Condamnarile primite de cei doi extremisti care planuiau un atentat la Targu Secuiesc, de Ziua Nationala

07-04-2017 13:46


Curtea de Apel Bucuresti a dat vineri sentinta intr-unul dintre cele mai neobisnuite dosare penale instrumentate de procurorii DIICOT.

Beke Istvan Attila si Zoltan Szocs, acuzati ca au incercat sa detoneze un dispozitiv exploziv artizanal in timpul manifestatiei din 2015 de Ziua Nationala a Romaniei organizate la Targu Secuiesc, au fost condamnati, vineri, la 11 luni si, respectiv, 10 luni pentru operatiuni cu articole pirotehnice si achitati pentru acuzatiile de tentativa si instigare la atentat contra unei colectivitati. Decizia Curtii de Apel Bucuresti nu este definitiva.

Instanta Curtii de Apel Bucuresti l-a condamnat pe Beke Istvan Attila la 11 luni si sase zile pentru tentativa la infractiunea de nerespectare a regimului materiilor explozive, dar a dispus achitarea pentru tentativa la infractiunea de atentat contra unei colectivitatii.

Zoltan Szocs a primit o pedeapsa de 10 luni si opt zile pentru instigare la nerespectarea regimului materiilor explozive si a fost achitat pentru acuzatia de instigare la infractiunea de atentat contra unei colectivitati.

In cazul celor doi, instanta a dispus sa fie scazuta perioada in care au stat in arest, iar pentru ca acopera pedeapsa, aceasta este considerata executata.

Decizia Curtii de Apel Bucuresti poate fi contestata de procurori si de cei doi inculpati la instanta suprema, care va da o decizie definitiva in acest dosar.

Pe 19 mai 2016, Beke Istvan si Zoltan Szocs au fost trimisi in judecata de procurorii DIICOT in dosarul in care sunt acuzati ca intentionau sa detoneze un dispozitiv exploziv artizanal in timpul manifestatiei de Ziua Nationala a Romaniei, la Targu Secuiesc.

Beke si Szocs sunt membri ai gruparii Miscarea de Tineret ”64 de Comitate" (HVIM) Transilvania, parte a gruparii maghiare omonime, de extrema-dreapta si care militeaza pentru unificarea comunitatilor maghiare din afara Ungariei.

Potrivit rechizitoriului intocmit de procurorii DIICOT, incepand din 2014, in Romania a fost semnalata preocuparea unor cetateni straini si cu dubla cetatenie pentru alimentarea interesului membrilor extensiei in Romania a structurii nationalist-extremiste ungare ”Miscarea de Tineret 64 de Comitate” - HVIM de a initia actiuni violente cu scopul de a materializa obiectivele autonomiste si revizioniste promovate prin mesaj public de membrii respectivei organizatii iredentiste, respectiv refacerea ”Ungariei Mari”.

Astfel, in 10 octombrie 2015, intr-o sedinta la care au participat membrii organizatiilor locale ale extensiilor in Romania ale HVIM Ungaria, Zoltan Szocs, presedintele HVIM Transilvania, i-ar fi trasat lui Beke Istvan, presedinte al organizatiei Targu Secuiesc a HVIM Transilvania, sarcina de a confectiona un dispozitiv exploziv improvizat pe care sa-l detoneze in public, in judetul Covasna, la data de 1 decembrie 2015, “in timpul manifestatiilor prilejuite de sarbatorirea de catre etnicii romani a Zilei Nationale a Romaniei”, au aratat anchetatorii.

 

VIDEO PROTVPLUS.RO