Fenomenul abandonării țestoaselor ia amploare în România. De ce renunță oamenii la ele
Fenomenul abandonării țestoaselor pare să ia amploare în România.
Zeci de exemplare au ajuns la Centrul de Reabilitare a Animalelor Sălbatice din Mureș, după ce stăpânii și-au dat seama că sunt prea greu de întreținut.
Țestoasele au fost abandonate în lacurile Grădinii Botanice din Cluj, iar specialiștii de acolo au cerut ajutorul biologilor din Mureș.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Acestea au fost consultate de biologi și medici veterinari, iar acum o parte dintre ele pot fi adoptate.
Lacul Centrului de reabilitare a animalelor sălbatice din Mureș este plin de țestoase care au ajuns aici, după ce au fost abandonate în Grădina Botanică din Cluj Napoca.
Pentru țestoase, centrul este doar o locuință provizorie. După ce au fost consultate de medical veterinar, biologii au făcut și o fișă de observație pentru fiecare, astfel că vietățile să poate să fie date spre adopție. În catalog apar date importante despre acestea - dimensiuni, specie și proveniență, dar și dacaăau fost sau nu supuse vreunui tratament.
Cei care vor să adopte o țestoasă trebuie să știe că acestea au nevoie de temperatură constantă, hrană adecvată, dar și spațiu.
Dr. Borka Vitalis Levente, medic veterinar: „Aceste țestoase au trecut prin mâna unor specilaiști care pot să evalueze atât starea de sănătate cât și condițiile în care sunt momentan. Multă lume nu se interesează ce nevoi au aceste animale, ce condiții trebuie să le ofere, iar din această cauză apar foarte multe boli”.
Sos Tibor, biolog: „Anul acesta am primit un număr mai mare de la Gradina Botanică din Cluj-Napoca. Unele vor rămâne la noi, vor fi mici ambasadori al țestoaselor abandonate în natură, celelalte vor fi donate”.
Specialiștii trag un semnal de alarmă: țestoasele nu sunt animale de companie. Iar comerțul cu țestoase este ilegal. Acestea pot fi adoptate doar de cei care le asigură spațiu și îngrijire specială, iar dacă vor să renunțe la animale, aceștia sunt rugați să nu le abandoneze în lacuri sau bălți, ci să ia legătura cu specialiștii în salvarea animalelor.