Sateliții lui Elon Musk sunt vizibili pe cerul României în fiecare seară. Ce rol au

Sateliti
Meteoplus

Sateliții Starlink, lansați în ultima vreme de miliardarul Elon Musk pentru a oferi servicii de o calitate superioară de internet pe tot globul, pot fi observați seara și pe cerul României.

Mai mulți români au postat pe rețelele de socializare imagini imagini cu șirul de puncte luminoase.

 „Alte lumini „ciudate” pe cer: sateliții artificiali

Este greu de crezut că la 63 de ani de la lansarea primului satelit articial oamenii încă se sperie când văd un asemenea obiect pe cer. Mai ales că acum nu se vede unul singur ci zeci în fiecare oră.

Citește și
Starlink
iLikeIT. Jocul săptămânii este Starlink, o bătălie intergalactică într-o lume infinită
„Ce se întâmplă e nebunie curată. Și-au ieşit din minţi. Sunt ruşinea Rusiei”. Omul interzis în Rusia lui Putin vine la București

Pe bolta cerească un satelit artificial se vede ca o stea care se deplasează foarte repede. Pentru că în câteva minute străbat tot cerul și pentru că apar și dispar brusc, sateliții par întodeauna a fi ceva misterios și inexplicabil, însă astronomii s-au cam plictisit de ei.

Noua modă în materie de sateliți vizibili pe cer este un șir de zeci de sateliți care apar brusc, se deplasază 1-2 minute și dispar ca și cum nimic nu s-ar întâmpla. De obicei se văd deodată, unul după altul, între 5 și 10 sateliți, dar par a nu se termina pentru că apar alții, lăsând impresia că ceva ciudat se întâmplă.

Tocmai de asta cei care nu cunosc cerul se pot speria, dovada fiind zecile de filme puse pe internet.

Aceștia sunt sateliții Starlink, lansați de Elon Musk, o serie de mii de sateliți care vor transmite internetul dintr-un loc în altul. Până acum au fost lansați doar câteva sute, în cinci etape, fiecare lansare având acum pe cer șiragul ei.

Frumusețea este dată de faptul noi cunoaștem traiectoriile sateliților și cunoaștem mereu unde se vor afla și când. De asta vă invităm să scăpați de frică (dacă e cazul) și să vedeți ceva frumos pe cer: trecerea șiragului de sateliți.

În seara de 16 aprilie, de la ora 21:48 până la 22, de la sud-vest la nord-est vor defila sateliții Starlink. Nu știm exact ce strălucire vor avea, dar de obicei se văd cu ochiul liber, puteți încerca. Dacă nu, aveți aici o simulare a ceea ce se întamplă. În animație timpul trece de 10 ori mai repede decât în mod normal”, scrie într-o postare de pe pagina de Facebook a Observatorului Astronomic „Amiral Vasile Urseanu”.

Sateliții lansați de SpaceX au o orbită mult mai joasă față de restul sateliților de internet, motiv pentru care aceștia pot fi observați cu ochiul liber. De asemenea, aceștia sunt prevăzuți cu o serie de panouri, care refletă lumina, scrie BBC.

După ce mulți s-au speriat la vederea acestor lumini pe cer, Elon Musk a anunțat că va modifica sateliții astfel încât să fie mai puțin luminoși.

Până acum, compania spaţială privată americană SpaceX a lansat mai multe serii de microsateliţi pe orbită, în cadrul constelaţiei Starlink, proiect care atunci când va fi finalizat va număra cel puţin 12.000 de sateliţi şi va oferi servicii de internet de mare viteză, potrivit Agerpres.

Ultima lansare de a avut loc miercuri, când o rachetă a SpaceX a trimis 60 de sateliți pe orbita Pământului.

În total, compania fondată de Elon Musk a solicitat licenţe pentru a trimite pe orbită până la 42.000 de sateliţi, număr total ipotetic în acest moment.

SpaceX a reiterat că serviciul său de internet va deveni operaţional în 2020 pentru Canada şi nordul Statelor Unite. În cazul în care constelaţia se va materializa, SpaceX va avea mai mulţi sateliţi activi decât toţi ceilalţi operatori de pe planetă, civili şi militari, care se estimează a fi în jur de 2.100.

Într-o postare pe Twitter de pe 23 aprilie, Elon Musk a precizat că testarea privată a sateliților va începe în aproximativ 3 luni, iar testarea publică peste 6 luni.

 

Micii sateliţi Starlink, cu o greutate de aproximativ 200 de kilograme, echipaţi cu un panou solar, sunt fabricaţi, lansaţi şi operaţi de SpaceX. După ce sunt eliberaţi în spaţiu, ei vor urca uşor, prin mijloace proprii de propulsie, timp de până la patru luni, până vor atinge orbita lor operaţională aflată la altitudinea de 550 kilometri.

 

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
NEWS ALERT Lovitură grea pentru Ianis Hagi! Anunțul făcut de scoțieni
Citește și...
Momentul în care SpaceX lansează 60 de sateliți pe orbită, în constelația Starlink
Momentul în care SpaceX lansează 60 de sateliți pe orbită, în constelația Starlink

Compania spaţială californiană SpaceX a lansat luni alţi 60 de sateliţi în cadrul constelaţiei sale Starlink pentru furnizarea de internet de mare viteză din spaţiu.

iLikeIT. Jocul săptămânii este Starlink, o bătălie intergalactică într-o lume infinită
iLikeIT. Jocul săptămânii este Starlink, o bătălie intergalactică într-o lume infinită

Jocul săptămânii se numește Starlink și este disponibil pe Nintendo Switch, Xbox sau Playstation 4.

Recomandări
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”
Cătălin Cîrstoiu: „Nu sunt în incompatibilitate. La Anemona Med mi-am ajutat colegi”

Medicul Cătălin Cârstoiu, candidatul comun al PSD și PNL pentru Primăria Capitalei a declarat că mandatul său este pe masa coaliției. Liderii celor două partide i-au cerut să lămurească acuzațiile de incompatibilitate.

Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg
Statele membre NATO au ajuns la un acord privind Ucraina. Decizia anunțată de Jens Stoltenberg

Statele membre NATO au ajuns la un acord cu privire la trimiterea de sisteme de apărare antiaeriană suplimentare în Ucraina, printre care baterii de rachete Patriot, a anunţat, vineri, secretarul general al Alianţei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO
Trei dintre avioanele de luptă F-16 cumpărate de MApN din Norvegia au ajuns în România. GALERIE FOTO

Ministerul Apărării Naţionale anunţă că vineri trei aeronave F-16 Fighting Falcon achiziţionate de România de la Regatul Norvegiei au aterizat în Baza 71 Aeriană „General Emanoil Ionescu", de la Câmpia Turzii, în vederea dotării Escadrilei 48 Vânătoare.