Frigul polar ramane in Romania: 37 de judete, sub avertizare de COD GALBEN de ger. Prognoza meteo pentru urmatoarele zile

×
Codul embed a fost copiat

Romania va mai dardai serios de frig inca 4 zile. 37 de judete raman sub atentionare cod galben, iar temperaturile vor ajunge pana la minus 28 de grade Celsius.

Pe o astfel de vreme, oricine iese pe strada simte gerul pana in maduva oaselor, iar cei mai slabi sunt doborati.

Doi barbati, din Tulcea si Braila, au murit din cauza frigului nemilos. Iar un altul a fost gasit de jandarmi prabusit la pamant. Omul abia mai respira.

Batranul tremura de frig pe treptele unui hotel din statiunea Lacul Sarat, cand a fost gasit de jandarmi. Omul in varsta de 80 de ani alunecase si nu se mai putea ridica.

Plt. maj. Sorin Neftode, IJJ Braila: "Jandarmii au intervenit imediat in ajutorarea barbatului intins la pamant, iar dupa ce au constatat ca acesta are puls, au solicitat un echipaj SMURD."

Citește și
pod manchester
Descoperire macabra sub un pod din Marea Britanie. Cum a fost gasit un cersetor care se adapostea de frig intr-un cort
Mesaj către Zelenski: „OK, am reuşit. Acum du-te şi câştigă lupta”

Pentru un alt barbat de 60 de ani, tot din Braila, nu s-a mai putut face insa nimic. Era paznic la o baza sportiva din oras si, dimineata, un coleg l-a gasit fara suflare, langa o baraca.

Si la Tulcea, un barbat in varsta de 42 de ani a fost gasit, inghetat in apropiere de orasul Macin.

Frigul "musca" zdravan si din Capitala. Cei mai afectati sunt cei care lucreaza afara, la - 20 de grade, si "Se incalzesc dand la lopata" dupa cum spun chiar ei. Inspectorii de la protectia muncii au pornit in control pe strazile Bucurestiului.

"-Cum simtiti frigul?
- Ne incalzim..
- Cum?
- Dam din lopata, ne incalzim."

"-Nu va invita intr-un spatiu cu temperatura mai omeneasca? Mai ridicata...
- Sa mergem la adapost asa... nu.
- Asa de 20 de grade.
- Stam aici la program.
- Deci nu aveti un alt spatiu?
- Nu."

In astfel de perioade cu temperaturi scazute, angajatorii trebuie sa le asigure "muncitorilor care lucreaza in aer liber ceai fierbinte, pauze in spatii incalzite si un echipament de protectie."

Nu doar angajatii care muncesc afara se confrunta cu frigul. In urma unui control inspectorii ITM au descoperit ca intr-un magazin de haine din centrul capitalei termometrele nu aratau mai mult de 12 grade. Asta in conditiile in care temperatura ar trebui sa fie de cel putin 18 grade Celsius. Angajatorii risca sa fie amendati cu pana la 8 mii de lei."

Gerul din ultimele zile a adus in discutie si situatia celor 400 de blocuri din Bucuresti debransate de la RADET din cauza datoriilor. Pentru ca oamenii sa nu inghete in case, primaria a cerut RADET-ului sa gaseasca solutii de rebransare, chiar daca datornicii nu pot achita sumele integral.

Pe acest ger care a pus stapinire pe intreaga tara, in unele orase, printre care si Alba Iulia, autoritatile au impartit ceai cald trecatorilor zgribuliti.

Cum va arata vremea in fiecare zona a tarii

Vineri, gerul apare in prima parte a zilei. Apar si ceva innorari si vor fi conditii de fulguiala, dimineata in Muntenia si Dobrogea iar peste zi si in Moldova si Transilvania.

Vantul va fi activ in est, pe litoral si la munte, iar maximele vor fi cuprinse intre minus 8 si 2 grade Celsius.

In Dobrogea si in Baragan va fi deosebit de rece in orele diminetii cand e posibil sa mai fulguiasca iar vantul va avea unele rabufniri. Dupa pranz se va incalzi usor si se vor inregistra in jur de minus 2 grade Celsius.

Si mai sus, in Moldova sudica si in nordul Munteniei va fi foarte rece la inceputul zilei iar vantul va avea unele intensificari.

In nordul Moldovei si in Bucovina va fi foarte rece dimineata. Va predomina vremea frumoasa si doar pe arii restrinse va ninge slab si vantul se va inteti din cand in cand.Temperaturile vor fi comparabile cu cele inregistrate ieri.

In nordul Transilvaniei si in Maramures asteptam vreme inchisa; ninsori slabe si maxime usor sub limita inghetului. Dimineata si noaptea va fi foarte frig, insa aici nu va fi ger.

In vestul tarii se anunta multi nori dar si un pic de soare. Temperaturile vor ajunge pana la 1 grad, cu plus.

In centrul Romaniei avem ger cumplit dimineata si din nou dupa lasarea noptii in zona depresionara. Norii vor fi numerosi si vor aduce ninsori slabe pe partea estica. La munte, mai ales pe creste, vantul va sufla cu putere si va spulbera zapada depusa.

