FILMUL vizitei lui Macron în România. Avertisment față de proiectul de reformă a Justiției

×
Codul embed a fost copiat

Vizită istorică a preşedintelui francez Emanuel Macron la Bucureşti. Liderul de la palatul Elysee a fost primit la Palatul Cotroceni de preşedintele Klaus Iohannis, cu care a discutat teme fierbinţi aflate pe agenda Uniunii Europene.

Cele mai importante declarații și evenimente din cadrul vizitei oficiale a președintelui Franței în România vor putea fi urmărite, astăzi, LIVE VIDEO pe ProTV News și TEXT pe www.stirileprotv.ro

În plus, în prezenţa celor doi s-au semnat două acorduri prin care România va cumpără rachete şi elicoptere militare de la companii franceze. Cele două Prime Doamne, Carmen Iohannis şi Brigitte Macron, îmbrăcate în ţinute elegante, au avut şi ele discuţii separat după ce au plecat împreună să ia prânzul la un restaurant din Capitală.

După ceremonia de primire de la Cotroceni, preşedintele Klaus Iohannis şi Emanuel Macron, însoţiţi de primele doamne Carmen Iohannis şi Brigitte Macron au intrat în Palat, unde cei doi şefi de stat au purtat discuţii, urmate de o declaraţie comună.

Preşedintele Franţei s-a întâlnit apoi la Vila Lac cu premierul Mihai Tudose. Liderul de la Palatul Elysee se va reîntâlni cu preşedintele Klaus Iohannis şi soţia să Carmen pentru un moment relaxant al vizitei sale, o plimbare la Muzeul Satului.


SURSA: Inquam

Cronologia evenimentelor - LIVE TEXT

UPDATE 23.00 Presedintele francez Emmanuel Macron și-a incheiat vizita în Romania, după  recepția de la Palatul Cotroceni. A părăsit Capitala și se îndreaptă spre Varna. "Mă voi întoarce la anul pentru a sărbatori centenarul alături de români", este însă promisiunea făcută astăzi de șeful de stat francez, dupa ce a vizitat Muzeul Satului. 

Președintele francez a transmis LIVE pe Facebook vizita de la Muzeul Satului

UPDATE 19.45 Preşedintele francez Emmanuel Macron a descris, în cursul unei vizite la Muzeul Satului, însoţit de Klaus Iohannis, bisericile expuse drept “superbe”, iar la final, a saluta presa în româneşte.

"Posibilitatea de a petrece o vreme cu domnul preşedinte, cu soţia sa şi cu soţia mea, în această zonă foarte frumoasă, tradiţonală, a fost o mare oportunitate şi o mare plăcere, în primul rând pentru că este o cale pentru a ne înţelege mai bine, pentru a înţelege mai bine tradiţiile voastre”, a spus liderul de la Elysee.

Întrebat cum i s-au părut bisericile româneşti, Macron le-a descris drept “superbe”. “Biserica de lemn a fost o noutate, pentru că noi nu avem aceeaşi tradiţie, deci a fost foarte frumoasă”, a afirmat el

“Cântăreţii şi dansatorii care reprezintă un patrimoniul cultural şi tradiţional al ţării voastre”, au fost o “adevărate bucurie” pentru liderul de la Elysee.

“În urmă cu 80 de ani, un francez a venit să planteze un stejar de 10 ani (…). I-am spus preşedintelui că mă voi întoarce, pentru a planta un nou stejar, anul viitor”, a explicat Macron, referindu-se la stejarul plantat de generalul Berthelot.

Spre încântarea reporterilor, Macron a mărturisit că a învăţat să spună “Bună ziua” în limba română. 

UPDATE 19.40 Preşedintele francez Emmanuel Macron a avertizat că proiectul de reformă a justiţiei, în forma actuală, „nu este coerent cu voinţa de luptă împotriva corupţiei” şi a subliniat că, atât preşedintele român, cât şi premierul i-au dat asigurări că vor corecta problemele.

