Comisiile pentru apărare ale Parlamentului au aprobat achiziţia a 32 avioane F-35

f-35
Getty

Comisiile pentru apărare ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au dat vot favorabil procedurii de atribuire a acordurilor aferente achiziţiei a 32 de avioane F-35, în cadrul programului de înzestrare „Avion multirol de generaţia a V-a, F-35”.

Este vorba despre „contracte atribuite de către Guvernul României Guvernului Statelor Unite ale Americii de contracte tip Letter of Offer and Acceptance, specifice Programului Foreign Military Sales având ca obiect 32 de avioane F-35, motoare, suport logistic iniţial, servicii de instruire, simulatoare de zbor FMT, muniţii aer-aer şi aer-sol, respectiv o valoare estimată de 6,5 miliarde de dolari, fără TVA”.

„Strategia militară a României operaţionalizează dimensiunea de apărare stabilită în Strategia naţională de apărare a ţării pentru perioada 2020-2024 şi particularizează implementarea obiectivelor politicii de apărare şi a direcţiilor de dezvoltare a capabilităţilor derivate din prevederile Cartei albe a apărării, ediţia 2021. În acest sens, pentru îndeplinirea obiectivelor militare naţionale stabilite prin Strategia militară a României, prin hotărârea Consiliului Suprem de Apărare a ţării nr. S-57 din 11.04.2023 a fost aprobată Concepţia de realizare a capabilităţii operaţionale de apărare aeriană cu avioane multirol de generaţia a V-a, prin dotarea cu avioane F35 în două etape: etapa I (2 escadrile – 32 avioane), etapa II (1 escadrilă – 16 avioane)”, arată documentul care a fost pe ordinea de zi a şedinţei de marţi a Birourilor reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului.

Sursa citată precizează că, la şedinţa din 26 septembrie, Birourile permanente reunite ale Camerei Deputaţilor şi Senatului au înaintat comisiilor pentru apărare, ordine publică şi siguranţă naţională din Camera Deputaţilor şi Senat solicitarea ministrului Apărării Naţionale privind aprobarea prealabilă pentru iniţierea de către MApN, prin Direcţia generală pentru armamente, a proceduri de atribuire a acordurilor aferente achiziţiei a 32 de avioane F-35, în cadrul programului de înzestrare „Avion multirol de generaţia a V-a, F-35”, prin programul de asistentă şi securitate Foreign Militaru Sales (FMS).

Astfel, MApN a înaintat Comisiilor de apărare ale Camerei Deputaţilor şi Senatului, Memorandumul cu tema: Solicitarea Ministerului Apărării Naţionale către Parlamentul României prinvind obţinerea aprobării prealabile pentru iniţierea procedurilor de atribuire a acordurilor aferente achiziţiei a 32 de avioane F-35 în cadrul programului de înzestrare „Avion multirol de generaţia a V-a, F-35”, prin programul de asistenţă de securitate Foreign Military Sales (FMS), aprobat de către prim-ministrul României, Marcel Ciolacu.

„Prin urmare, în baza solicitării şi memorandumului menţionate anterior, constatăm că programul de înzestrare «Avion multirol de generaţia a V-a, F-35», Etapa I, 32 de avioane constă în:

- Contracte atribuite de un Guvern unui alt Guvern, prin atribuirea de către Guvernul României Guvernului Statelor Unite ale Americii de contracte tip Letter of Offer and Acceptance, specifice Programului Foreign Military Sales având ca obiect 32 de avioane F-35, motoare, suport logistic iniţial, servicii de instruire, simulatoare de zbor FMT, muniţii aer-aer şi aer-sol, respectiv o valoare estimată de 6,5 miliarde de dolari, fără TVA.

- Cooperare industrială, prin semnarea unui memorandum pentru cooperare industrială în paralel cu semnarea contractului de tip Letter of Offfer and Acceptance”, conform sursei menţionate.

Documentul mai precizează că programul de înzestrare se va derula în scopul obţinerii pentru Forţele Aeriene Române a unor capabilităţi de apărare robuste şi reziliente, credibile, interoperabile, flexibile şi eficiente, destinate atât descurajării unei posibile agresiuni şi articulării unui răspuns adecvat la provocările actuale şi viitoare ale mediului de securitate, cât şi îndeplinirii angajamentelor asumate ca urmare a calităţii de stat membru NATO şi UE.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Ce lovitură! Dublu câștigător de UEFA Champions League, aproape să antreneze în România
NEWS ALERT Ce lovitură! Dublu câștigător de UEFA Champions League, aproape să antreneze în România
Citește și...
Polițist din Timișoara, amenințat cu moartea de un bărbat într-un live pe Facebook. Ce a urmat
Polițist din Timișoara, amenințat cu moartea de un bărbat într-un live pe Facebook. Ce a urmat

Un bărbat a fost arestat preventiv pentru ultraj după ce, miercuri noaptea, într-o postare live pe Facebook, l-a ameninţat cu acte de violenţă şi cu moartea pe un poliţist din cadrul Poliţiei municipiului Timişoara.

Planul Roșu, activat în Olt. Accident cu patru mașini, în care se aflau 12 oameni
Planul Roșu, activat în Olt. Accident cu patru mașini, în care se aflau 12 oameni

Planul roşu de intervenţie a fost activat vineri seara în urma unui accident rutier produs pe DN 65 (DE 574), în zona localităţii Priseaca, între patru autoturisme, a informat purtătorul de cuvânt al ISU Olt, Alin Băsăşteanu.

Incendiu puternic în București. Patru locuințe au luat foc. VIDEO
Incendiu puternic în București. Patru locuințe au luat foc. VIDEO

Pompierii intervin, vineri, pentru stingerea unui incendiu produs la un grup de patru locuinţe situate pe Intrarea Hereşti din sectorul 5 al Capitalei.

Recomandări
Parada militară de 1 Decembrie, în marile orașe. Tadiționala ceremonie, surprinsă în imagini | GALERIE FOTO
Parada militară de 1 Decembrie, în marile orașe. Tadiționala ceremonie, surprinsă în imagini | GALERIE FOTO

Parada militară de 1 Decembrie a fost unul dintre cele mai așteptate evenimente ale anului în toată România.

Israelul a dezvoltat o
Israelul a dezvoltat o "fabrică de asasinate în masă" în Fâșia Gaza. Peste 12.000 de ținte, identificate cu "Evanghelia"

Războiul din Fâșia Gaza a oferit o oportunitate fără precedent pentru armata israeliană de a utiliza o platformă de inteligență artificială pentru identificarea țintelor.

Mesajul transmis de Ambasada Rusiei la București de Ziua Națională a României. Propunerea făcută românilor
Mesajul transmis de Ambasada Rusiei la București de Ziua Națională a României. Propunerea făcută românilor

Republica Moldova, Israel și SUA s-au numărat printre țările care au transmis mesaje de Ziua Națională a României. De asemenea, NATO a felicitat țara noastră.