Existenţa modestă pe care a dus-o Draga Olteanu Matei în ultimii ani de viaţă. Cine i-a oferit o locuinţă

×
Codul embed a fost copiat

"Să mă ierte lumea că am avut gura slobodă și, dacă se poate, să mă vorbească de bine când mă voi duce". Sunt cuvintele cu care s-a despărțit de noi marea actriță Draga Olteanu Matei.

Transferată în stare gravă de la Piatra Neamț la Iași, artista în vârstă de 87 de ani a murit marți noapte. Suferise o hemoragie digestivă, iar eforturile medicilor au fost în zadar.

Mă trezeam recitând. Recitam, cântam, jucam de când mă știu”.

O artistă complexă, care a trecut cu ușurință de la comedie la dramă și de la teatru la film, Draga Olteanu Matei a murit marți noapte la Spitalul Sfântul Spiridon din Iași.

Actrița a ajuns aici vineri, cu hemoragie digestivă. Venea de la spitalul din Piatra Neamț. Și era în stare gravă, încă de când au preluat-o medicii.

Citește și
Draga
Val de omagii adus celebrei actriţe Draga Olteanu Matei. "Lasă în urmă o creaţie impresionantă!"
Ce au păţit poliţiştii care l-au lăsat pe Vlad Pascu să conducă drogat

Draga Olteanu Matei a fost monitorizată la Terapie Intensivă până miercuri dimineața, în jurul orei 2, când inima ei a încetat să mai bată.

Diana Cimpoeșu, medic-șef UPU-SMURD Iași, purtător de cuvânt al Spitalului Sfântul Spiridon din Iași: "În ciuda eforturilor de terapie, de diagnostic, de monitorizare a echipei din Spitalul Sf. Spiridon evoluția a fost nefavorabilă. Am informat aparținătorul legal și ne exprimăm regretul față de acest moment dramatic".

Vasilica Fodor, prietena Dragăi Olteanu Matei: "Noi tot am sperat, adică ne-am legat de fiecare moment, am crezut că o să fie bine. Am discutat cu medicii și nu ne dădeau niciun fel de speranță și astăzi dimineața la ora 7 am aflat. Ieri am vorbit ultima oară cu doctorii și mi-a spus că este foarte rău”.

 

S-a îndrăgostit iremediabil de Piatra Neamț

Născută în București și legată profesional o viață întreagă de Capitală, Draga Olteanu Matei s-a îndrăgostit iremediabil de Piatra Neamț. Aici a decis, alături de soț, să își petreacă apusul vieții.

Draga Olteanu Matei: "Soțul meu a fost cea mai adevărată iubire, nu dragoste. Să facem diferența!".

Au cumpărat un apartament, iar la pensie s-au retras. În urmă cu 12 ani a înființat compania "Teatrul Vostru", tot în orașul de sub Pietricica.

Pe cât de mare îi este renumele Dragăi Olteanu, pe atât de modestă i-a fost ultima parte a existenței. În 2014, soțul ei, reputatul medic Ion Matei, s-a stins.

Proprietara unei pensiuni din oraș, prietenă bună cu artista, i-a oferit o locuință - probabil ca să o știe aproape.

Cei care îi treceau pragul o puteau asculta recitând. Iar câțiva norocoși au avut șansa de a sta la taifas cu distinsa actriță, gustând, chiar, din bucate pregătite de ea.

Radu Smicala, vecin: ”O femeie deosebită, simplă. Un om la valoarea ei vorbeai cu ea ca și cu un om obișnuit și era foarte plăcută și simpatică. Dumnezeu să o ierte".

Vasilica Fodor, prietena Dragăi Olteanu Matei: "E greu pentru toată lumea. E greu pentru toți cei care o cunosc și pentru cei care ne-au bucurat inimile o viață întreagă. Ultimele cuvinte ale ei au fost că toată lumea să o ierte pentru că a avut gura slobodă și să o vorbim numai de bine după ce nu va mai fi”.

Scena a atras-o încă de mică. În 1956, Draga Olteanu Matei a terminat Institutul de Artă Teatrală și a jucat pentru prima oară, în luminile reflectoarelor, piesa "Ziariștii".

Draga Olteanu Matei spunea mereu că vrea ca lumea să și-o amintească pentru rolurile ei, nicidecum ca pe un om bătrân.

 

”Tatăl meu mi-a pus numele Draga, să fiu dragă tuturor”

 

Chirița sau Veta lui Nea Mărin era fericită că televiziunea și cinematografia au această magie, de a păstra pentru public imaginea artistului, și nu a omului din spatele măștii, peste timp, indiferent de câți ani vor trece.

Pe Coana Chirița... tot pe scena de teatru a adus-o la viață. Lumea a reținut-o însă de pe marele ecran.

A fost personajul care a fascinat-o și care a propulsat-o pe Draga în rândul greilor din cinematografia românească. Ea singură a scris scenariul.

Detaliul subtil din fiecare gest și obsesia pentru pefecțiune s-au văzut și în partitura memorabilă din "Gaițele". Iar în pielea Vetei lui Nea Mărin a intrat de minune.