“Relaţia bilaterală (…) se înscrie şi în actualităţi care pot părea sensibile. Am vorbit cu preşedintele şi cu premierul despre proiectul despre care începe să se vorbească despre reformă a justiţiei, care nu este coerent cu o voinţă de luptă împotriva corupţiei. Si unul, şi celălalt mi-au garantat voinţa lor de a continua munca începută de reducere a corupţiei în ţară şi ca toate contrasemnalele care pot fi ridicate să poată fi corectate”, a declarat liderul de la Elysee în discursul rostit la o recepţie oferită la Ambasada Franţei la Bucureşti.

El a recunoscut dificultăţile cu care se confruntă francezii din România. “Le-am spus clar interlocutorilor mei că această evoluţie (a relaţiilor bilaterale francezo-române – n.r.) trebuie să treacă prin claritatea relaţiilor bilaterale. Nu minimalizez dificultăţile pe care unii dintre voi se confruntă zi de zi: lentoarea, insuficienţa infrastructurii, lipsa de claritate în unele decizii, sensibilităţile legate de corupţie sau lipsa de claritate care există, de exemplu, în domeniul apărării, între discurs şi realitate”, a spus Macron.

Macron a dat, însă, asigurări că a găsit atât în preşedintele Klaus Iohannis, cât şi în premierul Mihai Tudose “interlocutori profund angajaţi”, care au “o viziune comună”, dincolo de subiectele “politice proprii României”. “Si am găsit doi parteneri dornici să îmbunătăţească relaţiile bilaterale, cu condiţia (…), să nu fie o relaţie asimetrică, ci un parteneriat adevărat », a adăugat el. 

UPDATE 19.00 Preşedintele francez Emmanuel Macron a declarat într-un discurs rostit la Ambasada Franţei de la Bucureşti, că va veni din nou la Bucureşti anul viitor, pentru a planta un stejat la Iaşi. El a confirmat acest lucru şi în cursul vizitei la Muzeul Satului.

“Mă voi întoarce la începutul acestui sezon (cultural – n.r.) în România, pentru a mă implica personal, iar pe parcursul anului 2018 (aş vrea – n.r.) să pot veni să fac un gest simbolic la care ţin mult – să plantez cu stejar nou, la Iaşi (…) ce va simboliza viitorul care trebuie construit între ţările noastre şi forţa acestei noi relaţii”, a declarat Macron.

El a pledat din nou pentru dezvoltarea în continuare a relaţiei dintre Paris şi România. “Nu este o întâmplare faptul că am luat decizia de a veni la finalul acestei luni de august în România, ci este pentru că relaţia dintre ţările noastre este importantă, dar trebuie încă dezvoltată”, a afirmat el.

Preşedintele Franţei a salutat faptul că există o “comunitate franceză puternică, vivace” în România, care continuă să dezvolte relaţia dintre România şi Franţa. El a numit membrii comunităţii franceze în România “ambasadorii cotidianului”, pentru că promovează companiile, limba, valorile şi cultura Franţei.

Liderul de la Elysee a insistat că subiectul muncitorilor detaşaţi este înţeles greşit de opinia publică şi de presa din România. “Nu este vorba despre împiedicarea companiilor române să lucreze, indiferent de sector, în Europa. Este vorba despre împiedicarea companiilor franceze să evite regulile europene şi să angajeze în Franţa, pentru a face aceeaşi activitate ca şi muncitorii francezi, muncitori români, la costuri româneşti. Aceasta este concurenţă neloială”, a subliniat el.

Un alt subiect sensibil în relaţia cu România este cel al apărării, a precizat Macron. “Există o ambiguitate românească, legată, de altfel, şi de propria noastră poziţie istorică – vorbim de Europa Apărării, dar continuăm să avem o fascinaţie atlantistă”, a explicat preşedintele francez, precizând că vrea un “dialog exigent, realist, ambiţios cu România pentru a face parte deplină din aceasta”.

Macron a admis că “Franţa nu s-a ridicat întotdeauna la nivelul aşteptărilor României şi la nivelul eforturilor pe care le-a depus. Mă gândesc în special la Schengen”.

