Dispozitive care ascund numerele de inmatriculare ale masinilor, vandute de romani pe internet. Ce risca cei care le folosesc

02-09-2015 18:45


Inventivi si fara teama de lege, unii romani vand pe internet dispozitive care ascund numerele de inmatriculare ale masinilor, asa cum am vazut prin filme, la infractori sau spioni.

In viata reala, soferii le folosesc cand vor sa evite camerele de supraveghere, ca sa nu plateasca rovigneta. Politistii ii avertizeaza insa ca amenda pentru obturarea numarului de inmatriculare este de 20 de ori mai mare decat rovigneta pe un an.

Un binevoitor a publicat pe internet un filmulet ca sa demonstreze cum functioneaza dispozitivul. Aparatul este dotat cu o telecomanda. Dupa ce se apasa pe un buton, peste numerele de inmatriculare, in nici 2 secunde, coboara o jaluzea subtire.

Gasim dispozitivul la mica publicitate, unde se vinde ca "suport numar de inmatriculare electric", cu care soferii pot sa-si ascunda placutele cand trec, de pilda, sub o camera fixa pentru rovignete.

L-am sunat pe vanzator, ca sa-i cerem lamuriri.

Reporter: Ce face numarul?
Vanzator: Va ascunde numarul de inmatriculare. Este legat la bricheta masinii, cu mufa, intrerupator, telecomanda, unitate centrala.
Reporter: In afara de rovigneta la ce m-ar mai putea ajuta?
Vanzator: La ce doriti dumneavoastra. Ascunde numarul, atat."

Incercam sa aflam de la vanzator cat de legal este produsul.

Reporter: Ce risc daca mi-l cumpar?
Vanzator: Nu riscati nimic, ce sa riscati?
Reporter: Daca ma prinde politia?
Vanzator: Nu are de ce sa ma prinda. Se vand doua pe zi si nu sunt probleme.

Politistii sustin insa contrariul. Obturarea placutelor de inmatriculare este interzisa de Codul Rutier: "Este prevazuta cu amenda intre 9 si 20 puncte amenda. Punctul de amenda fiind de 105 lei, astfel ca maximul poate fi de 2100 de lei si totodata retinerea certificatului de inmatriculare a autoturismului."

Cu alte cuvinte, soferii care il folosesc se pot trezi cu o amenda de 10 ori mai mare decat pretul dispozitivului. Cu banii dati pe aparatul respectiv si-ar putea plati rovigneta pentru mai bine de trei ani. Rovigneta pentru autoturisme costa 124 de lei anual.

VIDEO PROTVPLUS.RO