Judecătorii i-au interzis medicului Burnei să mai profeseze

×
Codul embed a fost copiat

E definitiv. Chirurgul Burnei nu va mai putea opera in spitalele de stat. Au hotarat magistratii Curtii de Apel Bucuresti, dupa ce, initial, judecatorii Tribunalului Bucuresti spusesera ca este in regula sa intre in salile de operatie.

"În urma protestelor colegilor, judecătorii au decis să-i interzică să mai profeseze. 

Medicul Gheorghe Burnei nu îşi poate relua activitatea în spitalele de stat - decizie definitiMagistraţii Curţii de Apel Bucureşti au decis definitiv, joi, că medicul ortoped Gheorghe Burnei - acuzat de mai multe fapte de luare de mită - nu va putea profesa în spitalele de stat. Precedenta decizie, aparţinând Tribunalului Bucureşti, prin carelui Burnei i se permitea să revină în sistemul medical de stat, a generat nemulţumiri în rândul medicilor din Secţia de Ortopedie a Spitalului "Marie Curie", care au transmis că refuză orice formă colaborare cu acesta.

"Menţine interdicţia impusă inculpatului de a nu exercita profesia sau de a nu desfăşura activitatea în executarea căreia a săvârşit fapta în Spitalul Clinic de Urgenţe de Copii Marie Curie sau în altă unitate din sistemul public de sănătate", se arată în decizia Curţii de Apel Bucureşti, care este definitivă.

Citește și
Gheorghe Burnei
Chirurgul Burnei spune ce făcea cu banii din presupusele mite: ”Luam mâncare pentru colegi”
Hanul cu Tei se vinde cu 1,6 milioane€. Clădirea, cumpărată de Ilie Dumitrescu în 2004

Decizia Tribunalului a generat nemulţumiri în rândul medicilor din Secţia de Ortopedie a Spitalului "Marie Curie", care au transmis că refuză orice formă colaborare cu doctorul Burnei, care ar putea reveni în unitatea medicală.

Magistraţii Curţii de Apel Bucureşti judecă, joi, contestaţia procurorilor la decizia luată în 25 august de magistraţii Tribunalului Bucureşti, care i-au ridicat acestuia interdicţia de a profesa într-un spital de stat.

Decizia Curţii de Apel Bucureşti va fi definitivă.

Judecătoarea Eugenia Voineag de la Tribunalul Bucureşti arată în motivarea deciziei de a permite medicului ortoped să profeseze la orice unitate medicală de stat, inclusiv la Spitalului "Marie Curie", că această interdicţie nu se mai impune, având în vedere că, la opt luni de la instituirea controlului judiciar în cazul doctorului, "necesitatea ocrotirii opiniei publice ca urmare a impactului mediatic nu mai este actuală”.

Medicul Gheorghe Burnei a scris pe Facebook, după ce instanţa a decis că poate profesa din nou, că nu a condiţionat niciodată actul medical, că banii lăsaţi de pacienţi fără ştirea sa erau folosiţi pentru a cumpăra mâncare cadrelor medicale care îi erau alături la operaţii şi că, prin decizia de a rămâne în ţară şi a opera a adus economii Casei Naţionale a Asigurărilor de Sănătate, dar şi românilor care altfel ar fi fost nevoiţi să achite o parte din costul intervenţiilor făcute în străinătate.

"Nu am condiţionat niciodată actul medical. Am refuzat constant ceea ce toţi pacienţii şi rudele acestora oferă în toate spitalele din ţară. Dacă aceştia au lăsat bani din proprie iniţiativă, deseori şi fără ştirea mea, i-am folosit pentru a cumpăra mâncare pentru cadrele medicale, care stăteau alături de mine în operaţii, peste program. În mod normal eu trebuia să fiu activ de la 8 la 13 în fiecare zi...pe când eu eram zilnic prezent la spital de la 6-7 dimineaţă până la puţin ora 17:00, deseori până la miezul nopţii. Trebuia să fac în jur de 15 consultaţii şi 1-2 operaţii pe săptămână, iar eu îmi făceam norma lunea. Nu am făcut medicină pentru bani şi nu am cerut niciodată nimic de la nimeni. Ortopedia este viaţa mea!", spune medicul. El povesteşte că ultimele 8 luni au fost un coşmar..."pentru că totul este ireal de nedrept".

