De ce a fost transportat vaccinul anti-COVID în cutii de pizza. Răspunsul oficial al autorităților

Ultima actualizare: 07-01-2021 16:39
pizza
StirilePROTV

Decizia Institutului „Cantacuzino” de a transporta vaccinul anti-COVID în cutii de pizza a stârnit numeroase discuții în rândul opiniei publice, fiind pusă sub semnul întrebării această situație, care ar fi putut să pericliteze calitatea serului.

Potrivit unui comunicat publicat de Institut, dozele de vaccin au fost împărțite în cutii mai mici decât cele în care au fost livrate de producător, iar din cauza sărbătorilor, perioadă în care furnizorii de ambalaje nu au avut activitate, institutul a fost nevoit să folosească acest tip de cutii luate din comerț.

"În acest sens, pentru demararea campaniei de vaccinare, a fost aleasă soluția achiziționării din comerț a unei cutii cu dimensiunile de 250/250/40 mm care să corespundă cât mai mult dimensiunilor cutiei originale Pfizer, pentru a se putea încadra cât mai bine în recipientele calificate pentru transportul vaccinului la temperatura controlată de 2-8℃", se precizează în comunicat.

Autoritățile precizează că toate vaccinurile distribuite de Centrul național de stocare sunt transportate în condițiile recomandate de către producător, respectându-se cu strictețe lanțul de frig impus, atât stocare la -70℃, manipulare în camera de frig de 2-8℃ cât și transportul în recipientele speciale, iar înscrisul de pe cutia folosită nu influențează în vreun fel siguranța vaccinului.

Întrebat despre această situație, coordonatorul campaniei naţionale de vaccinare, medicul Valeriu Gheorghiţă, a declarat că important este să se respecte lanţul de frig.

“Nu ştiu despre această situaţie. Cutiile care sunt livrate de producător sunt asemănătoare unei cutii de pizza într-adevăr, dar conţin cele 195 de flacoane, care este doar o întâmplare să semene foarte mult într-adevăr cu o cutie de pizza, aşa sunt ele livrate, practic un pachet conţine cinci astfel de cutii, ceea ce înseamnă aproximativ 5.000 de doze”, afirma Valeriu Gheorghiţă.

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO