Furtună în București. Firea face plângere penală împotriva celor care răspândesc informații false

×
Codul embed a fost copiat

Primarul general, Gabriela Firea, îi roagă pe bucureșteni, având în vedere avertizările meteorologice, să rămână acasă miercuri seara, dacă nu au drumuri urgente.

NOTA: Primarul general Gabriela Firea a făcut declarații de presă despre fenomenele meteo anunțate în București. Declarațiile au fost LIVE pe pagina de Facebook a Stirilor ProTV.

Sinteza declarațiilor:

- În ultimele ore s-a propagat pe rețelele de socializare un mesaj care transmite informații false, toxice, potrivit cărora eu sau alți reprezentanți ai Primriei tăinum informații care ar anunța că situația ar fi mult mai gravă.
- Vreau să anunț bucureștenii că nu este adevărat.
- Codul Penal are prevederi legate de răspândirea infirmațiilor false.
- Aceștia nu au niciun motiv să aibă vreo stare de neliniște.
- Avem informații de la ANM, acestea arată codul galben de vijelie, care se menține, nu sunt elemente ca să trecem la codul portocaliu. Va exista un interval critic, între orele 19-20, când vântul va sufla cu 55-60 de km/h.
- La Timișoara vântul a suflat cu rafale de peste 100 de km/h. Intensitatea nu va fi atât de mare în Capitală, așa cum a fost în alte județe.
- Dacă ar fi fost așa aș fi fost prima care anunțam. Resping toate aceste informații false din mediul online. Îi rog pe toți bucreștenii să șteargă aceste mesaje și spun încă o dată că voi face plângere penală și voi încerca să aflu cine sunt făptuitorii, cine asunt cei care au răspândit aceste mesaje.

Citește și
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Directorul Administrației Naționale de Meteorologie, Gabriela Băncilă:

- Mulțumesc pentru posibilitatea de a vă asigura pe toți de transparența și promptitudinea informațiilor care vin din partea Administrației Naționale de Meteorologie, în măsura în care fenomenele meterologice pot fi prognozate în funcție de evoluția acestora, așa cum de altfel Administrația Naționala de Metrologie precizează de fiecare dată.

- Administrația Naționala de Meterologie a postat pe pagina oficială meteoromania.ro prognoza pentru municipiul București, care indică ceea ce am prezentat și în această dimineață, faptul că municipiul București se află sub incidența avertizării de cod galben de instabilitate atmosferică și intensificări ale vîntului.

- Intervalul critic pentru zona municipiului București începe în această după-amiază, după ora 18, și așa cum spuneanm cel mai probabil intervalul 20 ora 2 noaptea, când vântul se va intensifica treptat, instabilitatea termică urmând a se manifesta prin averse torențiale, cantități de apă în jur de 25 de litri pe metru pătrat. Izolat, posibil, în unele cartiere, chiar 35 de litri pe metrul pătrat, iar aceste averse vor fi însoțite, așa cum toții cunoaștem de intensificări ale vântului, pe care în momentul de față cu ajutorul modelelor numerice disponibile cadrul ANM le apreciem a atinge 55-60 de km/h, izolat, posibil mai ridicate, în funcție de canalizarea în centrul orașului.

Anterior, Gabriela Firea a anunţat că a decis ca şcolile să se închidă mai devreme.

Astfel, toate şcolile vor fi închise de la ora 17:00, astfel încât copiii să fie la adăpost de furtună.

"Aș dori să adresez o rugăminte bucureștenilor. Dacă în această seară nu au drumuri foarte urgente, strict necesare, să rămână acasă, pentru că, după ora 20:00, vor începe aceste fenomene meteo extreme, vântul care va avea aspect de vijelie și este bine să ne protejăm, chiar dacă instituțiile statului iau toate măsurile necesare în aceste situații", a declarat Firea, la un comandament convocat la Primăria Capitalei.

CITEȘTE ȘI Tunete, fulgere și vânt puternic. Intervalul meteo critic pentru București

"Pentru siguranţă, eu înţeleg că de la ora 17.00 ar fi mai înţelept să se înceapă închiderea cursurilor pentru a ajunge elevii acasă, pentru că nu toţi stau în proximitatea şcolilor, există şi situaţii în care transportul este puţin mai departe de şcoală, pentru a ajunge acasă", a spus primarul Capitalei.

De asemenea, Firea a cerut să fie toaletaţi copacii, pentru a nu exista riscul ca aceştia sau crengi să fie doborâte de vânt, a cerut verificarea panourilor publicitare şi a cerut poliţiei locale să discute cu diriginţii de şantier pentru a-şi pune în siguranţă utliajele şi macaralele care ar putea crea probleme în cazul rafalelor de vânt.

Proprietarilor de terase li s-a solicitat să îşi pună în siguranţă clienţii şi să aibă grijă ca umbrelele să nu se desprindă, la fel şi acoperişurile, care sunt construcţii uşoare.

Mesajul primit pe telefoane de unii locuitori din Sectorul 2 al Capitalei.

ISMB cere şcolilor din Capitală să-şi încheie cursurile la ora 17:00

Inspectoratul Şcolar al Municipiului Bucureşti a solicitat unităţilor de învăţământ să ia măsuri astfel încât cursurile să se încheie la ora 17:00, având în vedere atenţionările Administraţiei Naţionale de Meteorologie referitoare la descărcări electrice, vijelie şi vânt puternic miercuri, după ora 18.00.

