"Nu-ti poti reprosa ca existi". Dragnea afla pe 6 mai decizia in dosarul "Referendumul". DNA cere inchisoare cu executare

×
Codul embed a fost copiat

Procurorul de sedinta al DNA a cerut miercuri pedeapsa cu executare pentru acuzatiile care i se aduc lui Liviu Dragnea in dosarul "Referendumul".

UPDATE: Declaratiile lui Liviu Dragnea

''In continuare sustin cu tarie nevinovatia mea. Nu am gasit in rechizitoriu vreo proba prin care sa de demonstreze ca exista faptele (...) Imi sustin in continuare cu tarie nevinovatia, cred ca acuzatiile care mi-au fost aduse pleaca de o la o premisa gresita si periculoasa pentru Romania. (...) Unii cetateni ar putea intelege ca dreptul la vot este o infractiune. (...) Cred ca am adus suficiente argumente, probe, care vin in sprijinul afirmatiilor mele pentru a fi achitat'', a declarat Dragnea, la iesirea de la ICCJ.

Intrebat daca isi reproseaza ceva, ministrul a spus ca a fost afectat cand a vazut toti inculpatii - batrani, femei gravide.

''Nu poti sa-si reprosezi ca existi, ca faci parte dintr-un partid, ca faci parte dintr-o echipa mare de la PSD, PNL, PC. (...) Sper ca instanta va hotari pedeapsa, nu procurorul. Am fost afectat cand am vazut toti inculpatii (...). Asta ma afecteaza cel mai mult, dupa aproape trei ani de proces nu mai ai emotii'', a adaugat Liviu Dragnea.
 

Citește și
Liviu Dragnea si Victor Ponta
DOSARUL REFERENDUMULUI. Ponta, dupa audierile de la ICCJ: "Dragnea nu a facut nimic singur si nu a facut nimic ilegal"
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

UPDATE: Decizia va fi data de Inalta Curte de Casatie si Justitie, in data de 6 mai, anunta Agerpres.

Procurorul nu a formulat un cuantum al pedepsei si a spus ca este atributul instantei supreme sa o stabileasca. "Consideram ca martori propusi in aparare au discutat inainte de termen cu inculpatul pentru a cadea de acord ce sa spuna in instanta", a spus procurorul de sedinta. El a precizat ca folosul necuvenit pe care il urmarea Dragnea era indeplinirea cvorumului la referendum.

Procurorul a mai cerut si aplicarea pedepsei complementare in cazul lui Liviu Dragnea, pe langa pedeapsa cu executare.

El a sustinut ca s-a dispus trimiterea in judecata a celorlalti inculpati pentru complicitate morala la fraudarea referendumului.

Judecatorii ICCJ au ascultat pledoariile finale ale avocatilor

Inalta Curte de Casatie si Justitie a finalizat cercetarea judecatoreasca si a ascultat miercuri pledoariile finale ale avocatilor inculpatilor din dosarul "Referendumul".  In acest dosar, Liviu Dragnea a fost trimis in judecata alaturi de peste 70 de persoane in legatura cu organizarea referendumului pentru demiterea presedintelui in 2012.

Judecatorii iCCJ au audiat la ultimul termen patru inculpati si doi martori din dosarul 'Referendumul', dupa ce, pe 30 martie, s-a adus in discutie componenta actualului complet, care s-a schimbat pe parcursul procesului, astfel ca avocatii au cerut reaudierea unor martori si inculpati in fata noului complet de judecata. Instanta suprema a emis mandat de aducere pentru unul dintre inculpati — Ilie Dude. De asemenea, ICCJ a stabilit termen final al procesului data de 22 aprilie.

