Golden Gate-ul României este gata pe jumătate. Au fost montate catwalk-urile. Iată cum arată

×
Codul embed a fost copiat

Supranumit „Golden Gate-ul României”, podul care va lega Brăila de Tulcea este gata pe jumătate.

Muncitorii au început să întindă cablurile principale, aduse tocmai din Japonia, care vor susține calea de rulare a mașinilor. Procedura complexă este realizată pentru prima dată în țara noastră. Se lucrează deja și la drumurile de legătură. Construcția ar trebui să fie gata în februarie 2023.

Pe pilonii înalți de 192 de metri au fost montate așa-numitele catwalk-uri – adică pasarelele provizorii pe care vor lucra muncitorii care întind cablurile. Imaginea, mai ales în timpul nopții, este spectaculoasă. Firele principale sunt lansate de pe malul din județul Tulcea și traversează Dunărea.

Aceste cabluri subțiri vor fi proiectate până pe malul celălalt, la o distanță de aproximativ doi kilometri. La final vor fi împletite într-un mănunchi cu diametrul de 60 de centimetri. Constructorul spune că, în total, vor fi folosiți 81 de mii de kilometri de cabluri de oțel, care ar putea să înconjoare de două ori Pământul.

Ing. Coreliu Barbu, inginer de poduri: "Firele de cablu au undeva la 5,44 milimetri. Ele vor forma pachete de câte 544 de fire. Pachetele alea se numosc toroane, în termeni tehnici. Și toroanele, la rândul lor, în număr de 16, vor forma cablul principal. Această procedură este pentru prima dată efectuată la noi, în România".

Citește și
„Păpușa de fier a lui Putin” explică propaganda Kremlinului: „Nu contează ce se întâmplă cu adevărat”

Viorel Eșanu, responsabil monitorizare lucrări: "Această tehnologie este una foarte complexă, conținând un sistem de scripeți și motoare electrice, care ajută, cu un sistem de funicular, traversarea cablurilor de pe un mal pe celălalt".

Firele principale, garantate până la 150 de ani, au fost fabricate în Japonia, de singurul producător de astfel de materiale.

Yuya Uchida, manager de proiectare: "Avem două linii. Trimitem un fir către malul de la Brăila, apoi, un alt fir se întoarce spre Jijila. Vor parcurge acest traseu unul câte unul".

În mare parte, problemele legate de exproprierile pentru șoselele de legătură au fost rezolvate. Compania Națională de Drumuri a obținut avizele și lucrările au început. Vor fi 7 kilometri, de la baza podului, la care se vor adauga 23 de kilometri de drum expres în Brăila și Tulcea.

Gabriel Alexandru, șef de șantier: "Mai sunt mici probleme pe utilități, dar se rezolvă și acestea. Eu zic că nu ar fi niciun motiv să nu se termine în timp”.

Proiectul costă jumătate de miliard de euro, în mare parte bani europeni, iar la el lucrează peste 450 de muncitori. Va fi al treilea pod suspendat din Europa, ca lungime și deschidere centrală, și cel mai mare din România.

Articol recomandat de sport.ro
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Luptător MMA, suspendat pe viață și bătut de fani, după ce a atacat o fată de ring | VIDEO
Citește și...
Se pun cablurile de oţel la podul ce va lega Brăila de Tulcea. Când va fi gata
Se pun cablurile de oţel la podul ce va lega Brăila de Tulcea. Când va fi gata "Golden Gate-ul românesc"

A început una dintre cele mai importante etape din construcția podului care leagă Brăila de Tulcea.

Recomandări
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul
Klaus Iohannis cumpără arme din Coreea de Sud. Un contract de 725,7 milioane de dolari ar fi fost încheiat la Seul

Liderii sud-coreean şi român s-au angajat să stimuleze cooperarea în industria de apărare, în timp ce Seulul încearcă să se impună ca al patrulea exportator de armament din lume.

Prima reacție a lui Iohannis, după retragerea candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu: „Nu este un mare succes al coaliţiei”
Prima reacție a lui Iohannis, după retragerea candidaturii lui Cătălin Cîrstoiu: „Nu este un mare succes al coaliţiei”

Preşedintele Klaus Iohannis a declarat, marţi, în Coreea de Sud, că decizia de a retrage candidatura lui Cătălin Cîrstoiu şi a veni cu caniddaţi separaţi la Primăria Capitalei nu este, în mod cert, un mare succes al coaliţiei.  

Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ
Ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă. Zonele care se află sub Cod galben | HARTĂ

Meteorologii anunţă ploi în majoritatea regiunilor ţării, până miercuri dimineaţă, dar şi precipitaţii mixte la munte.