Piete pline de miei, insa fara prea multi clienti. Care sunt preturile pentru un kilogram, in viu
Mai sunt patru zile pana la Paste, iar in piete au aparut mieii. Preturile insa difera de la zona la zona. In Bucuresti, de pilda, un kilogram de miel viu costa 13 lei, dar la Targu Mures - 10 lei.
Daca doriti sa cumparati mielul gata taiat, platiti spre exemplu in Sibiu - pana la 23 de lei pentru un kilogram. Preturile sunt mai mici fata de anul trecut si cu toate acestea pana acum clientii nu se prea inghesuie - se plang vanzatorii.
Reporter: "Ce ati cautat, ati gasit?"
Femeie: "Un barbat frumos si nu l-am gasit, bata-l norocu sa-l bata! Nu l-am gasit."
Reporter: "Dar mielul?"
Femeie: "L-am gasit!"
Reporter: "Cum sunt preturile?"
Femeie: "Deocamdata merge. "
La Sibiu pietele s-au umplut de miei. Ciobanii ii transeaza si portioneaza exact asa cum vor clientii. Nu isi permit sa ii piarda acum la pret, cand supermarketurile au si ele rafturile intesate de carne de miel.
Comerciantii vand o carcasa cu 23 de lei kilogramul.
Gheorghe Voicu, crescator de oi: "Anul trecut a fost 24-25, anul asta 20-22. Suntem deschisi la negociere doar ca sa ii dam. Noi am vinde toata turma."
Reporter: "Mai renteaza?"
Gheorghe Voicu, crescator de oi: "Nu, nu. Ne gasiti cojoacele in muzeu."
In pietele din Maramures pretul a scazut fata de anul trecut: un kg in viu se vinde cu preturi intre 8 si 12 lei. Clientii sunt foarte selectivi - intorc mieii pe toate partile si doar dupa o negociere stransa scot banii.
Comerciantii se plang ca piata e tot mai slaba. Acest cioban a venit cu 30 de miei si abia a reusit sa vanda cateva exemplare.
Vasile Mesaros, comerciant: "Din an in an mai slabut. Productia creste, bani-s putini si nu prea se merita."
Reporter: "Pretul e acelasi ca anul trecut?"
Vasile Mesaros, comerciant: "Tot mai jos e pretul, 9-10 lei pe kg in viu. Nu prea sunt cumparatori."
In pietele din Targu Mures un kilogram de miel in viu se vinde cu 10 lei.
Dumitru Prunea, cioban Bistrita: "Aproape de gratis, zece lei cerem si nu primim. Acum 4-5 ani vindeam cu 15 lei."
Cei care nu vor sa aiba pe masa friptura de miel, pot alege ieduti, la 10 lei kilogramul.
Nema Levente, cioban: "E mai buna la carne nu e asa de grasa, asta depinde de ce le place."
Pentru sacrificare cumparatorii mai platesc inca 18 lei. In supermarketuri, kilogramul de pulpa de miel costa intre 16 si 20 de lei.