Ce l-a facut pe Ion Tiriac sa doneze un avion MAI. Cum arata turbojet-ul CESSNA CITATION V

Dată publicare: 28-01-2014 07:59
Dată actualizare: 31-01-2014 07:03


Inspectoratul General de Aviatie a primit luni un cadou ce va salva multe vieti, doua avioane, pentru misiuni umanitare.

Aparatul de zbor este unul performant si este dotat cu un echipament care permite transportul persoanelor bolnave.

Pana acum, cu ajutorul lui, au fost salvate zeci de vieti. Un astfel de avion cu asemenea dotari este cotat pe piata libera la 1,5 - 2 milioane de dolari.

Aeronava donata de omul de afaceri Ion Tiriac este de tip CESSNA CITATION V. Avionul turbojet, fabricat in 1992, este unul performant: atinge 750-800 de km pe ora si poate sa zboare la pana la 14.000 de metri altitudine.

De altfel, secretarul de stat din Ministerul Sanatatii, Raed Arafat, a precizat ca avionul donat de Ion Tiriac este mai performant decat cel detinut de SMURD, potrivit sport.ro.

"In regim medical, la instalarea kitului se dau jos doua scaune si mai raman 4 pentru medici si alti ocupanti. Kitul are un sistem propriu de oxigen, un sistem de presiune de aer si un sistem de vacuum, asigura o alimentare la 2.20 a echipamentelor medicale si are targa pe care se pune bolnavul care e instalata pe o platforma care asigura accesul in avion", a spus inginerul Emil Negrescu, de la Tiriac Air.

Folosita initial doar pentru transportul pasagerilor, aeronava a fost echipata acum 3 ani cu echipament medical.

"Eu si familia mea am hotarat acum mai mult timp sa facem ceva pentru Romania. Acolo unde a fost accidentul lui Iovan, se lovea si un elicopter. Nu vreau sa comentez accidentul. Am o singura intrebare: ce cauta avionul acela, in momemtul acela, in locul acela? M-am intors cu elicopterul de la Predeal de zeci de ori, m-as intoarce mereu, nu as intra niciodata in vreme.

Am luat un jet de la Tiriac Air. E un avion sanitar, l-am facut acum 3-4 ani sanitar, are toate dotarile. Avionul asta a avut doi proprietari: Autorit Aeronautica Austriaca si Tiriac Air. Tehnic, n-are absolut nicio problema. A zburat destul de putin, fiecare control a iesit perfect de la A la Z", a declarat Ion Tiriac in direct la Sport.ro.

Donatia a fost facuta publica luni seara, de vicepremierul Liviu Dragnea, la comandamentul de iarna, ce a avut loc la Guvern.

"Cineva a hotarat sa faca un gest onorabil si sa doneze un mijloc de transport deosebit, un avion turbojet care va fi donat Inspectoratului General de Aviatie. Domnul ministru Arafat, impreuna cu Inspectoratul General de Aviatie, dupa ce intocmiti documentele, va rog sa faceti public acest lucru, pentru ca acest gest va salva in viitor foarte multe vieti.", a declarat Liviu Dragnea, vicepremierul Romaniei.

Unul dintre avioane a fost donat de omul de afaceri Ion Tiriac. Celalalt aparat de zbor este din partea unei banci.

Vicepremierul Dragnea a precizat ca nu exista nicio legatura intre aceste donatii, fiind vorba de doua gesturi diferite.

Flota lui Ion Tiriac este formata din 4 aeronave si 2 elicoptere. Cea care va intra in proprietatea ''Inspectoratului General de Aviatie'', are peste 6.700 de ore de zbor si peste 5.600 de aterizari.

La sfarsitul saptamanii trecute i-a fost facuta si inspectia tehnica periodica. Aeronava va fi predata dupa ce vor fi intocmite toate documentele legate de aceasta donatie.


VIDEO PROTVPLUS.RO