Cea mai mare problemă descoperită de Raed Arafat la exercițiul Seism 2018


Ultimul update: Miercuri 28 Noiembrie 2018 10:13
Data publicarii: Duminica 14 Octombrie 2018 17:48
Categorie: Stiri actuale

În a doua zi a exercițiului "Seism 2018", autoritățile au imaginat un prim bilanț al dezastrului. 

2000 de morți, 4000 de răniți și 7000 de dispăruți sunt scenariul căruia ar trebui să îi facă față militarii, forțele de ordine și personalul medical care se antrenează pentru un cutremur puternic.

Imediat după prânz, în simulare a fost inclusă o replică seismică, iar Capitala ar fi avut de suferit.

La 2 noaptea, aterizează la Baza 90 din Otopeni o aeronavă militară trimisă din Israel. Potrivit exercițiului, imediat după un cutremur major autoritățile noastre lansează un apel internațional de ajutor.

Hagay Frenkel, medic șef adjunct al Forțelor Armate Israeliene: "Acest exercițiu este o oportunitate excelentă pentru noi de a lucra împreună, de a împărtăși cunoștințe, și de a învață împreună. ”

Un avion Spartan, dotat pentru misiuni de evacuare medicală, s-a ridicat imediat de pe pistă. În simulare, centrul de coordonare a decis ca 12 răniți grav să plece din Capitală spre un spital de urgență din Cluj.

Locotenent colonel Dragoș Tudose, medic șef al Bazei 90 Transport Aerian: ”În timpul zborului, pacienții, datorită aparaturii pe care o avem la bord, sunt supravegheați cu aparatură de terapie intensivă."

Potrivit scenariului, în Vrancea s-ar fi produs un cutremur major la 140 de km adâncime. Unda seismică s-ar fi deplasat spre București, orașul cel mai afectat de cutremur în exercițiul celor de la ISU. În simulare, calamitatea s-ar fi soldat cu 2000 de morți, 4000 de răniți, 7000 de dispăruți și 30.000 de sinistrați.

Dimineață au ajuns în țară și ambulanțe și camioane medicale din Austria, Italia, Ungaria, Bulgaria și Republica Moldova. Problema este că nu există, până azi, o procedura rapidă, pentru ca doctorii și asistenți străini să primească rapid drept de liberă practică pe teritoriul nostru.

Raed Arafat, secretar de stat MAI: ”Cât durează în realitate până când se mișcă documentele și acești doctori pot acționa? Dacă vrem să mergem după proceduri, câteva săptămâni. Dar în cazul unui dezastru este clar că trebuie facilitate aceste aspecte. ”


La panz, în simulare a fost anunțată o replică a seismului de 5,8 grade pe Richter. Două elicoptere au fost ridicate pentru evaluarea pagubelor.

Pe stadioanele Afumați și Voluntari sunt amenajate tabere pentru sinistrați, care pot prelua câte 200 de persoane rămase fără locuință. Sunt 30 de corturi încălzite cu 6-7 paturi și încă 3 spații care pot fi folosite drept cantine.

Exercițiul este supravegheat și de comisarul european pentru managementul crizelor. "Seism 2018" continuă până miercuri, așa că de luni în simularea cutremurului va apărea un factor care ar putea afecta viteza de reacție a salvatorilor: traficul din București.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Pe Instagram-ul Știrile ProTV găsiți imaginile momentului din România, dar și din lume!  

15 sfaturi care v-ar putea salva viața după producerea unui cutremur mare!
Exerciţiul naţional Seism 2018, ziua a doua. Replică de 5,8 grade a primului cutremur
Seism 2018. Israel a trimis în România cel mai bun spital mobil din lume și un clovn medical
VIDEO PROTVPLUS.RO