Grapini, despre respingerea Rovanei Plumb: E un avertisment dat României. Adică staţi în banca voastră

Ultima actualizare: 03-10-2019 13:28
maria grapini
Pro TV

Europarlamentarii români au reacționat, joi, într-o întâlnire cu jurnaliștii români la Bruxelles, la respingerea candidaturii Rovanei Plumb pentru un portofoliu de de comisar european.

Eurodeputaţii PSD cred că România nu are cum să piardă portofoliul transporturilor în viitoarea Comisie Europeană, deşi văd ca pe un avertisment faptul că Rovana Plumb a fost respinsă de Comisia Afaceri Juridice a Parlamentului European pentru conflict de interese, în timp ce colegii lor de la PNL şi USR-PLUS consideră că portofoliul respectiv s-ar putea pierde dacă România va propune un candidat asupra căruia planează îndoieli, cu toate că acest pericol nu este încă iminent.

Maria Grapini: E un avertisment dat României. Adică staţi în banca voastră

 

Eurodeputata PSD Maria Grapini a afirmat că respingerea Rovanei Plumb este un avertisment dat României.

''Cred că a fost un avertisment dat din nou României. Adică staţi în banca voastră, nu mai insistaţi pe nişte lucruri. Nu mai insistaţi să fiţi în Schengen, să se ridice MCV-ul, staţi aşa că vă taxăm'', a spus Grapini.

Întrebată dacă România riscă să piardă portofoliul transporturilor în caz că noua nominalizare nu va fi privită cu ochi buni de preşedinta aleasă a Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, sau de eurodeputaţi, Grapini a răspuns totuşi negativ.

''Părerea mea că nu. Pentru că ar fi a doua gafă a preşedintei de comisie. Oare ce poate spune acum când va retrage portofoliul alocat? Ce va spune dna preşedintă public? Se deprofesionalizează singură'', a afirmat eurodeputata PSD.

Maria Grapini crede chiar că păstrarea portofoliului nu ar trebui să depindă de noul candidat desemnat de România: ''Nu, de ce să depindă de om? Iar facem discriminări?''

În plus, ea afirmă că nu crede că noul candidat român ar putea fi respins doar pe motivul că nu este tot femeie, fapt ce ar putea afecta echilibrul de gen al echipei în ansamblul ei.

''Să nu uităm că România a fost foarte disciplinată şi foarte flexibilă şi a prezentat doi candidaţi. Vă rog să verificaţi dacă celelalte state au respectat dorinţele dnei Ursula şi au prezentat doi candidaţi - bărbat şi femeie. Nu înţeleg de ce trebuie ca România să plătească din nou costul egalităţii de gen. De ce nu ar putea fi Ungaria cu o femeie şi România cu un bărbat?'', a întrebat ea.

Siegfried Mureşan: Nu se poate nominaliza un bărbat

Nu de aceeaşi părere este eurodeputatul PNL Siegfried Mureşan, care spune că atât identitatea, cât şi genul noului candidat sunt foarte importante.

''Ce fel de propunere ar trebui să facem? Toată UE va fi cu ochii pe noi ca pe butelie. A doua propunere trebuie să fie ireproşabilă pentru a trece din prima încercare atât prin comisia juridică, cât şi prin comisiile de specialitate'', a spus el într-un briefing pentru jurnaliştii români.

În al doilea rând, a adăugat el, ''este nevoie de o desemnare a unui candidat de sex feminin, pentru a păstra egalitatea de gen''.

''Nu se poate nominaliza un bărbat. Când astă vară alte state europene şi-au negociat portofoliile cu preşedinta Comisiei Europene, Viorica Dăncilă a întârziat (...), România a fost ultima ţară care a desemnat un candidat, după cel al Italiei'', a declarat Mureşan, care este şi vicepreşedinte al grupului Partidului Popular European din PE, scrie Agerpres.

În ceea ce priveşte o eventuală pierdere a portofoliului transporturi de către România, Mureşan spune că posibilitatea respectivă depinde de modul în care vor decurge şi celelalte audieri ale comisarilor-desemnaţi.

''Atâta timp cât nu există mai mulţi candidaţi respinşi nu se pune problema nici a obţinerii unui alt portofoliu, nici în mod iminent nu se pune problema pierderii portofoliului. Dar în momentul în care mai mulţi candidaţi sunt puşi sub semnul întrebării pot să existe permutări la nivelul portofoliilor şi atunci poţi să primeşti un portofoliu mai bun dacă ai un candidat credibil (...) sau îţi poţi pierde portofoliul iniţial'', a spus Siegfried Mureşan. ''În momentul de faţă nu am pierdut transporturile, dar există riscul să le pierdem dacă mai mulţi comisari vor fi permutaţi'', a subliniat el.
 

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO