Există deja aproape 29.000 de mașini electrice în România. Stațiile de încărcare nu țin însă pasul cu această evoluție
Există deja aproape 29 de mii de mașini electrice în România, după ce numarul lor a crescut cu aproximativ 1.000 în fiecare din ultimele patru luni.
Stațiile de încărcare nu țin însă pasul cu această evoluție: în prezent, la nivel național sunt aproximativ 20 de autoturisme electrice la o "priză" publică.
Ministrul Mediului anunță că pune la dispoziție noi fonduri pentru investiții în rețeaua națională de stații de încărcare, dar în rândul autorităților locale interesul nu pare să fie foarte ridicat.
Cei care au mașini electrice se plâng caă stațiile au puține puncte de încărcare.
Tudor Marchis, proprietar mașină electrică: „Suntem sub nivelul Europei. Ajungi la o stație, este un singur punct de încărcare sau maxim două și riști să fie ocupate. Ideal ar fi să fie 5-6-7, 10 într-o locație, unde indiferent ce ar fi, să știi că poți să încarci”.
Mihai Tudosă, proprietar mașină electrică: „Infrastructura pentru mașini electrice diferă de la zonă la zonă, dăm exemplul Suceava sau Galați, care au peste 20 și ceva de puncte de încărcare sau Timișoara, București, dar sunt anumite zone neacoperite, cum ar fi Maramureșul sau partea de nord a Moldovei”.
Andrei Dumbravă a facut deja peste 150.000 de kilometri cu mașina electrică pe care a cumparat-o acum doi ani. O încarcă de obicei acasă, dar observă în fiecare zi cum oamenii se înghesuie la stațiile publice gratuite.
Adrian Dumbravă, proprietar mașină electrică: „Eu sunt din Brașov. Ceea ce pot sa zic e că la stațiile gratuite oferite de municipalitate sunt indisponibile unui public larg, pentru că mai tot timpul sunt ocupate de aceiași oameni”.
Luna trecută a fost înregistrat un record în ceea ce privește numărul automobilelor electrice vândute - au fost peste 1.100. Iar în prezent, în toată țara sunt aproape 29.000 - ceea ce înseamnă aproape 20 de mașini la o stație de încărcare.
Este așadar nevoie și de mai multe asemenea instalații. Iar Ministrul Mediului susține că a simplificat procedurile pentru finanțarea unor investitii noi în domeniu.
Barna Tanczos, ministrul Mediului: „Avem deja sute de contracte încheiate și avem deja stații sau contracte care sunt în faza de implementare. Ritmul de absorbție depinde în mare măsură de viteza cu care unitățile administrativ teritoriale pot implementa proiectele”.
Și Ministerul Dezvoltării are în plan instalarea a nu mai putin de 15.500 de stații de încărcare în toată țara prin PNRR, până în anul 2026.