După decizia instanţei, medicii din Secţia de Ortopedie a Spitalului "Marie Curie" au adresat conducerii spitalului şi Comisiei de etică o petiţie în care spun că refuză orice formă colaborare cu doctorul Gheorghe Burnei.

”Profesorul Burnei a condus discreţionar secţia de ortopedie, toate resursele umane şi materiale de care dispunea secţia erau folosite aproape în exclusivitate pentru propriii pacienţi, ceilalţi medici neprimind spaţiu în programul operator, acces la materiale şi aparatură”, susţin semnatarii documentului adresat conducerii Spitalului Marie Curie.

Ei mai spun că Burnei "şi-a folosit autoritatea în sensul obstrucţionării medicilor tineri în a efectua intervenţii chirurgicale prin care să îşi poată confirma nivelul de performanţă, în acest sens a întreţinut o atmosferă de timorare a medicilor, atmosferă în care adresa injurii nemotivate tuturor medicilor din secţie".

"Orice încercare de a pune în discuţie tehnicile chirurgicale «inovative» şi «premierele mondiale» sfârşea într-o avalanşă de injurii din partea domnului prof. dr. Gheorghe Burnei, fără niciun fel de argumentaţie medicală", mai relatează medicii

Secţiei de Ortopedie, care afirmă că, după arestarea medicului, situaţia s-a deblocat, existând liste de aşteptare pentru intervenţii, un program previzibil al blocului operator, fiind făcute operaţii de performanţă, iar durata de spitalizare a scăzut considerabil.

Medicii reafirmă faptul că nu vor să fie asociaţi cu Burnei şi cu activitatea acestuia şi avertizează că vor recurge la toate mijloacele legale: "mutarea în alte secţii, grevă, suspendarea contractului de muncă şi chiar demisia".

Medicul Gheorghe Burnei a fost reţinut în 10 decembrie 2016 de către procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti, care au cerut instanţei arestarea preventivă a acestuia pentru mai multe fapte de luare de mită. Tribunalul Bucureşti a respins arestarea preventivă, medicul fiind plasat atunci în arest la domiciliu, iar ulterior sub control judiciar.

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti au arătat, în referatul cu propunerea de arestare preventivă, că, în perioada 26 octombrie - 24 noiembrie, medicul Gheorghe Burnei a pretins şi a primit de 15 ori mită de la părinţii unor copii internaţi la Spitalul “Marie Curie”, pe care i-a operat sau doar i-a consultat. Mita pe care ar fi luat-o Gheorghe Burnei varia între 50 de lei şi 1.350 de euro.

Anchetatorii susţin că Gheorghe Burnei îi obliga pe părinţii copiilor operaţi de el să cumpere proteze de la firma Argonmed, care în schimb îi plătea vacanţele cu familia în străinătate şi deplasările la congrese. Burnei folosea atât proteze omologate, cât şi dispozitive medicale pe care le folosea în experimente pe copii, ce erau confecţionate artizanal de cunoştinţe ale medicului de la Institutul Naţional de Cercetare-Dezvoltare pentru Mecatronică si Tehnica Masurării, potrivit procurorilor.

Potrivit procurorilor, Gheorghe Burnei preleva de la copiii pe care îi opera ţesut osos şi ligamente, fără a cere acordul părinţilor, şi le ţinea în congelatorul unui frigider din unitatea sanitară, în care erau păstrate alimente şi băuturi alcoolice. Ţesuturile, deşi au fost păstrate în condiţii improprii şi nu au fost verificate bacteriologic şi viral, au fost transplantate altor copii, iar cele găsite la percheziţii urmau să fie folosite la alte intervenţii chirurgicale.

Din datele existente până în prezent în dosar, chirurgul ortoped Gheorghe Burnei ar fi făcut experimente pe copii în peste 20 de cazuri, potrivit unor surse judiciare.

Conform anchetatorilor, există indicii că Gheorghe Burnei ar fi săvârşit infracţiuni contra vieţii şi integrităţii corporale sau sănătăţii, în care victimele sunt minori aflaţi anterior într-o stare de sănătate precară, “stare pe care inculpatul prin acţiunile sale intenţionate a agravat-o”.

