Criză de locuri la ATI, în toată ţara. Sunt deja peste 750 de persoane la Terapie Intensivă

×
Codul embed a fost copiat

Niciun loc liber în secțiile ATI din București destinate celor cu infecția Covid.

O spun reprezentanții unităților sanitare, care uneori s-au văzut nevoiți să le dea oxigen pacienților în saloanele de triaj, pe scaune. Culmea este că în statistica de la sănătate, figurează libere zeci de locuri de terapie intensivă pentru astfel de bolnavi. Situația devine tot mai critică și în țară, unde se strică unitățile mobile de terapie intensivă, iar medicii sunt epuizați.

În niciunul dintre cele opt spitale Covid sau suport Covid din București nu mai sunt locuri libere în ATI de săptămâni întregi. Pacienții care au nevoie de oxigen - fără a fi ventilați mecanic - așteaptă uneori zeci de ore pentru un pat în terapie intensivă.

La Marius Nasta a fost trimisă o unitate mobilă de ATI, iar managerul unității speră ca zilele viitoare să poată folosi și cele 12 paturi de aici, pe lângă cele șase deja existente în spital.

Iar Spitalul Colentina va interna, din nou, doar pacienți cu SARS-CoV-2. Pentru terapie intensivă vor fi disponibile 31 de paturi, în loc de opt câte sunt acum.

Citește și
Coronavirus România, 4 iulie. Situația pe județe
Focar de COVID-19 la Spitalul Municipal Cluj-Napoca. Câți angajați sunt infectați
Arma care-i sperie pe ruși ar putea ajunge în Ucraina. Moscova amenință că va extinde „zona-tampon”

Într-un răspuns pentru Știrile Pro TV, reprezentanți Ministerului Sănătății susțin că în București sunt în acest moment 62 de locuri libere pentru pacienții care ar avea nevoie în ATI. Am întrebat punctual fiecare manager în parte și niciunul nu a confirmat acest lucru, din contră, au spus că nu mai au niciun pat liber. Autoritățile ar putea vorbi despre locurile din spitalele suport de faza 3 și 4, însă acolo abia acum se fac circuitele și prin urmare nu ar putea interna, în siguranță, pacienți cu infecția Covid.

Problemele se adâncesc și în țară. La Timișoara, unitatea mobilă de terapie intensivă care funcționa în curtea Spitalului de Boli Infecțioase s-a defectat. Din cauza suprasolicitării, TIR-ul a rămas fără curent electric, iar potrivit unor surse, pacienții au fost sedați pentru a face față frigului de acolo.

Cei zece pacienți din Unitatea de Terapie Intensivă Mobilă au fost mutați în secția de Chirurgie Toracică din cauza unor defecțiuni tehnice. Pacienți care erau deja internați acolo au fost transferați către alte spitale sau chiar alte județe.

Dumitru Codreanu, ISU TIMIȘ: „Unitatea de terapie intensivă este în patrimoniul Fundației pentru Smurd, iar în acest moment, specialiștii din cadrul ISU Timiș acordă sprijin pentru remedierea acestei probleme."

Medicii de aici spun însă că au ajuns la capătul puterilor.

Cristian Oancea, managerul Spitalul de Boli Infecțioase Victor Babeș Timișoara: „Situația devine critică din moment în moment și, de exemplu, nu știu ce o să facem mâine. Dacă vorbim de ATI sunăm la DSU și va fi redistribuit la primul pat care va fi la județele limitrofe, iar dacă vorbim de pacienții de pe secții ne înțelegem cu colegii noștri din celelalte spitale să vedem unde mai sunt locuri."

În Spitalul Județean Timișoara mai sunt trei locuri libere în ATI, însă pot fi ocupate oricând.

Răul Pătrașcu, manager Spitalul Clinic de Urgență Timișoara:„Numărul a crescut alarmant. Așteptăm o decizie a DSP și a Comitetului pentru Situații de Urgență pentru a putea deschide o zonă suplimentară roșie fie la Casa Austria, fie la Ortopedie."

Și la Iași problemele se țin lanț. În Spitalul Modular din Lețcani, deschis la finalul săptămânii trecute, unitatea de terapie intensivă este complet blocată din cauza unei avarii apărute la una din cele patru stații de oxigen.

Vasile Cepoi, Șef DSP Iași: „Este o echipă de tehnicieni acolo, care lucrează. Informal, am fost anunțat că s-ar putea ca săptămâna aceasta să fie rezolvată problema tehnică.''

