Cei 2 români evacuați din focarul epidemiei de coronavirus, aduşi în ţară într-o cameră ermetică

11-02-2020 22:00


Misiunea aducerii acasă a celor doi români evacuați din zona focarului epidemiei de coronavirus din China a fost una cu provocări.

Autoritățile au luat toate măsurile de precauție în timpul transportului și au limitat la maximum orice contact cu cei doi pasageri.

Aceștia au fost izolați într-un compartiment special instalat la bordul avionului militar cu care au zburat la București.

Deși cei doi oameni veniți din China la începutul săptămânii nu prezentau niciun semn de îmbolnăvire, autoritățile nu au vrut să riște nimic și au aplicat toate procedurile existente în situații cu potențial de contaminare. Astfel, atât echipajul, cât și aeronava militară de tip C27 Spartan care au pornit în această misiune au fost protejate.

Emil Tecuceanu, Forțele Aeriene Române: „Pe timpul zborului, atât noi, cât și colegii de la SMURD am fost îmbrăcați în costume speciale de protecție: nivel mediu și nivel ridicat, ochelari de protecție, masca de protecție pe timpul zborului de la Berlin la Otopeni."

În plus, pasagerii considerați cu risc au fost ținuți într-o cameră de izolare specială.

Compartimentul în care au fost izolați cei doi români aduși din Germania a fost plasat practic aici în zona cargo a unui avion militar. Este vorba de fapt de un cort din material plastic perfect ermetic închis. Avea o suprafață care se întindea pe o lungime de aproximativ 3 metri 20, lățime de 2, 20 și o înălțime de până la 2 metri.

Emil Tecuceanu, Forțele Aeriene Române: „Este o cameră cu pereți din plastic. Este o cameră izolată. Se poate comunica prin acești pereți."

Zborul până la București a decurs în condiții foarte bune și odată ajunși în România, cei doi au fost preluați de echipaje ale ambulanței și duși într-un spațiu secret din București, unde vor sta în carantină 14 zile.

După finalizarea acestei operațiuni, aeronava Forțelor Aeriene Române a trecut printr-un proces de decontaminare.

De asemenea, membrii echipajului aeronavei au fost supuși decontaminării, deși au purtat costume de protecție. Această misiune reală a fost un bun prilej pentru militari și pentru specialiștii Inspectoratului pentru Situații de Urgență de a exersa procedurile care se aplică în asemenea situații riscante.

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din lume!  

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

VIDEO PROTVPLUS.RO