Dezastru ecologic lângă plaja de la Vadu. De ce țâșnesc reziduuri petroliere din pământ

Dată publicare: 19-05-2020 18:36
Dată actualizare: 19-05-2020 19:55


O situație revoltătoare a apărut în apropierea plajei sălbatice de la Vadu. Hectare întregi din rezevatie au fost poluate cu reziduuri petroliere, care țâșnesc din pământ și se apropie periculos de mult de mare.

"Uitați, cum e la noi aici. Uitați, și în partea cealaltă e la fel! Deci, la toate găurile, Uitați, aici, dedesubt este o pernă în momentul ăsta", spune unul dintre martori în timp ce petrolul țâșnește de sub picioarele sale.

Mirosul puternic de petrol se simte de cum ieși din Vadu către plaja sălbatică. Cu cât te apropii mai mult de mare, zone tot mai întinse sunt îmbibate cu deșeuri rezultate în urma rafinării hidrocarburilor.

Dezastrul ar fi pornit de la niște conducte ascunse în pământ care duceau spre două bazine vechi unde în trecut erau depozitate reziduuri petroliere. Niciunul dintre ele nu a fost curățat, iar substanțele periculoase s-au infiltrat în sol.

Sătenii se tem să folosească apa

 

Locul este, acum, un fel de mlaștină formată din resturi de petrol amestecate cu nisip care se îndreaptă amenințător spre mare. Cei care stau în zona se tem ca nu cumva poluarea să fi ajuns deja în apele subterane.

Gabriel Ruse, localnic: "Nouă, ca săteni, ne este frică să folosim apa momentan. Și turiștii care vin sunt speriați, pentru că simt mirosul respectiv și nu înțeleg de la ce vine."

Cornel Ignat, consilier local Corbu: "Am făcut sesizări peste tot de anul trecut. Au venit că repară, că fac... Acum, APM-ul văd că vrea să le dea autorizare de schimbare a conductei. Vor să schimbe, să facă un bypass la conducta veche, conducta veche să rămână în pământ, să lase poluarea la noi aici."

Ce au declarat autoritățile

 

Zona afectată de poluare aparține Rometrol Rafinare însă se află în interiorul Rezervației Biosferei Delta Dunării.

Reprezentanții instituției susțin că, potrivit legii, agenția pentru Protecția Mediului Constanța ar fi trebuit să vegheze dacă proprietarul a decontaminat locul.

Viorica Bîscă, reprezentant ARBDD: "Garda de Mediu a făcut un control acolo, a dat sancțiuni, a constatat contaminarea. Rompetrol Rafinare a comandat și a predat în luna ianuare un raport de investigare preliminară. Asta însemnă că nu avem toți indicatorii, adică toate deșeurile. S-a trecut la etapa a doua a investigării de detaliiu. Când se va prezenta și acest raport, APM Constanța va aproba planul de acțiuni."

Cei de la Rompetrol Rafinare nu au comentat până acum situația. Anul trecut, în schimb, când s-a aflat de poluare, au anunțat prin intermediul unui comunicat că societatea "nu este sursa contaminării și nu poate fi considerată responsabilă pentru această situație".

Mai mult, nu ar fi desfășurat activități în zona contaminată în ultimii 20 de ani, de la finalizarea procesului de privatizare.


VIDEO PROTVPLUS.RO