Florin Piersic avea septicemie când a fost internat în spital. Medic: ”Este o situaţie destul de severă”

florin piersic
Agerpres

Doctorul Horia Roşianu de la Institutul Inimii din Cluj Napoca a afirmat, miercuri, că actorul Florin Piersic, avea septicemie, când s-a internat în unitatea medicală.  

El a precizat că trebuiau îndepărtate proteza de genunchi şi stimulatorul cardiac, care erau focare secundare de infecţie.

„Situaţia era a unui pacient cu septicemie, cu o infecţie generalizată în sânge, cu un tratament antibiotic complex, dar care avea două particularităţi, şi anume două zone protetice: proteză de genunchi şi material protetic în inimă, adică stimulatorul cardiac cu cele două sonde ale lui. Este un principiu cunoscut în medicină că materialele protetice nu se pot apăra, nu au o imunitate suficientă în faţa unei infecţii severe, altfel spus, în acele zone germenii bacterieni se colonizează şi se sustrag tratamentului antibiotic astfel încât un principiu general spune aşa că ar trebui extrase toate materialele protetice pentru a da posibilitatea tratamentului antibiotic să acţioneze împotriva germenilor care determină infecţia septicemică. Ar fi trebuit extrasă proteza de genunchi. Sigur, este o acţiune pe care nu ne-o putem noi asuma, nu aparţine specialităţii noastre, dar în acelaşi timp, din nefericire, cum sigur putea să fie de aşteptat, s-au infectat şi sondele stimulatorului cardiac, sonde care sunt direct în inimă”, a declarat Horia Roşianu, miercuri, într-o conferinţă de presă.

El a a precizat că, pentru a fi rezolvată problema infecţiei, era nevoie de îndepărtarea protezei de genunchi şi a stimulatorului cardiac.

„În noaptea de vineri spre sâmbătă, ne-am întors în ţară ca familie, sâmbătă dimineaţa, împreună cu domnul manager, împreună cu domnul doctor Ştef, şeful terapiei intensive, împreună cu un coleg ortoped de la Spitalul Militar şi cu alţi colegi din cardiologie, făcând o şedinţă de lucru multidisciplinară, i-am făcut o vizită amănunţită domnului Florin Piersic şi concluzia noastră a fost foarte clară trebuie îndepărtate focarele secundare de infecţie, proteza de genunchi şi / sau sondele şi stimulatorul cardiac. Ambele ar trebui îndepărtate ca să poţi rezolva problema infecţiei septicenice”, a explicat medicul de la Institutul Inimii.

Citește și
florin piersic
Noi detalii despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. "Arată mult mai bine decât în urmă cu 4 zile". Dorința actorului
Cum a așteptat Ucraina asaltul rușilor în Harkov. Dezvăluirile unor soldați ucraineni despre scenele haotice de pe front

El a explicat şi cum a decurs intervenţia de duminică.

”Am reuşit să strângem până duminica dimineaţa o echipă formată din 11 colegi. Practic toţi au dat curs acestei invitaţii parcă de-a dreptul cu drag venind în sfântă zi de duminica Paştilor, dimineaţa, pentru a organiza această operaţie. Au fost colegi din terapie intensivă, au fost colegi de chirurgie cardiovasculară care au rămas în stand-by pentru că dacă se întâmpla o complicaţie majoră trebuia intrat de urgenţă în sala de operaţie, au fost asistente dedicate, au fost alţi colegi cardiologi care au concurat cu toţii la bunul mers al acestei proceduri. În condiţii de linişte, cu meticulozitate, am abordat această intervenţie pe care am efectat-o, aş spune, într-un timp record, în 45 de minute de la începerea intervenţiei şi până la pansamentul final, procedura a fost efectuată. Timpul efectiv de extragere din inimă a sondelor a fost de aproximativ trei minute”, a mai afirmat Horia Roşianu.

El a adăugat că, după această operaţie, starea de sănătate a lui Florin Piersic era ameliorată.

