Conflict intre primarul Firea si Biserica Catolica, pe tema Cathedral Plaza. "Il somez pe arhiepiscop sa inceteze"

Dată publicare: 17-05-2017 14:35
Dată actualizare: 20-05-2017 07:05


Gabriela Firea ar vrea sa ii consulte pe bucuresteni, daca sunt de acord cu demolarea cladirii gigant - Cathedral Plaza, din bugetul Primariei. Ar fi o ingerinta in sfera puterii judecatoresti, spun reprezentantii Arhiepiscopiei Catolice.

Afirmatiile vin in toiul unui scandal intre primarita Capitalei si Arhiepiscopie. Firea a cerut demiterea lui Francisc Dobos, purtatorul de cuvant al bisericii Catolice, dupa ce acesta i-a alaturat cuvintele "toapa" si "tupeu". Francisc Dobos luase astfel pozitie pentru ca Firea l-a somat public pe arhiepiscopului Ioan Robu. Miercuri, Biserica Catolica a anuntat ca preotul ramane in functie si a acuzat-o din nou pe Firea ca ar face parte dintr-un grup de interese.

Primarita capitalei, Gabriela Firea sustine ca bucurestenii ar trebui sa fie intrebati daca sunt de acord cu cheltuirea banilor, devreme ce demolarea imobilului Cathedral Plaza ar urma sa coste milioane de euro.

In 2012 Tribunalul a decis ca imobilul aflat chiar langa Catedrala Sfantul Iosif e construit ilegal, iar primaria trebuie sa il demoleze. De atunci, Biserica Catolica a cerut neincetat aplicarea hotararii. Unii bucuresteni propun ca imobilul sa fie dat institutiilor publice.

Cathedral plaza are 19 etaje, 75 de metri inaltime si o suprafata construita de 23.000 de metri patrati iar pana la demolare, va fi cale lunga. Urmatorul pas pe care trebuie sa il faca Primaria capitalei e sa organizeze o licitatie publica prin care sa contracteze o firma de consultanta, iar aceasta sa evalueze structura imobilului si sa stabileasca modalitatea prin care poate fi demolat"

Scandalul intre Gabriela Firea si Arhiepiscopia Romano Catolica a inceput in urma cu cateva zile. Biserica a acuzat Primaria Capitalei ca amana, fara sfarsit, alocarea de fonduri pentru demolarea Cathedral Plaza. Apoi, primarita a declarat ca “Il somez public pe arhiepiscopul Robu sa inceteze sa mai lanseze acuzatii. Spre deosebire de domnia sa, singurul grup de interese pe care il servesc eu este cel alcatuit din toti bucurestenii."

La aceasta "somatie", purtatorul de cuvant al catolicilor, preotul Francisc Dobos, a replicat pe pagina sa personala de facebook:"cum se spune in limba romana "toapa" si "tupeu"?"

In plus, a postat o poza de la nunta Gabrielei Firea, sustinand ca nasa sa de nunta, Daiana Voicu, a fost sefa companiei de imobiliare care a dezvoltat Cathedral Plaza. Mai mult, miercuri Arhiepiscopia ii cere intr-un comunicat Gabrielei Firea sa nege public faptul ca nu are o legatura personala cu Daiana Voicu. Suparata pentru ca i-a fost alaturat cuvantul toapa, Primarita a cerut demiterea lui Francis Dobos. Refuzul a venit tot in comunicatul de astazi in care insa biserica si preotul si-au cerut scuze pentru limbajul folosit.

Pentru ca nu pune in aplicare o decizie judecatoareasca finala, primarul risca amenda penala sau inchisoare de la 3 luni la 2 ani. Pe de alta parte, primaria si proprietarul cladirii sustin ca pe rol se afla alte procese, astfel ca situatia nu este clarificata.

MILLENIUM BUILDING DEVELOPMENT a solicitat in instanta obligarea primarului sa emita actul administrativ pentru intrarea in legalitate a constructiei "Cathedral Plaza".

Acesta nu este singurul caz in care ani de zile, edilii au ignorat o decizie judecatoreasca. In 2013, instanta a decis demolarea unui bloc de zece etaje construit ilegal pe str. Aurel Vlaicu la nr. 120-122. Primaria Sector 2 are obligatia sa il demoleze, insa imobilul este si acum in picioare, la patru ani de la emiterea hotararii judecatoresti definitive.


VIDEO PROTVPLUS.RO