Fostul președinte al Consiliului Județean Iași vine cu acuzații grave. Maricel Popa susține că un angajat al spitalului ar fi închis intenționat unul din robineții stației de oxigen. O plângere penală a fost deja depusă la Parchet.

Maricel Popa, fost președinte CJ Iași: „Joi seara aș putea spune că o mână criminală a închis robinetul de la a patra fabrică de oxigen, este într-un tablou cu cheie. Nimeni nu știe. Cine a oprit acel ventilator știe despre ce este vorba. Nu a fost nicio țeavă spartă, n-a fost nicio defecțiune, doar o mână criminală, care a închis robinetul.''

Managerul Spitalului de Boli Infecțioase, în subordinea căruia se află unitatea mobilă, a refuzat să comenteze acuzațiile. Bolnavii aflați în stare critică sunt transferați în alte unități medicale din județele apropiate, dacă au norocul să se găsească un loc liber.

Carmen Dorobăț, manager al Spitalului de Boli Infecțioase Iași :„Niciun loc liber la compartimentul de Terapie Intensivă de la Boli Infecțioase. Pentru partea de ATI suntem în măsură să spunem că se fac, în continuare, verificări la stația de oxigen, pentru a putea fi siguri că această stație funcționează la parametrii maximi.''

În toată țara, în acest moment sunt 757 de bolnavi cu SARS-CoV-2 în secțiile de terapie intensivă.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
NEWS ALERT E gata! Știm prima echipă promovată matematic în Superliga României
Citește și...
Prahova, grav afectată de epidemia de COVID-19. De o săptămână nu mai sunt locuri la ATI
Prahova, grav afectată de epidemia de COVID-19. De o săptămână nu mai sunt locuri la ATI

Autorităţile sanitare din judeţul Prahova au raportat, luni, 125 de cazuri noi de COVID-19, locurile de terapie intensivă alocate acestei categorii de pacienţi fiind ocupate integral de peste o săptămână.

Focar de COVID-19 la Spitalul Municipal Cluj-Napoca. Câți angajați sunt infectați
Focar de COVID-19 la Spitalul Municipal Cluj-Napoca. Câți angajați sunt infectați

Doisprezece angajaţi ai Spitalului Municipal Cluj-Napoca au fost confirmaţi cu noul coronavirus. Toţi lucrează pe Secţia ATI a unităţii medicale care a devenit la finalul săptămânii trecute unitate Covid.

Anunț dramatic din partea prefectului Capitalei:
Anunț dramatic din partea prefectului Capitalei: "În Bucureşti nu mai sunt locuri la ATI"

Prefectul Capitalei, Gheorghe Cojanu, anunţă că în Bucureşti nu mai sunt locuri la ATI, iar de luni Spitalul Colentina va funcţiona în totalitate pentru tratarea bolnavilor de COVID-19.

Coronavirus România, bilanț 17 octombrie. 3.952 de cazuri noi de infectare, record de pacienți la ATI
Coronavirus România, bilanț 17 octombrie. 3.952 de cazuri noi de infectare, record de pacienți la ATI

Coronavirus România, bilanț 17 octombrie. Până astăzi, 17 octombrie, pe teritoriul României, au fost confirmate 176.468 de cazuri de persoane infectate cu noul coronavirus (COVID – 19).

Recomandări
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu
Dosarul Mineriadei. Petre Roman şi Gelu Voican Voiculescu, chemați la Parchet. Iliescu, audiat la domiciliu

Fostul premier Petre Roman, Gelu Voican Voiculescu şi fostul director SRI Virgil Măgureanu au fost citaţi, joi dimineaţa, la sediul Parchetului General, pentru a li se aduce la cunoştinţă că au fost puşi din nou sub acuzare în dosarul Mineriadei.

VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală
VIDEO. Moment extrem de bizar, „silenzio stampa”, cu judecătoarea care a întrebat dacă tânărul ucis de Vlad Pascu e în sală

Judecătoarea din dosarul lui Vlad Pascu, Ioana Ancuța Popoviciu, care a provocat furia familiei victimelor după ce a întrebat dacă tânărul mort în accident e în sală, a fost protagonista unui moment foarte bizar, miercuri.

Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați
Cum a fost prinsă că a luat mită doctorița ginecolog din Giurgiu. Banii pe care-i avea în buzunar erau marcați

Este anchetă la Spitalul Județean de Urgență din Giurgiu, după ce un medic ginecolog a fost prins în flagrant în timp ce lua mită pentru o operație de cezariană, acoperită de asigurarea medicală.