”Pacientul a rămas în grija colegilor de la Terapie Intensivă (...) în ziua de luni, a Paşterului, am fost aici, l-am văzut împreună, l-am pansat, am reluat toată explorarea ecografică, toate lucrurile erau în ordine, iar starea clinică a maestrului Florin Piersic era deja ameliorată”, a explicat Horia Roşianu.

Doctorul Adrian Ştef a declarat, în aceeaşi conferinţă de presă, că Florin Piersic a fost monitorizat în Terapie Intensivă 48 de ore.

”Pacientul a fost urmărit în terapie intensivă încă 48 de ore, în condiţiile în care a existat o echipă multidisciplinară care a evaluat continuu şi în dinamică şi a susţinut terapia şi monitorizarea. Am beneficiat de sprijinul colegilor noştri de la infecţioase, colegii de la ortopedie, colegii cardiologi care continuu ne-au susţinut cu ecografii, colegii radiologi, deci a fost o echipă pregătită care a asigurat o evaluare şi un tratament de specialitate adecvat. S-a decis transferul cu acordul Institutului Naţional de Boli Infecţioase Matei Balş, aseară, după cum ştiţi. Nu a fost de urgenţă, a fost în condiţii de siguranţă, pregătit. În momentul în care am avut aeronava, s-a făcut transferul”, a mai transmis Adrian Ştef.

Directorul medical al Institutului Inimii, Adrian Molnar, a afirmat, tot în conferinţa de presă, cum s-a decis transferul lui Florin Piersic la Bucureşti.

”Vreau să specific aici faptul că pacientul a fost transferat la Bucureşti pentru a fi executată procedura ortopedică. A rezultat această decizie în urma discuţiilor între ortopedul din Cluj, care a efectuat prima intervenţie şi ortopedul care a efectuat prima intervenţie la Bucureşti, cei doi au discutat, s-a decis că această intervenţie poate fi efectuată şi la Cluj, şi la Bucureşti, urmând ca familia să decidă unde doreşte să se efectueze această intervenţie. Deci, ortopedul din Cluj nu a refuzat să facă această intervenţie, a spus, da, o fac, dacă familia doreşte acest lucru. Eu am luat legătură atunci cu medicul ortoped din Bucureşti, a spus, bine, să fie transferat, îl preiau la Bucureşti, dar mai întâi să fie internat la Balş pentru a fi evaluat din punct de vedere infecţios. Eu am discutat cu domnul profesor Străinu Cercel să mi se dea acordul pentru transfer, dânsul a fost de acord”, a explicat Adrian Molnar.

El a precizat că acest transfer fusese stabilit iniţial pentru miercuri dimineaţă.

”Ieri, pentru că era o aeronavă care venea de la Budapesta la Bucureşti şi putea să se oprească la Cluj, am acceptat ca să se facă cu câteva ore mai devreme, pentru că astăzi dimineaţă era discuţia să fie transferat la Bucureşti iniţial. Ne-am dat acordul să fie transferat în cursul serii de ieri. Aeronava a aterizat la Cluj, a luat pacientul şi l-a dus la Bucureşti. Deci totul s-a făcut în urma înţelegerilor şi discuţiilor şi tot acest demers era cunoscut la Bucureşti şi acceptat şi asumat de familie şi de medicii care au acceptat transferul”, a mai declarat directorul medical de la Institutul Inimii.

Adrian Molnar a fost întrebat cât de gravă este această infecţie.

”Este o situaţie destul de severă”, a precizat medicul.

Întrebat dacă această infecţie îi poate pune viaţa în pericol, Adrian Molnar a răspuns afirmativ.

Florin Piersic a fost transferat, marţi seară, de la Cluj-Napoca la Bucureşti, cu un avion SMURD, care se afla în Ungaria pentru un exerciţiu NATO.

