Cine este românul mort în atacul din Germania. Tragedia s-a petrecut la 200 m de casă

Dată publicare: 21-02-2020 14:34
Dată actualizare: 22-02-2020 08:12


Moartea tânărului de 23 de ani, din Giurgiu, ucis în atacul terorist de miercuri seara din Hanau, Germania, a lăsat în urmă o familie în lacrimi.

Viorel Păun a fost împușcat în mașina lui, după ce ieșise de la serviciu. El va fi înmormântat în comuna Singureni din Giurgiu, unde a crescut. Odată cu Viorel, au mai murit 8 oameni și au fost răniți 6.

Asasinul, un german de 43 de ani cu convingeri de extremă-dreapta, a deschis focul în două baruri frecventate de turci.

În mijlocul dublului atac comis la Hanau, în baruri frecventate de turci, a fost prins şi un român de numai 23 de ani: Viorel Păun, singurul copil al familiei.

Tânărul lucra de câteva luni la o firmă de curierat şi tocmai îşi terminase tura. Conform rudelor, a oprit în faţa unui magazin când a fost atins de un glonț care i-a fost fatal.

Atacul a avut loc la 200 de metri de casă în care băiatul locuia cu părinţii lui. Aceştia au auzit din casa împuşcăturile, însă nu şi-au imaginat nicio clipă că poate fi vorba tocmai de băiatul lor.

„În momentul în care a început să tragă cumnatul meu şi cu soţia au auzit, Niculescu, tatăl băiatului a zis: auzi că sunt împuşcături afară, nici n-au mers acolo măcar. Asta a fost la 10 seara, dimineaţa la 5 au mers la muncă şi când au venit de la muncă s-au dus şi au văzut maşina cu folia ciuruită tot.”

În urmă cu patru ani, părinţii lui Viorel au plecat împreună cu băiatul din România pentru a-şi construi un trai mai bun.

Casa părinţilor lui Viorel arămas abandonată de când aceştia au decis să plece în Germania pentru a câştiga bani. Îşi doreau să-şi refacă locuinţa, dar şi să-i ridice o casă nouă băiatului lor. Acesta a fost şi motivul pentru s-au întors în România anul trecut când au cumpărat aceste materiale de construcţii.

După aflarea veştii, rudele rămase acasă la Giurgiu sunt împietrite de durere.

În casa familiei urmează să ajungă trupul neînsufleţit al lui Viorel, unde tânărul a copilărit, crescut de bunicii lui. Tot acolo a locuit şi după ce aceştia s-au stins. Acum mai sunt câteva rude, unchi şi mătuşi, care au pus fotografii cu băiatul în faţa porţii şi au aprins lumânări în memoria lui.

Autorităţile din România au anunţat că vor acoperi toate cheltuielile de repatriere ale tânărului ucis. În total 9 persoane au fost omorâte în dublul atac. Printre victime se află şi un cetăţean bulgar.

Harieta Koleva, fosta soţie a bulgarului: „Locuia acolo de 2 ani. Era şofer pe o cisternă care transporta ciment. Avea un prieten acolo. Proprietarul barului era prietenul său. Pur şi simplu a fost în locul nepotrivit, la momentul nepotrivit.”

Restul victimelor sunt turci ori germani de origine kurdă.

Atacatorul a fost identificat drept Tobias Ratjen, în vârstă de 43 de ani de ani. S-a sinucis în locuinţa lui, unde a fost găsit şi trupul fără viaţă al mamei sale în vârstă de 70 de ani.

Peter Frank, chief Federal Prosecutor: „9 dintre victime erau imigranţi. Atacatorul a postat pe Internet un manifest care, pe lângă tot soiul de gânduri confuze şi teorii ale conspiraţiei, arata şi un rasism profund.”

Preşedintele german a vizitat comunitatea îndoliată din Hanau. În întreaga Germanie a fost zi de doliu.

Ambasada Germaniei transmite condoleanţe familiei românului ucis în Hanau

 

Ambasada Germaniei la Bucureşti transmite condoleanţe familiei cetăţeanului român ucis în atacul armat din Hanau.

"Ambasada Germaniei îşi exprimă profunda tristeţe pentru moartea cetăţeanului român în atentatul de la Hanau. Transmitem familiei şi prietenilor victimei toată compasiunea şi înţelegerea noastră, alături de sincere condoleanţe", este mesajul postat pe Facebook, vineri, de reprezentanţa diplomatică.

Mesajul transmis de preşedintele Iohannis

 

”Cu profundă tristeţe am aflat că în urma atacurilor violente de la Hanau, Germania, şi-a pierdut viaţa şi un cetăţean român. Transmit condoleanţe familiei îndoliate în aceste momente de grea încercare”, a scris Iohannis pe Twitter.

Cel puţin nouă oameni au fost ucişi şi patru, răniţi, de un individ de 43 de ani cu convingeri de extremă dreapta, care a deschis focul în două baruri frecventate de turcii din Hanau, un oraş din vestul Germaniei.

În întreaga Germanie a fost zi de doliu. Steagurile au fost coborâte în bernă şi s-au ţinut mai multe momente de reculegere, unul dintre ele la poarta Brandenburg.

 Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!


VIDEO PROTVPLUS.RO