MApN: Militarii raniti la Cartisoara erau la un exercitiu de trageri, iar un proiectil a explodat

×
Codul embed a fost copiat

Exercitiul din Poligonul Cartisoara s-a terminat prost, dupa ce doi militari au suferit rani grave si au ajuns la spital.

UPDATE, joi, 10 octombrie:

13:00 Militarul ranit, miercuri seara, in poligonul din localitatea Cartisoara si care se afla internat la Spitalul Judetean din Sibiu a fost transportat cu un elicopter SMURD la Spitalul Judetean de Urgenta din Targu Mures, transferul fiind facut la solicitarea acestuia.

Purtatorul de cuvant al Spitalului Judetean din Sibiu, Decebal Todarita, a declarat, joi, corespondentului MEDIAFAX ca militarul, Iuliu Szasz, care era internat in Sectia Neurochirurgie a unitatii medicale, a cerut sa fie transferat la Targu Mures.

"In urma evaluarii complexe la care a fost supus de catre medicii neurochirurgi s-au stabilit urmatoarele diagnostice: contuzii hemoragice de polioccipitali, fractura complexa occipitala mediana, hemoragie subarahnoidiana post-traumatica, plaga occipitala mediana. In cursul diminetii, pacientul a solicitat sa fie transferat la Targu Mures", a declarat Decebal Todarita.

Citește și
Militari ucisi
Lacrimi, flori si omagii prezidentiale. Trupurile militarilor ucisi in Afganistan au ajuns acasa
Lovitură pentru Serghei Șoigu. În Rusia e scandal uriaș, a fost arestată o a treia persoană anchetată în dosarul viceministrului rus al Apărării

Potrivit reprezentantilor Aeroportului Sibiu, militarul a fost dus pana la terminal cu o ambulanta SMURD si a fost preluat apoi de un elicopter SMURD Targu Mures, care l-a transportat la Spitalul Judetean de Urgenta din Targu Mures.
 

09:45 Cei doi militari raniti, miercuri seara, intr-un poligon de tragere din localitatea sibiana Cartisoara fac parte din Batalionul 814 Tancuri din Turda, informeaza MApN, care precizeaza ca cei doi participau la un exercitiu de trageri de lupta, in timpul caruia a explodat un proiectul reactiv.

Intr-un comunicat de presa transmis joi dimineata, reprezentantii Ministerului Apararii Nationale spun ca incidentul a avut loc miercuri seara, in jurul orei 20.30, in timpul unui exercitiu cu trageri de lupta in poligonul Cartisoara din judetul Sibiu.

Conform sursei citate, caporalii Octavian-Stelian Suciu si Iuliu Szasz de la Batalionul 814 Tancuri din Turda au fost raniti in urma exploziei unui proiectil reactiv ce a ricosat in apropierea celor doi, care se aflau intr-un adapost pentru a opera campul de tinte.

Alexandru Szasz este internat la Spitalul Judetean de Urgenta Sibiu , iar Stelian Suciu a fost preluat de un elicopter SMURD, fiind internat la Sectia ATI a Spitalului Clinic de Urgenta din Targu Mures.

MApN mai precizeaza ca o comisie de la Statul Major al Fortelor Terestre cerceteaza producerea incidentului, iar cazul a fost preluat de un procuror militar.

08:00 Unul dintre ei este coma, iar despre celalalt medicii spun ca a avut mai mult noroc, iar ranile i se vor vindeca fara probleme.

Barbatii in varsta de 35, respectiv 40 de ani, fac parte din Batalionul de Tancuri, si participau la un exercitiu de tragere cu munitie de razboi.

Anchetatorii nu isi explica deocamdata cum militarii au fost loviti de schijele unui obuz.

In jurul orei 20.30, un apel la 112 anunta ca doi militari au fost raniti in poligonul de la Cartisoara. Doua ambulante s-au deplasat de urgenta la fata loculuiâ.

Pentru ca unul dintre ei a fost ranit extrem de grav la cap si era in coma, a fost dus cu elicopterul la Spitalul din Targu Mures.

"Pacientul a fost gasit inconstient, in coma profunda, cu un Glasgow 5, cu un traumatism cranio-cerebral sever, cu plaga penetranta cranio-cerebrala la nivelul creierului, cu plagi tranasfixiante la nivelul membrului superior stang si membrului inferior stang, un traumatism toracic cu plaga nepenetranta la nivelul hemitoracelui stang. A fost gasit instabil hemodinamic si respirator.", spune Mirela Badescu, medic SMURD Sibiu.

Colegul sau poate spune ca a avut mare noroc. Si el este lovit la cap, dar starea lui este stabila si medicii spun ca viata lui nu este in pericol.El a ajuns la Spitalul Judetean Sibiu.