“Avem în vedere numeroasele declaraţii ale părinţilor copiilor care au suferit intervenţii chirurgicale efectuate de Burnei Gheorghe, copii cărora starea de sănătate li s-a înrăutăţit considerabil în urma intervenţiilor inculpatului. Au rezultat cazuri în care copii cu activitate fizică anterioară întâlnirii cu Burnei Gheorghe specifică vârstei au involuat până la mobilitate sporadică, dificilă şi chiar până la paralizie. Faptele săvârşite de inculpatul Burnei Gheorghe împotriva interesului copiilor puşi în grija sa de către părinţi sunt cu atât mai grave cu cât este poziţia sa profesională mai ridicată”, au arătat procurorii.

Anchetatorii au pus sechestru pe o parte din averea medicului Gheorghe Burnei, la o săptămână după ce a fost pus sub acuzare, potrivit unor surse judiciare.

Procurorii Parchetului Tribunalului Bucureşti au primit zeci de plângeri de la părinţi ai unor copii operaţi de medicul Gheorghe Burnei, unele dintre sesizări fiind făcute la linia verde a Direcţiei Generale Anticorupţie.

Articol recomandat de sport.ro
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Presa din Spania a reacționat imediat după ce Simona Halep a aflat că joacă cu Paula Badosa în primul meci de la revenire
Citește și...
Chirurgul Burnei, scrisoare deschisă pentru colegii care nu-l mai vor înapoi la spital
Chirurgul Burnei, scrisoare deschisă pentru colegii care nu-l mai vor înapoi la spital

Judecat pentru că ar fi primit mită de la familiile pacienţilor săi, chirurgul Gheorghe Burnei spune că adevărul va ieşi la iveală, iar cei vinovaţi vor plăti.

Chirurgul Burnei spune ce făcea cu banii din presupusele mite: ”Luam mâncare pentru colegi”
Chirurgul Burnei spune ce făcea cu banii din presupusele mite: ”Luam mâncare pentru colegi”

"Ultimele 8 luni au fost un coşmar pentru că totul este ireal de nedrept". Sunt cuvintele profesorului Gheorghe Burnei, celebrul chirurg ortoped de la Spitalul ”Marie Curie” din Capitală, acuzat că ar fi primit mită de la rudele pacienţilor săi.

Gheorghe Burnei, doctorul acuzat ca a facut experimente pe copii, ar urma sa ofere consultatii la o clinica privata
Gheorghe Burnei, doctorul acuzat ca a facut experimente pe copii, ar urma sa ofere consultatii la o clinica privata

Fiul profesorului Gheorghe Burnei, dr Cristian Burnei, a anuntat pe pagina sa de Facebook ca, din 19 iulie, tatal lui acorda consultatii in Centrul Medical Gral

Chirurgul Gheorghe Burnei le cere judecatorilor sa-i ridice sechestru de pe conturile de salarii. Creditele pe care le-a luat
Chirurgul Gheorghe Burnei le cere judecatorilor sa-i ridice sechestru de pe conturile de salarii. Creditele pe care le-a luat

Gheorghe Burnei cere ajutorul judecatorilor. Procurorii i-au pus sechestru pe conturile bancare in care isi incaseaza salariul.

Recomandări
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul
Arma NATO care va tranzita România pentru a ajunge în Ucraina. MApN îi va asigura combustibilul

Între timp, apărarea Ucrainei suferă din cauza stocurilor tot mai mici de muniție. Un ajutor substanțial este pe drum din Finlanda, stat care a aderat la NATO anul trecut.

PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei
PSD și PNL s-au înțeles: Cătălin Cîrstoiu va fi candidatul comun al Coaliției la Primăria Capitalei

După aproape aproape ore de discuții, coliția de Guvernare a decis luni seară că medicul Cătălin Cîrstoiu este candidatul PSD-PNL pentru Primăria Capitalei.

Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri
Bani europeni pentru înființarea centrelor de colectare, refuzați de primării. Câmpurile au devenit „magnet” pentru deșeuri

Peste 1.900 de primării ar fi putut să ia bani europeni prin PNRR pentru înființarea așa-numitelor centre de colectare cu aport voluntar.