"Unităţile de învăţământ din Municipiul Bucureşti vor lua toate măsurile necesare în vederea asigurării securităţii, a siguranţei elevilor şi a personalului angajat prin modificarea duratei orelor de curs şi a pauzelor, astfel încât cursurile să se termine până la ora 17.00", a transmis inspectoratul.

Şcolile din Dâmboviţa, Prahova şi Vrancea, închise din cauza codului portocaliu. 

Toate şcolile din judeţul Dâmboviţa s-au închis la ora 14.00, după ce Inspectoratul Şcolar a transmis dascălilor să anunţe părinţii pentru preluarea copiilor. În judeţul Prahova, unităţile se vor închide la ora 15.30, având în vedere că de la ora 16.00 judeţul va fi sub cod portocaliu de furtună. Şi şcolile din Vrancea s-au închis de la ora 15.00, în timp ce autorităţile din Buzău anunţă că se fac în continuare ore.

Autorităţile din Dâmboviţa au închis, de la ora 14.00, toate şcolile din judeţ, având în vedere avertizarea cod portocaliu de furtună care vizează judeţul respectiv.

Inspectoratul Şcolar Dâmboviţa a anunţat toate şcolile care, prin intermediul educatorilor, învăţătorilor şi diriginţilor, au luat legătura cu părinţii pentru preluarea acestora de la şcoală la ora menţionată.

Mulţi dintre părinţi s-au arătat nemulţimiţi de faptul că nu au fost anunţaţi din timp.

Aceeaşi decizie a fost luată şi de către autorităţile din Prahova, care vor închide de la 15:30 toate unităţile de învăţământ de pe raza judeţului.

Autorităţile judeţene din Vrancea au luat decizia, miercuri, ca şcolile din întreg judeţul să se închidă începând cu ora 15.00. Decizia a fost transmisă în cadrul Comitetului Judeţean pentru Situaţii de Urgenţă Vrancea.

Astfel, începând cu ora 15.00, elevii din toate şcolile vrâncene au fost fi trimişi acasă, iar şcolile vor fi închise.

În funcţie de evoluţia fenomenelor meteo, autorităţile vor decide dacă măsura de suspendare a activităţilor în şcoli va fi valabilă şi pentru ziua de joi.

FRF recomandă întreruperea activităţii fotbalistice în aer liber pe durata avertizării meteorologice

Federaţia Română de Fotbal recomandă, într-un comunicat, întreruperea activităţii fotbalistice în aer liber pe durata avertizării meteorologice.

"Având în vedere avertizarea meteorologică emisă de Administraţia Naţională de Meteorologie, Federaţia Română de Fotbal recomandă întreruperea oricărei activităţi fotbalistice în aer liber în intervalul prognozat. Administraţia Naţională de Meteorologie (ANM) a emis o avertizare cu cod portocaliu de instabilitate atmosferică deosebit de accentuată, cantităţi de apă importante, în intervalul 20 septembrie, ora 16 - 21 septembrie, ora 10, pentru judeţele Dâmboviţa, Prahova, Buzău, Vrancea şi Bacău. De asemenea, a fost emisă şi o avertizare cu cod galben de instabilitate atmosferică accentuată, intensificări ale vântului şi cantităţi de apă însemnate pentru celelalte judeţe, până pe 21 septembrie, ora 21. Conform ANM, temporar vântul va avea intensificări cu viteze care la rafală vor atinge 55-60 km/h, iar în timpul ploilor vor fi rafele de peste 65-70 km/h şi vijelii", se arată în comunicatul citat.

Miercuri, sunt programate două meciuri în etapa a XI-a a Ligii I: de la ora 18.30: FC Botoşani - Poli Iaşi, pe Stadionul Municipal din Botoşani şi de la ora 21.00, Dinamo - Concordia, pe Stadionul Dinamo din Capitală.

 

Dacă ați fost martorii unui eveniment care ar putea deveni o știre puteţi lua legătura cu noi și prin e-mail la [email protected] sau pe contul nostru de Facebook. Ne puteți contacta și telefonic la 021.9454 sau ne puteți trimite fotografii şi filmări pe WhatsApp, la numărul 0744 878 878. Vă rugăm să precizați numele și locul din care le transmiteți.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Vremea rea cuprinde toată țara. ANM a emis Cod Portocaliu de vijelie în 5 județe
Vremea rea cuprinde toată țara. ANM a emis Cod Portocaliu de vijelie în 5 județe

ANM a emis COD PORTOCALIU de ploi torențiale și instabilitate atmosferică deosebit de accentuată, valabil între 20 septembrie, ora 16 – 21 septembrie, ora 10.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Cine sunt candidații desemnați, până acum, la primăriile de sectoare din București. AUR nu a anunțat pe nimeni la 3 sectoare
Cine sunt candidații desemnați, până acum, la primăriile de sectoare din București. AUR nu a anunțat pe nimeni la 3 sectoare

Partidele politice au închis negocierile pentru desemnarea candidaților la primăriile de sector din București. La fiecare dintre cele șase primării s-au înscris cel puțin câte trei candidați.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.