”Dragoste” și artă. A trăit cu 5 lei pe zi, până când i-a venit o idee care l-a făcut faimos

Ultimul update: Vineri 26 Ianuarie 2018 17:50
Data publicarii: Duminica 17 Decembrie 2017 18:56
Categorie: Romania, te iubesc!

La Sibiu facem cunoștință cu unul dintre tinerii artiști contemporani ai României. Dan Raul Pintea a absolvit printre primii Facultatea de Arte de la Cluj și a expus în Germania, Marea Britanie, Irlanda și Polonia.

La 25 de ani a decis să renunțe la slujbă și să se dedice în totalitate artei.

Ca să facă rost de bani pentru materiale și-a vândut aproape tot ce avea, de la cărți, pixuri și haine .. la televizor și bicicletă.

Ani întregi spune că a trăit cu un buget de 5 lei pe zi, până când într-o noapte i-a venit ideea proiectului care l-a făcut faimos: dragoste.

Faceți cunoștință cu Dan Raul Pintea. Este un tânăr artist din Sibiu, cu barbă lungă și aspect neîngrijit.

Dar acest artist neînțeles, care trăiește din conserve și sandvișuri cu parizer într-o încăpere de câțiva metri pătrați, care îi este atelier și dormitor în același timp, a creat o revoluție în lumea modei.

O revoluție a dragostei. Tricourile, șepcile și plasele sale cu mesaj simplu "Dragoste" sunt purtate în cluburi, la festivaluri, pe plaje și în mall-uri. Au ajuns în dulapurile oamenilor de rând, dar și în garderobele vedetelor, criticilor de modă, designerilor și stiliștilor .

Petru Dan, dragostea înseamnă artă. Iar proiectul sau a pornit tocmai din ambiția de a trăi numai din arta pe care o creează, fără să facă alte compromisuri. Este, de fapt, problema cu care se confruntă generații întregi de studenți, cărora nu li se predă în sălile de curs și cum să facă bani din ce au învățat.

După ce a terminat univeristatea și masteratul la Cluj, s-a angajat. A creat pagini de internet, a desenat reviste pentru copii și coperți de cărți, însă nu-i mai rămânea timp suficient pentru propriile idei.

Așa că și-a dat demisia și s-a întors la Sibiu în casa părinților.

Dan Raul Pintea, artist: ”Eu am terminat pe toți 4 ani cu 9.74. În anul 2 am avut media 9.9 și ceva. A fost cel mai bun pe facultatea de grafică. Am fost foarte bun. Dar după ce am terminat eram incompatibil cu ce se cerea pe piața de artă.

Ai lui au fost de acord să-l găzduiască într-o anexă fără să plătească chirie. Înțelegerea a fost ca restul cheltuielilor și le va acoperi singur.

Pentru început și-a vândut toate lucrurile de care nu avea nevoie: ”Mi-am vândut toate cărțile, mi-am vândut din curte, am cumpărat tricouri și mai departe mi-am făcut materiale de lucru. Aveam un buget de 5 lei pe zi. Ce generam din artă. Pe lună era 150 lei toți banii pe care îi făceam din artă. Ce am putut să fac din 5 lei pe zi, să inventez niște rețete de mâncat din 5 lei. De exemplu o chiflă cu 5 bani, 2 ouă și de restul salam până la 3-4 lei. Să prăjesc cu susan, să prăjesc în tigaie, să pun ou frumos peste, să fac un sandviș.”

Paradoxal, acest artist care d-abia avea bani să treacă stradă la el acasă, era chemat încă din 2010 să-și expună lucrările în străinătate. Prima expoziție a avut-o la Munster, în Germania. A ajuns apoi la Ulm, după ce a câștigat un concurs internațional.

Iar o galeristă din România l-a ajutat să-și ducă lucrările la un târg de artă din Berlin, unul dintre cele mai mari centre culturale ale Europei.

Acolo a impresionat un alt proprietar de galerie din Polonia, care l-a chemat în Varșovia. Nu ducea lipsa de apreciere, ci de bani. La o bere cu prietenii i-a venit ideea salvatoare.

Și de aici dragostea scrisă de mână pe tricouri în diverse feluri. Un concept simplu, pe care aparent l-ar putea face orice copil.

Cu banii din tricouri a început să-și ia ustensile. Este mândru de fiecare obiect cumpărat din forțe proprii. Anul acesta, colecția de ”tricouri dragoste” a ajuns în centrul Londrei. Însă nici acum nu are o viață simplă.

În Marea Britanie s-a dus după ce a câștigat, în primăvară, un concurs de artă la Cluj. N-avea bani de cazare și a dormit în parc.

Toate aceste experiențe le include în expoziții unde lumea îl aplaudă. Între timp, comenzile pentru tricouri curg. Și se gândește deja la o nouă achiziție.

”Ăsta-i Feonul meu din copilărie. Când eram mic cu asta mă uscăm pe par și încă îl are maică-mea și e colorat. Și am zis acum că de Black Friday să îmi iau un Feon, dar parcă n-aș da da un milion, să vedem, poate găsesc ceva ieftin la 40- 50 e ok.”

Rămâne la aprecierea fiecăruia dacă lucrările lui Dan sunt sau nu frumoase. Cert este că el face parte din noul val de tineri artiști contemporani ai României, care încep să fie recunoscuți și peste hotare.

Un om încăpățânat care nu acceptă compromisurile, un artist care își desenează propriul drum în viață, care a preferat austeritatea pentru a-și pune în valoare imaginația.

Dragostea publicului va decide dacă el este o stea în devenire sau una căzătoare.

 

Ce se întâmplă cu noi? Când am uitat să mai fim oameni?
Ce se întâmplă cu noi? Când am uitat să mai fim oameni?
Anamaria Effler
România, te iubesc: Emisiunea integrală din 23 decembrie 2018
Un român lucrează de mai bine de 10 ani pentru guvernul britanic. Cine este Adrian Pascu
Românul care a rescris teatrul de avangardă din America. “Fac teatru pentru speranță”
Un artist uriaş care i-a fost model şi inspiraţie. Povestea lui Serge Celebidachi
Anamaria Effler, laureată a Nobel: “E mai ușor la fizică decât să îți iasă sarmalele"
Parfumul ei a luat marele premiu în 2016. Mădălina Stoica, despre aroma României
sergiu biris
Antreprenorul Sergiu Biriș explică ”de ce nu ajung oamenii milionari”