În 1979, Draga Olteanu Matei cucerea România cu rolul Vetei, din Nea Mărin Miliardar.

Oamenii ieșeau din cinematografe cu lacrimi, de cât râseseră. Era cea mai vizionată comedie românească a tuturor timpurilor.

"- Aveți aeroport la Băilești?
- Ce zici, Veto, facem aeroport?
- Păi, dacă trebuie, nu facem?
".

Am fost atât de buni prieteni, nu ca o femeie cu un bărbat, ci ca doi bărbați".

"Draga de Draga. Tare drag i-a fost lui tata de ea. Tare dragă mi-a fost. Bunul Dumnezeu să o primească în Împărăția Sa", a scris, miercuri, Oana Pellea, fiica regretatului Amza Pellea

Draga Olteanu a lucrat și la scenariul filmului "Patima", în care a avut rolul principal și a jucat alături de Gheorghe Cozorici ori Emanuel Petruț.

Draga Olteanu Matei: "Tatăl meu mi-a pus numele Draga, să fiu dragă tuturor".

 

A jucat în peste 100 de producții TV, 90 de filme și 50 de piese de teatru

 

Cronicile de la acea vreme punctau că artista, celebră pentru comedie, realizează una dintre cele mai bune intepretări dramatice ale vremii.

În cei 50 de ani de carieră, Draga Olteanu Matei a jucat în peste 100 de producții de televiziune, 90 de filme și 50 de piese de teatru.

"Am crescut urmărind rolurile sale, ne-am bucurat de interpretarea sa, am râs și plâns împreună. Să nu uităm nicio clipă să ne cinstim valorile", a transmis ministrul Culturii, Bogdan Gheorghiu.

Draga Olteanu Matei a fost cetăţean de onoare al orașelor Bucureşti şi Piatra Neamţ.

Iar în 2014, în cadrul unei ceremonii care a avut loc la Castelul Peleş din Sinaia, a primit din partea Casei Regale a României decoraţia Ordinul Coroana României în grad de Ofiţer.

Slujba de înmormântare va avea loc duminică, la biserica de lângă Turnul lui Ștefan cel Mare, în Piatra Neamț.

 

Articol recomandat de sport.ro
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
FOTO Cum a fost surprins Dani Alves la trei zile după ce a ieșit din închisoare
Citește și...
Cine e bugetarul cu 1.000.000 de lei pe card. Surpriză mare! Are salariu de 11.800 de euro pe lună
Cine e bugetarul cu 1.000.000 de lei pe card. Surpriză mare! Are salariu de 11.800 de euro pe lună

Cine e bugetarul cu 1.000.000 de lei pe card. Surpriză mare! Are salariu de 11.800 de euro pe lună

Val de omagii adus celebrei actriţe Draga Olteanu Matei.
Val de omagii adus celebrei actriţe Draga Olteanu Matei. "Lasă în urmă o creaţie impresionantă!"

Colegi de scenă, oameni de televiziune şi politicieni i-au adus un omagiu marii actriţe Draga Olteanu Matei.

Draga Olteanu Matei: „E prea frumoasă viaţa pe pământ, dacă ştii să ţi-o faci”
Draga Olteanu Matei: „E prea frumoasă viaţa pe pământ, dacă ştii să ţi-o faci”

Actriţa Draga Olteanu Matei, memorabilă în teatrul şi filmul românesc, iubită de public şi respectată de colegi, a murit la vârsta de 87 de ani.

Draga Olteanu Matei a murit în spital. Era internată la terapie intensivă
Draga Olteanu Matei a murit în spital. Era internată la terapie intensivă

Actrița Draga Olteanu Matei a murit în noaptea de marți spre miercuri. Aceasta era internată de câteva zile la la terapia intensivă a Clinicii de Gastroenterologie şi Hepatologie a Spitalului "Sf Spiridon" din Iaşi.

Recomandări
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”
Cât câștigă un muncitor străin în România. „Țara asta este bună, dar unii oameni îmi adresează cuvinte urâte”

În timp ce cererea pentru muncitorii străini este tot mai mare, în România nu ajung suficienți. Agențiile de recrutare spun că unii străini ocolesc țara noastră și aleg Ungaria sau Croația.

Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii
Autoritățile ruse susțin că au găsit în sângele teroriștilor o substanţă psihotropă care schimbă percepţia realităţii

Cei patru principali suspecţi arestaţi după atacul terorist de la sala de concerte Crocus City Hall de lângă Moscova s-ar fi aflat sub influenţa drogurilor în momentul în care au executat împuşcăturile în masă - susțin autoritățile ruse.

Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias
Pedeapsa primită de paramedicul SMURD care a agresat sexual o pacientă, în ambulanță, în drum spre Spitalul Elias

Un paramedic SMURD, acuzat că a agresat sexual o pacientă pe care trebuia să o transporte în siguranță, la spital, a fost condamnat la 5 ani și 5 luni de închisoare.