El a subliniat că România a îndeplinit condiţiile de aderare la Spaţiul Schengen din 2011, dar Europa a amânat, ceea ce a dus la “frustrări”. “Vreau să ieşim din această ipocrizie (…). Vrem să putem concret, cât mai repede posibil, să integrăm România în Spaţiul Schengen”.

“Dar vreau să fiu sincer: Schengen nu este un cadou, pentru că nu funcţionează bine”, a avertizat el.

“Schengen funcţionează foarte rău. Acordul de la Dublin nu mai funcţionează bine. Deci vreau ca Europa, pe termen scurt, să aibă o reformă a politicii sale migratorii, de azil, pentru o bună funcţionare şi să poată integra România încă din timpul acestor discuţii şi ca, în acest Schengen pe baze noi, România să devină un partener cu drepturi depline”, a declarat Macron la Ambasada Franţei la Bucureşti.

În final, el reiterat că va prezenta anul acesta un proiect de reformă a UE şi a cerut României să îi fie partener. “Vreau ca Franţa şi România să fie parteneri pentru punerea de baze noi pentru Uniunea Europeană. Înainte de sfârşitul anului, voi propune în mod foarte concret, o Foaie de Parcurs pentru Europa: Uniunea Europeană, Zona euro şi tot ce putem face în domeniul economic, al apărării, cultural, al educaţiei, pentru a consolida Europa noastră”, le-a transmis el concetăţenilor săi prezenţi la recepţia oferită de Ambasadă, adăugând: „Avem nevoie de o relansare a Europei”.

Liderul de la Elysee a pledat pentru unitate în blocul comunitar, în această perioadă dificilă. “Trebuie să avem o ambiţie comună, de suveranitate şi de putere faţă de exterior, de ambiţie pe cinci- zece ani şi de o convergenţă mai mare în subiectele care formează viaţa noastră de zi cu zi, care sunt decisive pentru cetăţenii noştri”, a afirmat el.

România trebuie să ia parte la toate aceste discuţii, “cu perspectiva de a face parte din această aventură, pentru că acesta este sensul relaţiei care ne uneşte şi a forţei sale”, a insistat preşedintele francez.

UPDATE 18.00 Preşedintele francez Emmanuel Macron a pledat pentru unitate în blocul comunitar şi a invitat, din nou, România la discuţiile pentru relansarea Europei, într-un scurt discurs rostit la Ambasada Franţei de la Bucureşti.

“Schengen funcţionează foarte rău. Acordul de la Dublin nu mai funcţionează bine. Deci vreau ca Europa, pe termen scurt, să aibă o reformă a politicii sale migratorii, de azil, pentru o bună funcţionare şi să poată integra România încă din timpul acestor discuţii şi ca, în acest Schengen pe baze noi, România să devină un partener cu drepturi depline”, a declarat Macron la Ambasada Franţei la Bucureşti.

El a reiterat că va prezenta anul acesta un proiect de reformă a UE şi a cerut României să îi fie partener. “Vreau ca Franţa şi România să fie parteneri pentru punerea de baze noi pentru Uniunea Europeană. Înainte de sfârşitul anului, voi propune în mod foarte concret, o Foaie de Parcurs pentru Europa: Uniunea Europeană, Zona euro şi tot ce putem face în domeniul economic, al apărării, cultural, al educaţiei, pentru a consolida Europa noastră”, le-a transmis el concetăţenilor săi prezenţi la recepţia oferită de Ambasadă, adăugând: „Avem nevoie de o relansare a Europei”.

Liderul de la Elysee a pledat pentru unitate în blocul comunitar, în această perioadă dificilă. “Trebuie să avem o ambiţie comună, de suveranitate şi de putere faţă de exterior, de ambiţie pe cinci- zece ani şi de o convergenţă mai mare în subiectele care formează viaţa noastră de zi cu zi, care sunt decisive pentru cetăţenii noştri”, a afirmat el.

România trebuie să ia parte la toate aceste discuţii, “cu perspectiva de a face parte din această aventură, pentru că acesta este sensul relaţiei care ne uneşte şi a forţei sale”, a insistat preşedintele francez.

