Conflict intre primarul Firea si Biserica Catolica, pe tema Cathedral Plaza. "Il somez pe arhiepiscop sa inceteze"

×
Codul embed a fost copiat

Gabriela Firea ar vrea sa ii consulte pe bucuresteni, daca sunt de acord cu demolarea cladirii gigant - Cathedral Plaza, din bugetul Primariei. Ar fi o ingerinta in sfera puterii judecatoresti, spun reprezentantii Arhiepiscopiei Catolice.

Afirmatiile vin in toiul unui scandal intre primarita Capitalei si Arhiepiscopie. Firea a cerut demiterea lui Francisc Dobos, purtatorul de cuvant al bisericii Catolice, dupa ce acesta i-a alaturat cuvintele "toapa" si "tupeu". Francisc Dobos luase astfel pozitie pentru ca Firea l-a somat public pe arhiepiscopului Ioan Robu. Miercuri, Biserica Catolica a anuntat ca preotul ramane in functie si a acuzat-o din nou pe Firea ca ar face parte dintr-un grup de interese.

Primarita capitalei, Gabriela Firea sustine ca bucurestenii ar trebui sa fie intrebati daca sunt de acord cu cheltuirea banilor, devreme ce demolarea imobilului Cathedral Plaza ar urma sa coste milioane de euro.

In 2012 Tribunalul a decis ca imobilul aflat chiar langa Catedrala Sfantul Iosif e construit ilegal, iar primaria trebuie sa il demoleze. De atunci, Biserica Catolica a cerut neincetat aplicarea hotararii. Unii bucuresteni propun ca imobilul sa fie dat institutiilor publice.

Citește și
Cristina Tunegaru, profesoara,
Gabriela Firea, dupa ce o profesoara s-a plans pe internet ca a fost concediata: "Aceasta meserie se face indeosebi cu inima"
De ce „urăște” Donald Trump Ucraina. În 2019 i-a spui lui Zelenski: „Ucraina știe multe despre asta”

Cathedral plaza are 19 etaje, 75 de metri inaltime si o suprafata construita de 23.000 de metri patrati iar pana la demolare, va fi cale lunga. Urmatorul pas pe care trebuie sa il faca Primaria capitalei e sa organizeze o licitatie publica prin care sa contracteze o firma de consultanta, iar aceasta sa evalueze structura imobilului si sa stabileasca modalitatea prin care poate fi demolat"

Scandalul intre Gabriela Firea si Arhiepiscopia Romano Catolica a inceput in urma cu cateva zile. Biserica a acuzat Primaria Capitalei ca amana, fara sfarsit, alocarea de fonduri pentru demolarea Cathedral Plaza. Apoi, primarita a declarat ca “Il somez public pe arhiepiscopul Robu sa inceteze sa mai lanseze acuzatii. Spre deosebire de domnia sa, singurul grup de interese pe care il servesc eu este cel alcatuit din toti bucurestenii."

La aceasta "somatie", purtatorul de cuvant al catolicilor, preotul Francisc Dobos, a replicat pe pagina sa personala de facebook:"cum se spune in limba romana "toapa" si "tupeu"?"

In plus, a postat o poza de la nunta Gabrielei Firea, sustinand ca nasa sa de nunta, Daiana Voicu, a fost sefa companiei de imobiliare care a dezvoltat Cathedral Plaza. Mai mult, miercuri Arhiepiscopia ii cere intr-un comunicat Gabrielei Firea sa nege public faptul ca nu are o legatura personala cu Daiana Voicu. Suparata pentru ca i-a fost alaturat cuvantul toapa, Primarita a cerut demiterea lui Francis Dobos. Refuzul a venit tot in comunicatul de astazi in care insa biserica si preotul si-au cerut scuze pentru limbajul folosit.

Pentru ca nu pune in aplicare o decizie judecatoareasca finala, primarul risca amenda penala sau inchisoare de la 3 luni la 2 ani. Pe de alta parte, primaria si proprietarul cladirii sustin ca pe rol se afla alte procese, astfel ca situatia nu este clarificata.

MILLENIUM BUILDING DEVELOPMENT a solicitat in instanta obligarea primarului sa emita actul administrativ pentru intrarea in legalitate a constructiei "Cathedral Plaza".

Acesta nu este singurul caz in care ani de zile, edilii au ignorat o decizie judecatoreasca. In 2013, instanta a decis demolarea unui bloc de zece etaje construit ilegal pe str. Aurel Vlaicu la nr. 120-122. Primaria Sector 2 are obligatia sa il demoleze, insa imobilul este si acum in picioare, la patru ani de la emiterea hotararii judecatoresti definitive.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
NEWS ALERT Veste uriașă pentru Simona Halep!
Citește și...
Protest al studentilor in Piata Universitatii fata de zgomotul de la concerte. Discutia dintre decanul de la Istorie si Firea
Protest al studentilor in Piata Universitatii fata de zgomotul de la concerte. Discutia dintre decanul de la Istorie si Firea

Concertele organizate de Primaria Capitalei in Piata Universitatii, cu ocazia aniversarii zilei de 9 mai, Ziua Europei, provoaca mari probleme studentilor si profesorilor din cadrul Facultatii de Istorie.

Gabriela Firea, dupa ce o profesoara s-a plans pe internet ca a fost concediata:
Gabriela Firea, dupa ce o profesoara s-a plans pe internet ca a fost concediata: "Aceasta meserie se face indeosebi cu inima"

Gabriela Firea a condamnat orice incercare de face o legatura intre intreruprea activitatii profesoarei Cristina Tunegaru la Scoala 95 din Bucuresti si criticile cadrului didactic la adresa sa.

Profesoara care a criticat-o pe Gabriela Firea, concediata. Dragnea:
Profesoara care a criticat-o pe Gabriela Firea, concediata. Dragnea: "Cum este posibil asa ceva?"

Profesoara de limba romana Cristina Tunegaru de la o scoala generala din Capitala, care a avut mai multe declaratii critice la adresa sistemului de invatamant anunta, joi, pe Facebook, ca a fost data afara din scoala.

Circulatia prin pasajul Piata Sudului, deschisa pe cate un fir pe ambele sensuri. Firea:
Circulatia prin pasajul Piata Sudului, deschisa pe cate un fir pe ambele sensuri. Firea: "Nu acceptam termenul anuntat". FOTO

Circulatia prin pasajul Piata Sudului a fost deschisa vineri pe cate un fir pe ambele sensuri de circulatie. Circulatia a fost deschisa partial la ora 11.00.

Recomandări
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad
Întâlnire de taină la Damasc. Presa din Siria: Șeful Serviciului Secret din România, față în față cu Bashar al-Assad

Un diplomat european a dezvăluit, miercuri, pentru Syria TV, că Serviciului Secret din România a vizitat Siria și s-a întâlnit cu președintele Bashar al-Assad și cu directorul serviciilor de informații siriene, Hossam Luke.

Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA
Tehnologia care poate apăra România în cazul unui atac cu rachete balistice. A fost testată cu succes de Israel și SUA

Israelul și Statele Unite au folosit pentru prima oară într-o situație reală interceptoarele de rachete balistice împotriva proiectilelor lansate de Iran.

România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc
România, mamă vitregă pentru elevi. „Masa caldă” e, de fapt, rece în peste 60% din cazuri. Nu toți copiii o primesc

"Masa caldă" în școli este în peste 60% din cazuri un sendviș sau un pachet cu hrană rece. Programul național funcționează doar într-o treime dintre școlile alese de Ministerul Educației, care dă vina pe incompetența autorităților locale.