Din 1 iunie am putea merge din nou la spectacole și concerte. Ce variante sunt

Dată publicare: 17-04-2021 17:08
Dată actualizare: 17-04-2021 20:13


De la 1 iunie am putea merge din nou la spectacole, concerte și festivaluri. Restricțiile nu dispar de tot, masca va rămâne obligatorie, dar adeverința de vaccinare, de exemplu, ar putea deveni principalul bilet la spectacol.

 

Pentru evenimentele cu mii de invitați, Guvernul vrea să mai aștepte până la finalul verii, când speră că peste 70% dintre români vor fi imunizați.

Primul pas va fi reluarea evenimentelor mai mici, cu câteva sute de spectatori. În interior, la teatru de pildă, vor fi două scenarii.

Dacă rata de incidență este mai mică de 7,5 la mie, atunci veți putea participa la spectacol doar dacă prezentați adeverință de vaccinare, un test covid negativ sau un test de anticorpi care să ateste că ați trecut prin boală.

Chiar și așa, în sală veți sta doar în picioare, păstrând distanța față de ceilalți și cu masca de protecție. În scenariul 2 nu mai trebuie să dovediți că sunteți imunizați, dar accesul se va face în funcție de rata de incidență.

Dacă este sub 3 la mie, sălile vor putea fi ocupate în proporție de două treimi. Dacă sunt mai mult de 5 îmbolnăviri la mia de locuitori, atunci doar jumătate din sala va putea fi ocupată, iar în cazul unei incidente de aproape 7,5, doar o treime. Peste acest nivel, se consideră carantină totală.

Bogdan Gheorghiu, ministrul Culturii: "În cazul în care nu-ți permiți să organizezi un centru de testare la intrare, poți opta pentru scenariul 2, care obligă așezarea participanților pe scaune. Masca va fi obligatorie tocmai pentru a reduce din risc".

La evenimentele în aer liber, condițiile vor fi similare, iar numărul de participanți poate ajunge și la câteva mii. Cine arată că este imunizat, va putea merge la concerte sau festivaluri, de pildă, dar respectând aceleași restricții.

Edy Chereji, organizator: "Este imposibil să asiguri acea distanțare și nici nu-i vedem sensul, atât vreme cât fiecare persoană care intră la eveniment, fără excepție, sunt fie vaccinați, fie sunt testați, fie fac dovada că au anticorpi".

Guvernul discuta deja despre organizarea festivalurilor cu mii de participanți chiar la sfârșitul verii, în perioada iulie-august. Autoritățile speră că, la momentul respectiv, peste 5 milioane de români vor fi vaccinați.

Tânără: "Atâta timp cât ești vaccinat și îți faci testul Covid, mi se pare super în regulă să se poată participa și la altceva. Oamenii deja stă mult în casă, sunt nervoși"

Tânără: "Normal că aș vrea să merg la festivaluri în vară, din moment ce sunt vaccinată. Chiar foarte mult mi-am dorit să mă vaccinez tocmai pentru a avea privilegiile respective".

Condițiile pentru organizarea spectacolelor și concertelor trebuie însă aprobate de Comitetul pentru Situații de Urgență.

 


VIDEO PROTVPLUS.RO