Premierul Mihai Tudose, întrevedere privată cu preşedintele francez Emmanuel Macron

ORA 17.00 Prim-ministrul Mihai Tudose a avut o întrevedere privată cu preşedintele francez Emmanuel Macron, la cererea acestuia, au declarat pentru News.ro surse guvernamentale.

Macron a fost primit de către premier la Vila Lac 1, unde vor avea un dejun de lucru.

Preşedintele francez a ajuns cu o oră întârziere la Vila Lac 1 faţă de programul stabilit oficial, fiind întâmpinat de către premierul Mihai Tudose, cei doi schimbând câteva cuvinte la primirea oficială.

Surse guvernamentale au declarat pentru News.ro că Emmanel Macron a cerut o întrevedere tete-a-tete cu şeful Executivului.

Tudose i-a oferit cadou lui Macron o crenguţă de stejar plantat de generalul Berthlot în 1927 la Iaşi.

SINTEZA declarațiilor de la Palatul Cotroceni

ORA 15.10 Conferință de presă comună la Palatul Cotroceni - Emmanuel Macron și Klaus Iohannis.

Cei doi șefi de stat semnează mai multe documente.

Sinteza declarațiilor - LIVE TEXT


Președintele Klaus Iohannis:

- Doresc să vă mulțumesc pentru că ați acceptat invitația mea de la Consiliul European din iunie.

- România este prima țară din regiune unde efectuați o vizită bilaterală, ceea ce ne onorează.

- Am avut și astăzi discuții foarte bune, în urma cărora am decis aprofundarea parteneriatului strategic.

- Am exprimat sprijinul pentru ca proiectul cultural Româania - Franța 2018 să fie un succes care să contribuie la imaginea actuala modernă a celor două state.

- România rămâne una dintre țările europene cele mai atașate francofoniei.

- Am subliniat rolul comunității românești din Hexagon, un rol de liant între cele două societăți.

- Am abordat evident subiectul agendei europene.

- România este azi - dupa 10 ani de când suntem membri - un stat membru matur, care dorește să fie membru refondator al Uniunii Europene.

- Am arătat că Europa socială trebuie să fie în primul rând o Europă a coeziunii. România va acorda susținere proiectului Europei apărării.

Președintele Emmanuel Macron:

- Mulțumesc pentru invitație, domnule președinte.

-Suntem la începutul unui an care va marca un moment pentru țara dvs. urmând să preluați președinția Consiliului European.

- Nu trebuie să uităm relațiile afective între țările noastre.

- Mă voi întâlni mai târziu cu comunitatea franceză din România, foarte importantă.

- Am vorbit de mai multe subiecte de interes comun. Pe termen scurt, această Europă care protejează o idee, să progresăm împreună în beneficiul Europei.

- Aţi vorbit, de asemenea, despre un subiect care ştiu că este foarte important pentru ţara dumneavoastră, şi anume revizuirea directivei privind muncitorii detaşaţi. Si mă bucur să constat această voinţă de a lucra împreună şi sunt sigur că vom ajunge la un acord până la sfârşitul anului – să poată fi aprobat în timpul Preşedinţiei estone – pentru a putea clarifica cadrul acestui proces şi să mergem în miezul proiectului european, care este un proiect de convergenţă între economiile noastre, din punct de vedere fiscal şi din punct de vedere social

- Revizuirea directivei privind detașarea muncitorilor nu implică să obligăm șoferii români să lucreze peste tot în Eropa, ci dimpotrivă. Trebuie să facem un nou acord, aceeași muncă să fie corect remunerată în aceeași țară.

- Transportatorii rutieri să-și poată desfășura activitatea peste tot în Europa.

- Să existe o Europă a apărării care să avanseze în mod concret. Echipele noastre și miniștii responsabili vor putea să lucreze împreună.

- Aveți tot dreptul să cereți integrarea în Spațiul Schengen. Trebuie să fiu onest, Europa spațiului Schengen nu funcționează bine, iar dorința noastră este ca în următoarele luni să accelerăm o reformă și să vă asociem la aceste lucruri.

- Suntem dornici să lucrăm împreună pentru zona euro. În săptămânile următoare se va prezenta o nouă foaie de parcurs.