Florin Piersic, în vârstă de 88 de ani, a fost operat la genunchi la Spitalul Militar Cluj-Napoca, ulterior fiind transferat la Institutul Inimii din Cluj-Napoca pentru a fi supravegheat de medici, având un stimulator cardiac.

Actorul a fost operat după ce i s-a făcut rău la finalul unui spectacol, iar medicii au constatat că avea o infecţie la un genunchi, infecţie care se pare că s-a extins.

Articol recomandat de sport.ro
E gata! Primul fotbalist care pleacă de la FCSB în această vară
E gata! Primul fotbalist care pleacă de la FCSB în această vară
Citește și...
Mesajul transmis de Florin Piersic de pe patul de spital. Ce se întâmplă chiar acum cu celebrul actor
Mesajul transmis de Florin Piersic de pe patul de spital. Ce se întâmplă chiar acum cu celebrul actor

Florin Piersic a fost transferat, marți seara, cu un avion SMURD, de la Cluj-Napoca la București.

Noi detalii despre starea de sănătate a lui Florin Piersic.
Noi detalii despre starea de sănătate a lui Florin Piersic. "Arată mult mai bine decât în urmă cu 4 zile". Dorința actorului

Florin Piersic a fost transferat, marți seara, cu un avion SMURD de la Cluj-Napoca la București.

Care este, de fapt, starea de sănătate a lui Florin Piersic. Precizările directorului medical de la Institutul Inimii
Care este, de fapt, starea de sănătate a lui Florin Piersic. Precizările directorului medical de la Institutul Inimii

Actorul Florin Piersic, care a fost supus unei intervenții la nivelul inimii duminică, la Institutul Inimii din Cluj-Napoca, a fost transferat, marți seară, la Institutul Matei Balș din București.

Florin Piersic a fost transferat din Cluj-Napoca la Institutul Matei Balș din București cu un avion SMURD
Florin Piersic a fost transferat din Cluj-Napoca la Institutul Matei Balș din București cu un avion SMURD

Florin Piersic, internat la Institutul Inimii „Dr. Niculae Stăncioiu” din Cluj-napoca, a fost transferat marți seară, cu un avion SMURD, la Institutul „Matei Balș” din București, la cererea familiei sale.

Anunțul Spitalului Militar din Cluj-Napoca despre Florin Piersic. Precizări despre infecția nosocomială
Anunțul Spitalului Militar din Cluj-Napoca despre Florin Piersic. Precizări despre infecția nosocomială

Reprezentanţii Spitalului Militar din Cluj-Napoca au precizat, joi, că actorul Florin Piersic nu a contractat vreo infecţie nosocomială cât timp a fost internat în această unitate medicală, unde a fost supus unei intervenţii chirurgicale la genunchi.

Recomandări
Care este salariul unui europarlamentar. Diurna zilnică este de 350 de euro
Care este salariul unui europarlamentar. Diurna zilnică este de 350 de euro

La alegerile din 9 iunie, România își va vota primarii și europarlamentarii. 542 de candidați se luptă pentru cele 33 de posturi de la Bruxelles.  

Cât de greu este pentru un fermier român să obțină fonduri europene. Fermele cu certificat BIO au cele mai mari avantaje
Cât de greu este pentru un fermier român să obțină fonduri europene. Fermele cu certificat BIO au cele mai mari avantaje

”Fonduri UE pompate în agricultură”, PARTEA a II-a. Fermierii români trebuie să își ia consultanți buni ca să poată accesa fondurile europene. Depind de aceste sume, pentru că, prin activitatea lor, nu sunt eligibili în fața băncilor.    

De ce nava cargo care a scufundat un alt vapor în larg de Sf. Gheorghe a plecat imediat de la locul accidentului
De ce nava cargo care a scufundat un alt vapor în larg de Sf. Gheorghe a plecat imediat de la locul accidentului

Nava care s-a scufundat sâmbătă la 50 de kilometri în larg de Sfântu Gheorghe a fost lovită chiar de ambarcațiunea care a ajutat la salvarea echipajului.