Comertul cu fructe de padure in Romania, lovit de seceta.Productia nu mai umple nici macar un camion
La afine si zmeura, de exemplu, din cauza secetei, intr-un singur judet productia este atat de mica, incat nu poate umple nici macar un camion frigorific de 20 de tone, in vreme ce altadata, centrul din Reghin dadea de cinci, sase ori mai mult.
La final de sezon, toata marfa sta in congelatoare, si asteapta completarile de toamna: cu fructe de soc si catina.
Afinele culese din muntii Calimani sau Gurghiu costa intre 2 mii si 2200 de euro tona, iar zmeura si mai putin: intre 1000 - 1600 de euro tona, dar cei de la centrul din Reghin spun ca, din cauza secetei, productie mai slaba ca acum n-au mai avut de mult.
Legile comertului nu iarta. Producatorul de conserve din Vest merge pe formula: totul sau nimic. Daca nu sint livrate cantitatile despre care s-a vorbit la semnarea contractelor, atunci nu mai face tirgul si cumpara de la vecinii din Cehia sau Slovacia.
In afara de seceta, mai exista o explicatie: culegatorii particulari de fructe de padure au preferat sa isi vinda marfa la piata si nu Directiei Silvice. La depozit, primeau 7 lei pe kilogramul de afine, in schimb la taraba, au avut profit dublu.
Afinele, zmeura si catina din Romania sunt foarte cautate de straini. Deoarece cresc salbatic, la munte si specialistii spun ca au mai multe substante valoroase decat fructele cultivate in plantatii artificiale. In plus, pe seceta, productia este mult mai dulce.