- Așadar am decis să lucrăm împreună pe toate aceste proiecte.

Întrebări din partea presei

Klaus Iohannis, despre detașarea forței de muncă:

- Nu pot să spun că sunt nici pentru dar nici împotrivă. Dacă această directivă a produs astfel de divergențe de abordare nu înseamnă că oamenii din Franța nu au dreptate sau că oamenii din România nu au dreptate, ci că directiva nu este suficient de clară.

- Este foarte important să se evite anumite simplificări și confuzii. Nimeni nu dorește să elimine competiția sau piața liberă. Dar ceea ce se dorește în Franța este să se evite un sistem care ar eluda taxele. Este nevoie de un control mult mai bun.

- Până la urmă, regulile europene au fost construite pentru a înlesni o dezvoltare care ne duce pe toți pe aceeași treaptă a nivelului de trai. Ori se știe că există agenții în Europa care exploatează acest aspect.

- Ceea ce ne dorim este o directivă pe detașare plus o directivă pe transport care scot din piață pe aceia care speculează negativ diferențele de dezvoltare care încă persistă.

Președintele Emmanuel Macron, despre aderarea României în Spațiul Schengen

- Nu pot să vorbesc despre predecesorul meu, dar răspunsul meu este da, în condițiile în care am vorbit mai devreme. Nu am niciun motiv să mă opun României în spațiul Schengen, însă singura mea reticență este că acesta funcționează prost.

Reticenţa care a existat privitoare la Schengen este legată de faptul că acest lucru ar fi însemnat riscul de a-i lasă pe migranţi să între. Pot să constat că România a contribuit într-un mod deosebit de eficace. Nu am niciun motiv să mă opun intrării României în Schengen.

Acesta trebuie reformat în profunzime şi România să între în acest spaţiu întărit.


VIDEO: Declaratii de presa la Palatul Cotroceni - Emmanuel Macron si Klaus Ioahnnis

ORA 14.45 Carmen Iohannis și Brigitte Macron s-au dus la un restaurant de pe Calea Victoriei, pentru a lua prânzul împreună.

Emmanuel Macron, Klaus Iohannis, Brigitte Macron

Emmanuel Macron, Klaus Iohannis, Brigitte Macron
SURSA: Pro TV

ORA 13.30 Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron a fost primit de către preşedintele Klaus Iohannis, în cadrul unei ceremonii oficiale desfăşurate la Palatul Cotroceni.

Cei doi şefi de stat vor avea convorbiri tete-a-tete şi în plenul delegaţiilor oficiale.

Emmanuel Macron, la Palatul Cotroceni

Emmanuel Macron, la Palatul Cotroceni
SURSA: Pro TV

SURSA: Pro TV

SURSA: Pro TV

VIDEO: Ceremonia de primire la Palatul Cotroceni a lui Emmanuel Macron

ORA 13.15 Președintele Emmanuel Macron se îndreaptă către Palatul Cotroceni, unde va fi primit de președintele Klaus Iohannis.

ORA 12.30 Jandarmeria română îi urează preşedintelui Franţei, Emmanuel Macron, ”Bun venit în România” în limba engleză.

Good morning Mr President Emmanuel Macron! Welcome to Romania! The Gendarmes of the special task force shall ensure security for the duration of your visit (Bună dimineaţa, domnule preşedinte Emmanuel Macron! Bun venit în România! Jandarmii brigăzii speciale vor asigura securitatea pe durata vizitei dumneavoastre - n.r.)”, este mesajul postat de Jandarmeria Română pe Facebook.

Jandarmeria postează şi câteva fotografii cu paza de la aeroport şi de pe traseul preşedintelui Franţei.

Ce va discuta Emmanuel Macron cu Klaus Iohannis

Pe agenda celor doi preşedinţi se numără teme pe cât de importante, pe atât de sensibile. Ei vor discuta despre colaborarea între cele două state, despre investiţiile franceze la noi, dar şi despre viitorul Uniunii Europene.

Preşedintele Republicii Franceze se află în primul său turneu european. Timp de 3 zile, Macron se întâlnește cu majoritatea liderilor din Europa Centrală şi de Est.

