Cișmigiul, în centrul unui scandal. Activiștii susțin că vor fi tăiați copaci. Replica PMB
Cel mai vechi parc din București este în mijllocul unui uriaș scandal.
Activiștii de mediu acuză Primăria Capitalei că vrea să taie zeci de platani din Cișmigiu, adevărate monumente ale naturii, să paveze o peluză care acum are iarbă și să construiască mai multe gherete.
„Sunt minciuni", se apără reprezentanții primăriei, care susțin că vor să reabiliteze parcul și să taie doar copacii uscați.
Alegeri 2024
19:35
Cine ar putea deveni noul președinte al României. Aceeași persoană, două sondaje diferite
16:15
Lider PSD, răspuns pentrul Lasconi, în cazul George Simion și interdicția lui la Chișinău
20:15
Candidații la prezidențiale fac coadă la Nicușor Dan. După Kelemen Hunor, primarul se întâlnește și cu Marcel Ciolacu
20:57
Ioan Chirteş a explicat de ce liderul AUR, George Simion, are interzis în Ucraina şi Republica Moldova: "Sunt dovezi clare!"
Fotografiile planului de reabilitare a Parcului Cişmigiu au generat discuţii aprinse pe reţelele de socializare. Iubitori ai Bucureştiului şi ai naturii s-au asociat într-un grup care şi-a propus să apere parcul de intenţiile primăriei.
Alex Oprită, Grupul de Iniţiativă Civică Cişmigiu: Peste 200 de arbori seculari sănătoşi vor fi tăiaţi, iar 16 spaţii comerciale noi vor fi create.
Mai mult, oamenii sunt nemulţumiţi că se va asfalta o peluză verde, iar zona de joacă din centrul parcului va fi mutat pentru a face loc altor spaţii comerciale sau chiar unui restaurant.
Totuşi, oamenii nu se opun reabilitării şi susţin că parcul are nevoie de ajutor. Însă cer o dezbatere publică la care să fie ascultaţi.
Cișmigiu, gândit inițial ca o grădină, este cel mai vechi parc din București. Are peste 160 de ani. Este amplasat în centrul capitalei pe o suprafață de 16 hectare şi nu a fost reabilitat capital din 1989.
Ca să răspundă acuzaţiilor, şeful Administraţiei Lacuri Parcuri şi Agrement Bucureşti şi directorul Companiei Dezvoltare Durabilă au organizat o conferinţă chiar în Cişmigiu. Spun că proiectul e deocamdată la faza de „propunere" şi poate suferi modificări. Neagă însă că vor să taie copacii sănătoşi şi spun că hărţile prezentate de activişti nu sunt reale.
Marius Albişor, director Administraţia Lacuri, Parcuri şi Agrement Bucureşti: Asta este fake news. Se vor tăia doar copaci bolnavi, parazitari.
Ene Petre, directorul Companiei Dezvoltare Durabilă: Cine trebuie să vă spună dumneavoastră că se lucrează la un proiect? Nu suntem în faza de dezbatere publică în această etapă.
Peluza cu iarbă nu va fi asfaltată ci pietruită, recunosc reprezentanţii primăriei. Ei susţin că propunerea arhitectului care a făcut planul este inspirată din proiectul iniţial al parcului.
Au prezentat presei copacii care vor fi tăiaţi şi promit că nu se vor atinge de platanii monument istoric.
În ceea ce priveşte gheretele, reprezentanţii primăriei susţin că nu vor fi altele în plus. Cele actuale vor fi însă redistribuite în perimetrul parcului, pentru a nu îngreuna circulaţia.
Proiectul de reabilitare a parcului a fost votat de consiliul general cu o majoritate simplă şi a fost susţinut de primarul Gabriela Firea. Din primele estimări, lucrările vor dura 3 ani şi vor costa 10 milioane de euro. La final, Cismigiul va avea internet, sistem de supraveghere video, rețele de iluminat, apă, canalizare şi grupuri sanitare noi, promit reprezentanţii municipalităţii.
Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!
aCLICK AICI peantru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!
Abonați-vă gratuit la newsletter-ul Știrile Pro TV de pe WhatsApp. Primiți în fiecare zi cele mai importante știri pe telefon!