Centrala de la Cernobîl, ocupată de ruși, este păzită în comun cu militari ucraineni
Primele imagini din zona de excludere a fostei centrale nucleare de la Cernobîl au fost publicate de Rusia.
În prima zi a invaziei în Ucraina. trupele rusești au preluat controlul zonei, iar militarii spun că nivelul radiațiilor este menţinut sub control.
După ce autoritățile ucrainene au anunțat vineri o creștere a nivelului radiațiilor la Cernobîl, Agenția Internaţională pentru Energie Atomică, cu sediul la Viena, a transmis că valorile măsurate nu reprezintă „niciun pericol pentru populație”. Nivelul de radioactivitate din zonă ar putea să fi fost crescut din cauza împrăștierii prafului ridicat de la sol în urma deplasărilor militare din zonă, spun experții. ”La acest moment, referitor la rezultatele monitorizării radiațiilor, nu sunt depăşite nivelurile de control stabilite.”
La Cernobîl, radiațiile sunt monitorizate de șase ori pe zi
Zona este păzită în continuare de militarii ruși, în comun cu cei ucraineni, iar nivelul radiațiilor este monitorizat de șase ori pe zi, atât de ei, cât și de specialiști din domeniu, spun ei.
Soldat: „Situația de pe teritoriul centralei nucleare de la Cernobîl este sub control, protecția zonei este efectuată în comun cu Garda Națională Ucraineană și cu personalul civil al centralei care lucrează aici. Nivelul de radiații al stației este normal.”
Explozia centralei de la Cernobîl din aprilie 1986 a produs cel mai grav accident nuclear din lume, în urma căruia zeci de mii de oameni au fost evacuați pentru a fi protejaţi de norul de particule radioactive. Abia în decembrie 2000 centrală s-a oprit din a mai produce electricitate, la presiunea Occidentului.