In sud-vestul tarii este vreme geroasa la inceputul zilei si vor fi conditii de ceata cu chiciura. Mai apoi soarele isi va face aparitia si temperatura aerului va creste cu 4-5 grade fata de ieri.

Si in sudul tarii avem ger in prima parte a zilei si e posibil sa apara ceata si chiciura. Mai tarziu se va face simtita si aici o incalzire a aerului cu 4-5 grade fata de ieri.

In Bucuresti va fi frig in continuare chiar daca temperatura aerului va creste usor. Dimineata va fi ceata dar mai tarziu apare soarele, iar vantul se inteteste temporar.

La munte: vreme geroasa, innorari temporare dar, sansele de ninsoare vor fi scazute. La mare altitudine, vantul va spulbera zapada.

In Bucuresti, astazi dar si in zilele urmatoare vremea va fi deosebit de rece, geroasa dimineata si noaptea. Maine cerul va fi temporar noros si mai ales noaptea se va semnala ceata cu depunere de chiciura. Temperatura maxima va fi de -10, -9 grade, iar cea minima se va situa în jurul valorii de -17 grade.

Duminica in primele ore dar si seara vor fi nori la altitudine joasa, ceata asociata cu chiciura si e posibil sa fulguiasca. Maxima a temperaturii aerului ce se va situa in jurul valorii de minus 10 grade, iar cea minima va fi de minus 17 grade.

Luni cerul va fi noros si temporar va ninge slab catre seara. Vor fi in jur de minus 10 grade ziua dar si noaptea.

Ajungem in zona de munte unde astazi dar si in zilele urmatoare vom avea vreme deosebit de rece chiar geroasa dimineata si noaptea. Vor fi innorari temporare dar sansele de ninsoare vor fi scazute. Vantul va spulbera zapada pe creste.

Sambata vor fi innorari temporare si izolat vor fi posibile fulguieli.

Duminica cerul va fi variabil, dar seara si noaptea, în Carpatii Occidentali, vor fi innorari si izolat va ninge slab.

Luni cerul va fi acoperit de nori si local va ninge mai ales în Carpatii Orientali. Vantul va sufla mai tare pe creste.

Articol recomandat de sport.ro
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
”O echipă maghiară poate ajunge în Liga 1 din România. Anti-maghiarismul, tipic la București”. Reacție deplasată a fotbalistului ungur legitimat în România
Citește și...
Dupa caldura si zapezi, CFR anuleaza trenurile si din cauza gerului.
Dupa caldura si zapezi, CFR anuleaza trenurile si din cauza gerului. "Sageata Albastra" nu iese din depou daca e prea frig

Companiaferoviara a anuntat joi anularea a 25 de curse ca urmare a conditiilor meteo.

Descoperire macabra sub un pod din Marea Britanie. Cum a fost gasit un cersetor care se adapostea de frig intr-un cort
Descoperire macabra sub un pod din Marea Britanie. Cum a fost gasit un cersetor care se adapostea de frig intr-un cort

O descoperire macabra intr-un cort, pe o strada din Manchester, scoate la iveala o poveste tulburatoare. Un om al strazii a fost gasit mort, intr-un cort care inca ardea, sub un pod din orasul britanic.

Un bloc intreg a fost lasat fara caldura dupa ce cativa locatari nu si-au platit intretinerea. Cate grade sunt in apartamente
Un bloc intreg a fost lasat fara caldura dupa ce cativa locatari nu si-au platit intretinerea. Cate grade sunt in apartamente

Gerul naprasnic de afara le face viata un calvar nu doar celor nevoiti sa iasa din case in aceste zile. In Bucuresti sunt famili care dardaie in locuinte in care termometrele arata doar zece grade Celsius.

Recomandări
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”
INTERVIU. Cum a urmărit Nicușor Dan seara în care Cîrstoiu a fost eliminat de PSD-PNL: ”M-am jucat cu copiii și m-am culcat”

Primarul general Nicușor Dan nu a mai avut răbdare să stea până la finalul negocierilor PSD-PNL în seara zilei de luni, în care Marcel Ciolacu și Nicolae Ciucă au decis soarta candidatului Cătălin Cîrstoiu, așa că s-a jucat cu copiii și ... s-a culcat.

Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin
Schimbarea la față a Rusiei. Cinci scenarii despre cum ar putea arăta această țară după Vladimir Putin

"Ce se va întâmpla pe termen lung cu Rusia?" este marea întrebarea pe care foarte multă lume și-o pune, mai ales că nici măcar "Țarul de la Kremlin", Vladimir Putin, nu poate scăpa de moarte.

Cum răspunde Nicușor Dan la acuzațiile lui Piedone, că face ”blat politic” cu PSD-PNL: ”E o prostie. Nu e niciun blat”
Cum răspunde Nicușor Dan la acuzațiile lui Piedone, că face ”blat politic” cu PSD-PNL: ”E o prostie. Nu e niciun blat”

Nicușor Dan - candidat independent la Primăria Capitalei, susținut de Alianța Dreapta Unită (USR, PMP, Forța Dreptei) - nu exclude faptul ca Popescu Piedone, principalul său contracandidat, după cum crede chiar el, să se retragă din cursa electorală.