le-au făcut, va trebui să importam gaz de la ruși. Inevitabil, iarnă grea și costurile mari de întreținere a rețelelor tot mai învechite vor mari facturile. Producătorii spun că vând deja curent mai scump cu 20% pe piață liberă, deși ministrul energiei vorbește de ieftiniri.



Toma Petcu, ministrul Energiei: "Noi sperăm să observăm cel puțin o stagnare a prețului, dacă nu chiar o diminuare. Trebuie să fim conștienți că sistemul energetic nu va funcționa la nesfârșit fără să investim. Investițiile vor fi de-acum încolo punctul central al business-ului. Va mulțumesc frumos, Doamne-ajută!"

Tot în cel de sus și-a pus nădejdea și Șeful ANRE.

Dumitru Chirița, președintele ANRE: "Este o variantă pe care-o luăm în calcul în orice moment și dacă lucrurile se vor întâmpla în această direcție, Doamne-ajută, consumatorul va fi fericit."

Șeful ANRE nu exclude noi scumpiri de la 1 martie. Curentul Electric și gazele s-au scumpit cel mai mult anul acesta, din întreg coșul de consum, cu excepția alimentelor, potrivit statisticii oficiale. Românii plătesc în facturi, însă, investiții care nu au avut loc niciodată. Cei de la Transelectrica, de exemplu, recunosc că și-au mărit profiturile în ultimii ani.

Reporter: Planurile de investiții au fost îndeplinite undeva la sub 50%, dar tariful de transport care se regăsește în facturile noastre a fost încasat integral. Puteți să ne spuneți ce s-a întâmplat cu diferență de bani?
Corina Popescu, director Transelectrica: Ele s-au revăzut în situațiile financiare ale companiei...
Reporter: Și ale oamenilor.
Corina Popescu, director Transelectrica: În facturile oamenilor și în situațiile financiare ale companiei.

În urmă cu două săptămâni, după o pană de curent care a lăsat în beznă 10 cartiere din Capitală, timp de o oră, mai mulți specialiști vorbeau despre o posibilă pană generală de curent în această iarnă.

Articol recomandat de sport.ro
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Simona Halep ar putea deveni patroană de club! E așteptată alături de două staruri de la FC Barcelona
Citește și...
ANM: Lapoviţă şi ninsoare în nord-vestul şi centrul ţării, dar şi în zonele montane, până miercuri după-amiază
ANM: Lapoviţă şi ninsoare în nord-vestul şi centrul ţării, dar şi în zonele montane, până miercuri după-amiază

Meteorologii anunţă că, din noaptea de luni spre marţi, până miercuri la ora 18.00, se vor înregistra lapoviţă şi ninsori în nord-vestul şi centrul ţării, dar şi la munte, unde zăpada va fi însoţită de intensificări ale vântului.

Recomandări
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România
VIDEO. Haos în Dubai, din cauza furtunii violente. Zeci de zboruri au fost anulate sau amânate. Multe au legătură cu România

Aeroportul Internaţional Dubai (DXB) a fost transformat într-un adevărat lac, marți, din cauza furtunii violente care a lovit orașul din Emiratele Arabe Unite.

Jocuri de culise în Coaliție. De ce nu îl vor liberalii pe Piedone la Primăria Capitalei. Ce se aștepată de la Cîrstoiu
Jocuri de culise în Coaliție. De ce nu îl vor liberalii pe Piedone la Primăria Capitalei. Ce se aștepată de la Cîrstoiu

În Coaliția de guvernare persistă incertitudinea legatăvde candidatul comun pentru Primăria Generală a Capitalei.

Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau
Raport CSAT: Spionii ruși au încercat să se infiltreze în România printre refugiații ucraineni. Ce urmăreau

Creşterea numărului incidentelor militare, atacuri cibernetice de sorginte rusă, posibilitatea infiltrării serviciilor secrete ruse în rândul refugiaţilor ucraineni, printre riscurile determinate de continuarea conflictului dintre Rusia şi Ucraina.