Potrivit DNA, in calitate de secretar general al PSD, Liviu Dragnea, cu ocazia organizarii si desfasurarii referendumului din 29 iulie 2012, a uzat de influenta si autoritatea sa in partid in scopul obtinerii unor foloase nepatrimoniale de natura electorala necuvenite pentru alianta politica din care facea parte formatiunea reprezentata de inculpat, si anume indeplinirea cvorumului de participare cu ajutorul voturilor obtinute in alte conditii decat cele legale. In acest sens, potrivit procurorilor, Liviu Dragnea a coordonat un mecanism complex, in care a implicat mai multe persoane asupra carora avea influenta in virtutea functiei pe care o detinea, avand ca scop fraudarea rezultatelor privind participarea la vot.

"Ca un prim pas, Liviu Dragnea, in calitate de secretar general al partidului pe care il reprezenta, dar si de coordonator al campaniei electorale, a emis doua adrese, la 12 si 13 iulie 2012, destinate organizatiilor judetene de partid, respectiv presedintilor si directorilor de campanie, dar si primarilor din tara ai acelui partid, adrese prin care, pentru obtinerea participarii la vot a alegatorilor, in proportie de 60%, li se solicita sa ia masuri incriminate de catre Legea nr. 3/2000 (in fapt, promisiuni de foloase materiale in scopul de a determina alegatorii sa voteze) si, de asemenea, sa propuna prefectilor infiintarea de sectii de votare in statiunile turistice, care nu sunt ele insele unitati administrativ-teritoriale", arata DNA, confirm Agerpres.

In paralel, el a coordonat un sistem informatic complex, prin intermediul caruia a transmis mesaje, ordine si recomandari legate de stimularea participarii cetatenilor la vot prin mijloace interzise de lege catre coordonatorii judeteni de campanie/primarii/activistii de partid, preciza DNA.

Articol recomandat de sport.ro
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
O tânără gimnastă murit la doar 17 ani. "A luat-o de lângă noi în doar 24 de ore"
Citește și...
Codruta Kovesi, despre situatia lui Victor Ponta:
Codruta Kovesi, despre situatia lui Victor Ponta: "Nu are calitatea de suspect sau inculpat in niciun dosar DNA"

Procurorul sef al Directiei Nationale Anticoruptie, Laura Codruta Kovesi, a declarat ca premierul Victor Ponta nu are in prezent calitatea de suspect sau inculpat in niciun dosar DNA. 

DOSARUL REFERENDUMULUI. Ponta, dupa audierile de la ICCJ:
DOSARUL REFERENDUMULUI. Ponta, dupa audierile de la ICCJ: "Dragnea nu a facut nimic singur si nu a facut nimic ilegal"

Premierul Victor Ponta a fost miercuri dimineata la Inalta Curte de Casatie si Justitie pentru a da declaratii, in calitate de martor, in cazul referendumului din 2012.

Premierul Victor Ponta va fi audiat in dosarul Referendumului:
Premierul Victor Ponta va fi audiat in dosarul Referendumului: "Voi spune adevarul si numai adevarul"

Presedintele PSD, premierul Victor Ponta, a declarat ca miercuri se va prezenta in fata instantei pentru a fi audiat la urmatorul termen din dosarul Referendumului.

Recomandări
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi
Ursula von der Leyen avertizează: Putin îşi concentrează atacurile hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi

Preşedinta Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, a declarat vineri că Rusia îşi concentrează atacurile sale hibride asupra Finlandei, prin trimiterea de migranţi, informează AFP.

Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat
Moment istoric la căile ferate. S-a lansat în sfârșit licitația de 300 de milioane de euro pentru un tronson foarte aglomerat

Compania Națională de Căi Ferate CFR SA a lansat vineri licitația pentru modernizarea căii ferate Constanța-Mangalia, după mai multe amânări.

Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran
Reacţii prudente ale oficialilor politici, după exploziile de la Isfahan în conflictul Israel-Iran

Oficiali politici îndeamnă în primele reacţii - foarte pruente - după riposta Israelului în Iran, la ”evitarea unei escaladări”, relatează AFP.