Cum s-a automatizat o spălătorie din Brașov. Munca a 42 de oameni o fac acum 7 angajați ajutați de roboți
Criza forței de muncă îi obligă pe antreprenorii români să investească în automatizare. Înlocuiesc astfel munca a zeci de oameni.
Dar până acolo este drum lung - pentru că, deocamdată, suntem pe ultimul loc în Europa la investiții în cercetare și dezvoltare și la ponderea angajaților calificați.
Un microcip fixat pe colțul lenjeriilor a dus la automatizarea completă a unei spălătorii din județul Brașov, care deservește sectorul HORECA. Textilele sunt scanate și sortate, fără ca vreun angajat să miște vreun deget.
Fiecare bucată de material textil trece singură prin procesul de spălare, călcare și împachetare. Munca a 42 de oameni o fac acum doar 7 angajați ajutați de roboți și tehnologie inteligentă.
Aurelian Moraru, inventatorul sistemului: „Nu mai stă nimeni să numere manual ce anume a venit în spălătorie, ulterior pe fluxul de igienizare sunt linii automatizate care pot face sortarea, reîmpachetarea, pregătirea pachetelor în vederea livrării."
O companie textilă din Iași are 248 de angajați și produce, pentru țărille din vest, uniforme militare, veste antiglonț și costume antibombă. Ca să facă față comenzilor, proprietarii au investit o jumătate de milion de euro în automatizare.
Mașina automată de cusut înlocuiește până la 4 operatori experimentați. Aceasta este manevrată de un singur muncitor, care trebuie doar să schimbe șabloanele, fără să aibă cunoștințe de specialitate.
Angela Rîșcă, director executiv companie textile: „Este foarte greu să găsești personal calificat. Am avut practică pentru elevi, din 200 de elevi am angajat 2, pentru că restul au refuzat."
Și în agricultură, munca manuală este înlocuită de utilaje. Iată cum un fermier din Covasna recoltează singur, într-o zi, aproape 100 de tone de cartofi.
Jozsef Szocs, fermier: „Cu utilajul acesta recoltez cam 2,5 hectare pe zi. Înlocuiește circa 40 de oameni care culeg cu mâna din brazdă."
Și strugurii sunt culeși tot mai mult mecanizat. Era un chin găsirea muncitorilor pentru această operațiune migăloasă.
Fiorenzo Rista, proprietarul podgoriei: „Viteza de lucru, de recoltat, este dublă sau de trei ori mai mare decât recoltatul manual. Și atuncea, strugurii ajung la timp în cramă, in momentul optim de coacere."
Mașinile pot înlocui munca manuală, dacă sunt folosite de angajați bine pregătiți. Din păcate, stăm prost la acest capitol. Conform Eurostat ponderea specialiștilor este mai mică de 30% din totalul angajaților, în majoritatea regiunilor noastre, comparativ cu alte țări europene.