Elicopterul omului de afaceri Romeo Dunca, avariat. ”A fost o greșeală, mi-o asum”

30-11-2017 12:41


Incident aviatic cel puţin straniu în Caraş-Severin. Elicopterul omului de afaceri Romeo Dunca a fost distrus, după ce o rafală puternică l-ar fi luat pe sus şi l-a izbit de firele unui teleschi.

Proprietarul se pregătea să plece din staţiunea Muntele Mic, când un senzor i-a semnalat o problemă. Dunca a coborât, dar nu a oprit şi elicopterul. Comisia pentru Siguranţa Aviaţiei Civile anchetează întreaga poveste.

Înainte să decoleze, omul de afaceri a făcut o greşeală nepermisă. A coborât lăsând rotorul elicopterului
în funcţiune.

Romeo Dunca: ''Am văzut un martor în bord că e o uşă deschisă şi, în mod contrar regulamentului, am ieşit din elicopter să verific portbagajul. A fost o greşeală, o culpă a mea pe care mi-o asum. Am ieşit din elicopter fără să opresc motorul. O neglijenţă venită din rutină, din ore multe de zbor şi când zici că nimic nu se poate întâmpla."

Chiar în acel moment, o rafală puternică a luat aparatul şi l-a azvârlit ca pe o jucărie. Elicopterul folosit de Romeo Dunca era un model foarte uşor, utilizat, de obicei, pentru zboruri turistice.
Vântul puternic şi faptul că aparatul nu a fost stabilizat la sol par să fie factorii principali.

Un verdict vor da însă cei care se ocupă de Siguranţa Aviației Civile.

Nicolae Stoica, director general CIAS: "Pilotul ne-a comunicat că era cu motorul pornit, i-a apărut o alarmă în bord. Vom culege mai multe date şi mai multe documente şi le vom analiza."

Romeo Dunca: "Sunt necăjit că e pagubă foarte mare. E exact ca atunci când eşti cu maşina şi nu îi tragi frâna de mână şi te trezeşti în bordură. Doar că aici, în aviaţie, bordura e văzduhul."

Romeo Dunca este un prosper om de afaceri din vestul ţării. Are una dintre cele mai mari companii de transport logistic din România şi o flotă de elicoptere. Şi-a câştigat însă notorietatea prin aventurile sale - este primul roman care a reuşit să termine pe două roţi celebra cursa Paris-Dakar în 2005. Un an mai târziu, cu mari eforturi, a urcat pe unul unul dintre cele mai dificile vârfuri din lume- Manaslu, din Hymalaia.

În 2007 un alt elicopter al lui Romeo Dunca s-a prăbuşit pe munte.

VIDEO PROTVPLUS.RO