Măsuri în cazul şcolii unde a avut loc o explozie. Vina, aruncată pe copii şi pe femeia de serviciu

Ultimul update: Miercuri 19 Septembrie 2018 20:45
Data publicarii: Miercuri 19 Septembrie 2018 16:55
Categorie: Actualitate

Un elev de 14 ani şi femeia de serviciu a şcolii din Voiniceni, judeţul Mureş au fost suprinsi de suflul unei explozii în sala de clasă.

Ambii au arsuri de gradele 1 şi 2 pe faţă iar haosul a pus stăpânire pe şcoală. 70 de copii şi şapte profesori au fost evacuaţi rapid. Anchetatorii au descoperit în scurt timp ca sobele de teracotă din clase au robinetele accesibile oricui. Se pare că a deschis cineva gazele, iar îngrijitoarea, alertată de copii, a verificat soba cu un chibrit aprins şi aşa s-a produs deflagraţia.

Elevii din clasele a V-a şi a VI-a au simţit un miros puternic de gaze încă de pe hol, şi au anunţat îngrijitoarea. Unul dintre copii a rămas în spatele femeii care, ca să verifice instalaţia, se pare că a făcut nesăbuinţa să aprindă un chibrit. Atunci s-a produs deflagraţia.

Imediat s-a dat alarma şi toată scala a fost evacuată. Cei doi răniţi au fost transporati la spital iar mai multe echipe au început anchetele. Aşa a ieşit la iveală un aspect incredibil. „Robineţii care sunt amplasaţi la sobele de teracotă sunt robineţi de apa dacă vă uitaţi atent”, spune fiul femeii de serviciu.

Practic în toate sălile de clasa copiii pot extrem de simpu să deschidă gazul cu ajutorul unui banal robinet, neasigurat. Directorului şcolii nu i s-a părut nimic periculos. Mai mult: în luna iunie s-a făcut o verificare la gaze, şi nici firma executantă nu a remarcat pericolul.

Minerva Bordeanu director şcoală: „Copii au spus femeii de serviciu că este o acumulare de gaze, a aprins un chibrit. Eu cred că scăparea, să fi umblat copiii la robinet, probabil o fi nesigilarea acelor robinete. Femeia de serviciu, prin fişa postului, verifică robineţii„

Gagyi Mihai, ISU Mureş: "Cauza probabilă pe care noi am stabilit-o, acumulare de gaze, în timp ce doamna încerca să aprindă gazul în teracotă s-a produs o explozie, din fericire neurmată de incendiu”.

Pompierii sunt de părere că acel sistem cu robinet este un real pericol.

Colonel Buhăianu Cristian, prim adj inspector şef ISU : „din punct de vedere al obţinerii autorizaţiei clădirea nu făcea obiectul unei autorizaţii. Robinetul e în interiorul sălii de curs - în mod normal ar trebui să aibă o anumită protecţie.”

Viceprimarul da vina pe copii: „Au fost robineţi de siguranţă pe toate sobele dar nu ştiu cum au dispărut şi când au dispărut de pe aceste sobe. Când s-au făcut verificările cred că nu mai erau.”

Inspectoratul şcolar a început o anchetă. Ioan Macarie, Inspector Şcolar general: ”Robinetele nu mi se par în regulă, cred că nu ar trebui aceste robinete să fie la vedere şi probabil copiii să le manevreze ei.”

Ancheta în şcoala este în plină desfăşurare.

Elevul şi angajată şcolii răniţi în explozie sunt încă internaţi în spital dar starea lor este stabilă . Cei 70 de elevi au fost trimişi acasă împreună cu profesorii lor. Nici în următoarele două zile copiii nu vor mai intra în şcoală. Inspectoratul a somat deja unitatea de învăţământ să securizeze robinetele în toate sălile de clasă şi a cerut date suplimentare despre lucrările efectuate de firma de gaze.

Inspectoratul şcolar recunoaşte că în multe săli din judeţ există încă încălzire cu sobe de teracota. Mai mult: şcolile vechi nici nu au nevoie de autorizaţie specială din partea ISU. Numai în judeţul Mureş sunt peste 500 de instituţii de învăţământ în această situaţie.

Greșeli în lanț au dus la explozia de la școala din Mureș. Viceprimarul dă vina pe copii
Greșeli în lanț au dus la explozia de la școala din Mureș. Viceprimarul dă vina pe copii
VIDEO PROTVPLUS.RO
pompieri, porumbel, salvat, barlad,
Operațiune de salvare a unui porumbel în Bârlad
Fiul lui Miron Cozma, implicat într-un accident. Avea o alcoolemie de 1,25 la mie în aerul expirat
Exerciţiul "Seism 2018": incendiu la un spital din Capitală. Reacția autorităților la scenariu
Nicotină pentru țigările electronice, preparată în locuințe. Polițiștii au descins la traficanți
Accident cu răniți, provocat de un șofer de ambulanță beat. Alcoolemia care i-a uluit pe agenţi
CCR discută 3 contestaţii privind respectarea procedurii de organizare şi desfăşurare a referendumului
Cutremur 2018
Românii nu știu cum să reacționeze în caz de cutremur: „Tocul ușii și cam atât”
Vânzările de apartamente au scăzut drastic în această toamnă. Topul pe județe
Pesta porcină africană a ajuns în judeţul Teleorman. Ce vor face autorităţile
Cu 7 luni înaintea summit-ului UE, Sibiul nu are un aeroport sau un spital modern
Prima autostradă urbană, "aproape gata", cu o întârziere de 2 ani. IMAGINI EXCLUSIVE
Dialogul în engleză Dăncilă - Erdogan. Turcii au publicat imaginile cu sunet, România fără