Întâlnirea dintre cei doi preşedinţi a fost stabilită în urmă cu două luni, la reuniunea Consiliului European. Propunerea a venit din partea lui Klaus Iohannis, care a anunţat după o discuţie de aproape o ora cu Emmanuel Macron pe care şeful statului nostru a catalogat-o ca fiind “foarte bună”.

Liderii români vor discuta despre aderarea României la Schengen, dar şi despre piaţa comună a forţei de muncă. Presa străină scrie că Macron va încerca să obţină susţinere pentru iniţiativa sa de înăsprire a regulilor privind muncitorii detaşaţi în alte ţări.

Hexagonul se plânge de mult timp că Europa Centrală şi de Est câştigă un avantaj inechitabil şi susţine că detaşarea muncitorilor slab plătiţi afectează piaţă muncii din statele cu salarii mai mari. Un alt subiect al discuţiilor îl constituie reforma Uniunii Europene, care va începe la toamna, reforma în care Macron îşi doreşte să joace un rol important.

Ales în primăvară preşedinte al Franţei, Macron a uimit toată lumea cu povestea să de dragoste. S-a îndrăgostit de soţia lui, Brigitte, pe când avea 16 ani.

El era un adolescent captivat de teatru, iar ea era profesoară care coordona cercul de artă dramatică. Avea 40 de ani, era căsătorită şi mama a trei copii. În cele din urmă, ea a divorţat, iar acum 10 ani s-a căsătorit cu Emmanuel Macron.


Articol recomandat de sport.ro
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
O bătaie de joc românească: tatăl lui David Popovici le-a povestit francezilor cum politicul voia să profite de băiatul lui
Citește și...
Emmanuel Macron vine joi în România. Programul vizitei
Emmanuel Macron vine joi în România. Programul vizitei

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, vine joi în România, urmând să aibă convorbiri şi conferinţă de presă comună cu preşedintele Klaus Iohannis. Şeful statului francez va vizita Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”.

Salariul minim din Franța, contestat în România. Macron, așteptat cu proteste
Salariul minim din Franța, contestat în România. Macron, așteptat cu proteste

UNTRR vrea să organizeze protestul în contextul în care Macron este iniţiatorul legii respective.

Emmanuel Macron vine joi în România. Programul vizitei
Emmanuel Macron vine joi în România. Programul vizitei

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, vine joi în România, urmând să aibă convorbiri şi conferinţă de presă comună cu preşedintele Klaus Iohannis. Şeful statului francez va vizita Muzeului Naţional al Satului „Dimitrie Gusti”.

Salariul minim din Franța, contestat în România. Macron, așteptat cu proteste
Salariul minim din Franța, contestat în România. Macron, așteptat cu proteste

UNTRR vrea să organizeze protestul în contextul în care Macron este iniţiatorul legii respective.

Recomandări
Surse. Primarul general Nicușor Dan își va anunța candidatura la președinția României ca independent
Surse. Primarul general Nicușor Dan își va anunța candidatura la președinția României ca independent

Surse apropiate de primarul general al Capitalei au precizat pentru Știrile Pro TV că Nicușor Dan ar urma să-și anunțe ăn perioada următoare candidatura la Președinția României ca independent.  

De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție
De ce depinde soarta negocierilor pentru formarea noului Guvern. Răspunsul pe care îl așteaptă fiecare partid din coaliție

Începe o săptămână de foc pentru partidele pro-europene care negociază formarea noului Guvern. Liderii PSD, PNL, USR și UDMR se vor reuni pentru a discuta despre programul comun de guvernare, pe baza datelor din buget.

Un TikTok-er celebru a recunoscut că a primit bani pentru promovarea lui George Simion, în campanie
Un TikTok-er celebru a recunoscut că a primit bani pentru promovarea lui George Simion, în campanie

Anchetele care au stârnit numeroase controverse în ultima săptămână continuă. Luni, au ajuns rând pe rând la poliție Horațiu Potra, Bogdan Peșchir și TikTok-erul Makaveli.