Dosarul Loteria II: Noul judecator a decis readministrarea probelor

copos

Noul judecator din dosarul Loteria II, Georgiana Iorguta, a stabilit, vineri, ca toate actele efectuate pana in prezent sa fie anulate, iar administrarea probelor din aceasta cauza sa se faca de la zero.

Tribunalul Bucuresti a reluat dezbaterile in dosarul Loteria II, in care Gheorghe Copos, Camelia Voiculescu si alte 11 persoane sunt judecati pentru manipularea pietei de capital. Sedinta a fost condusa de judecatoarea Georgiana Iorguta, fost procuror, care a primit cauza pentru judecare, in urma repartizarii aleatorii, dupa ce magistratul Ana Otilia Bombos s-a abtinut de la solutionarea cauzei.

Judecatoarea Georgiana Iorguta a invocat, din oficiu, decizii CEDO din ultimii ani privind spete in care s-a dat castig de cauza solicitantilor pe motiv ca nu au fost ascultati de judecatori in procesele lor, fara a nominaliza astfel de cauze, si a stabilit ca judecata in dosar sa se reia de la zero. Astfel, magistratul urmeaza sa reaudieze inculpatii si martorii, sa administreze din nou probele solictate atat de DNA, cat si de inculpati, in conditiile in care toate actele efectuate pana in prezent in dosar vor ramane nule.

Atat procurorul DNA prezent la sedinta, cat si avocatii inculpatilor din dosar au fost de acord cu argumentele judecatoarei, iar aceasta a stabilit ca judecata in proces sa inceapa in 27 februarie.  In dosarul Loteria II, procurorii anticoruptie i-au trimis in judecata, in 29 decembrie 2008, pe Gheorghe Copos, Camelia Voiculescu si Sorin Pantis, alaturi de alte zece persoane, pentru manipularea pietei de capital.

Gheorghe Copos este acuzat, in calitate de presedinte al Consiliului de Administratie al SC "Ana Electronic" SA Bucuresti si de actionar majoritar al SC "Ana Grup" SA Bucuresti, de spalare de bani, fals in inscrisuri sub semnatura privata, instigare la participatie improprie la fals intelectual, de folosirea de informatii privilegiate pentru dobandirea, pe cont propriu sau pe contul unei terte persoane, direct ori indirect, de instrumente financiare la care aceste informatii se refera, de dezvaluirea acestora, de recomandarea catre alte persoane de a dobandi sau instraina instrumentele financiare la care se refera acele informatii si, respectiv, de manipulare a pietei de capital.

Citește și
George Copos
George Copos, condamnat la patru ani de inchisoare cu EXECUTARE in dosarul Loteria I. Decizia instantei este definitiva
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Camelia Voiculescu, fiica cea mare a presedintelui fondator al Partidului Conservator, Dan Voiculescu, este acuzata de folosirea unor informatii privilegiate pentru dobandirea pe cont propriu sau pe contul unei terte persoane, direct ori indirect, de instrumente financiare la care aceste informatii se refera si, respectiv, efectuarea, impreuna cu alte persoane, in mod concertat, de operatiuni de manipulare a pietei de capital.

Fostul ministru al Comunicatiilor Sorin Pantis este acuzat, in calitate de reprezentant al societatii Grivco SA Bucuresti, de folosirea de informatii privilegiate pentru dobandirea pe cont propriu sau pe contul unei terte persoane, direct ori indirect, de instrumente financiare la care aceste informatii se refera, de faptul ca a dezvaluit aceste informatii si de recomandarea facuta altor persoane de a dobandi sau instraina instrumentele financiare la care se refera acele informatii si, respectiv, efectuarea, impreuna cu alte persoane, in mod concertat, de operatiuni de manipulare a pietei de capital.