''Celalalt pacient este cu un traumatism cranio cerebral mediu, plaga contuza occipitala, cu semne de hipertensiune intracraniana. E constient." - Mirela Badescu, SMURD.

Procurorii si politia militara se vor ocupa de ancheta pentru a stabili ce s-a intamplat in poligon si cine este vinovat pentru producerea acestui accident.

Din primele cercetari, se pare ca militarii raniti se aflau intr-un adapost, in timp ce colegii lor efectuau manevre de tragere de pe tancuri, cu munitie reala.

Anchetatorii nu isi explica deocamdata cum a fost posibil ca militarii aflati in adapost sa fie loviti de schije.

FILMUL EVENIMENTELOR DE MIERCURI, 9 OCTOMBRIE:

Doi militari aflati intr-un tanc au fost raniti, miercuri seara, intr-un poligon de tragere din localitatea sibiana Cartisoara in timp ce faceau manevre.

Primele informatii arata ca acestia ar fi folosit munitie reala, la ora transmiterii stirii trei ambulante fiind trimise la locul incidentului.

Potrivit primelor informatii, miercuri seara, la numarul de urgenta 112 a fost primit un apel conform caruia doi militari dintr-un poligon de tragere in localitatea sibiana Cartisoara, aflati intr-un tanc, ar fi fost raniti in timpul unor manevre, transmite corespondentul MEDIAFAX.

La ora transmiterii acestei stiri, trei ambulante se indreapta spre locul incidentului pentru preluarea ranitilor. Primele date arata ca cei militari ar fi fost raniti cu munitie reala.

Directorul Serviciului Judetean de Ambulanta Sibiu, Ovidiu Luca, a declarat corespondentului MEDIAFAX ca din informatiile pe care le detine pana la aceasta ora viata niciunuia dintre cei doi soldati nu este pusa in pericol.

"Exista doua victime in urma unnui eveniment care a avut loc in poligon. Am inteles ca unul dintre ei are rani superficiale, escoriatii si arsuri fara probleme, cel de-al doilea fiind ranit putin mai grav. Nici in cazul celui de-al doilea, din cate am inteles pana acum dupa comunicarea colegilor, la telefon, nu se pune problema ca viata acestuia sa fie pusa in pericol", a spus Ovidiu Luca.

Potrivit sursei citate, spre locul accidentului s-au deplasat o ambulanta de la Serviciul Judetean de Ambulanta Sibiu, una de la Spitalul Militar din Sibiu si un echipaj SMURD. Luca a mai spus ca ranitii ar putea fi transportati fie la Unitatea de Primiri Urgente a Spitalului Clinic Judetean de Urgenta Sibiu, fie la Urgenta Spitalului Militar.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
NEWS ALERT Apare un nou stadion de 5 stele în România! Guvernul aprobă azi toate actele
Citește și...
Adrian Postelnicu, unul dintre cei doi militari ucisi in Afganistan, a fost inmormantat vineri
Adrian Postelnicu, unul dintre cei doi militari ucisi in Afganistan, a fost inmormantat vineri

Lacrimi de durere au curs vineri in localitatea Corbu din judetul Constanta, unde a fost inmormantat Adrian Postelnicu unul dintre cei doi militari, care si-au pierdut viata in urma cu cinci zile, in Afganistan.

Lacrimi, flori si omagii prezidentiale. Trupurile militarilor ucisi in Afganistan au ajuns acasa
Lacrimi, flori si omagii prezidentiale. Trupurile militarilor ucisi in Afganistan au ajuns acasa

Cei doi militari romani, ucisi intr-o misiune de lupta in Afganistan,
au ajuns acasa, pentru totdeauna.

Recomandări
Politico: Klaus Iohannis, pe lista scurtă pentru șefia Comisiei Europene. Ce șanse are să o înlocuiască pe von der Leyen
Politico: Klaus Iohannis, pe lista scurtă pentru șefia Comisiei Europene. Ce șanse are să o înlocuiască pe von der Leyen

Politico a enumerat o serie de posibili succesori ai Ursulei von der Leyen, șefa Comisiei Europene. Printre ei se numără și președintele României, Klaus Iohannis.  

Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei
Parlamentul European a alocat 4,8 miliarde de euro pentru sprijinul Ucrainei

Parlamentul European a decis alocarea a 4,8 de miliarde de euro pentru sprijinirea Ucrainei, la inițiativa deputatului Siegfried Mureşan (PPE/PNL). Raportul său, care conține și această prevedere, a fost votat joi cu largă majoritate.

Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale
Banca Transilvania, OTP Bank și Exim Banca Românească, procese câștigate cu ANPC. Nu plătesc amenzi și nu oferă rate egale

Alte trei bănci au câștigat procesele cu Autoritatea Națională a Consumatorilor, care le obligase să emită scandețare cu rate egale la credite pentru toși clienții. La acest moment sunt cinci instituții bancare care au avut căștig de cauză.