Alaturi de acestia, in dosarul Loteria II sunt judecati Giulio Giuzepe Roza - director economic la SC "Ana Electronic" SA Bucuresti, vicepresedinte al Consiliului de Administratie al SC "Ana Grup" SA si administrator al SC Rom Tur GM Impex SRL, Vasile Bontas - director general al SC "Ana Electronic SA" Bucuresti, Octavian Juncu - membru al Consiliului de Administratie al SC "Ana Electronic" SA Bucuresti, Ioan Maxim - director general al SC "Fast Service Electronica" SA Bucuresti, Mihai Stolojanu - membru al Comitetului Director al Sucursalei Teritoriale Bucuresti a Fondului Proprietatii de Stat, Nicu Romeo Susanu - expert in cadrul Sucursalei Teritoriale Bucuresti a Fondului Proprietatii de Stat, George Vodislav - membru al Comitetului Director al Sucursalei Teritoriale Bucuresti a Fondului Proprietatii de Stat, Ilie Precup - expert evaluator, Ion Filip si Niculaie Ghinea.

Potrivit procurorilor, Gheorghe Copos ar fi imprumutat 2.350.000 de lei de la Grivco, grup de firme controlat de Dan Voiculescu, si apoi a finantat achizitia de catre aceasta societate a unui pachet de actiuni la Ana Imep, care ulterior au fost cesionate pentru 2.480.000 de lei.

Acuzatiile privind privatizarea Electronica, numita apoi Ana Electronic, este explicata de procurori prin "inginerie financiara", care presupune operatiuni de plasare, stratificare si integrare a titlurilor de participare. De asemenea, procurorii sustin ca Ana Electronic a incercat sa evite si plata unui impozit de 25 la suta prin interpunerea unor persoane in procesul de vanzare-cumparare.

Potrivit rechizitoriului, prin "operatiuni de stratificare", persoanele cercetate in dosarul Loteria II ar fi vandut si revandut 40 de spatii comerciale, preluate de Ana Electronic, care ar fi fuzionat prin absorbtie cu Fast Service Electronica, obtinand venituri de peste 23.800.000 de lei, banii intrand apoi in "circuitul spalarii", prin mai multe firme.

In cazul lui Gheorghe Copos, procurorii au pus sechestru asigurator pe jumatate dintr-un imobil al acestuia, in valoare de 100.000 si pe jumatate dintr-un teren de 635 de metri patrati din Herastrau, in valoare de 830.000 de euro. De asemenea, anchetatorii au indisponibilizat si jumatate dintr-un imobil din Bucuresti, in valoare de 139.000 de euro, precum si jumatate de cladire si de teren din Capitala, care valoreaza impreuna 640.000 de euro.Judecarea a inceput cu o intarziere de peste un an, din cauza ca dosarul a fost trimis de la instanta suprema la Tribunalul Bucuresti si inapoi, din motive de compententa, avand in vedere ca Gheorghe Copos a fost parlamentar.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
Citește și...
Vesti bune pentru George Copos, care e dupa gratii. In ce conditii ii da Penitenciarul Rahova 30 de zile de libertate
Vesti bune pentru George Copos, care e dupa gratii. In ce conditii ii da Penitenciarul Rahova 30 de zile de libertate

George Copos primeste in sfarsit vesti bune, dupa gratii.

George Copos, condamnat la patru ani de inchisoare cu EXECUTARE in dosarul Loteria I. Decizia instantei este definitiva
George Copos, condamnat la patru ani de inchisoare cu EXECUTARE in dosarul Loteria I. Decizia instantei este definitiva

Tribunalul Bucuresti l-a condamnat, luni, pe George Copos la 4 ani de inchisoare cu executare in dosarul in care este acuzat de evaziune fiscala de peste un milion de euro, cu ocazia vanzarii unor spatii ale firmei Ana Electronic catre Loteria Romana.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Cătălin Cârstoiu organizează vineri seară o conferință de presă, în care răspunde acuzaţiilor de incompatibilitate şi în care ar putea face şi un anunţ referitor la prezenţa în cursa electorală.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.