Momentul în care SpaceX lansează 60 de sateliți pe orbită, în constelația Starlink

×
Codul embed a fost copiat

Compania spaţială californiană SpaceX a lansat luni alţi 60 de sateliţi în cadrul constelaţiei sale Starlink pentru furnizarea de internet de mare viteză din spaţiu.

Serviciul este conceput pentru a acoperi cu prioritate zonele izolate sau slab conectate de pe glob, relatează AFP.

O rachetă Falcon 9 a decolat fără incidente de la Cape Canaveral la ora 21:19 (2:19 GMT), conform unei transmisii în direct a lansării de către SpaceX.

La circa o oră de la lansare, cei 60 de sateliţi au început să fie eliberaţi la o altitudine de 290 de kilometri deasupra nivelului mării, urmând să ajungă ulterior pe orbita operaţională, la 550 kilometri.

SpaceX ar putea deveni cel mai mare operator satelitar privat

 

Dacă plasarea pe orbită se dovedeşte un succes, constelaţia SpaceX va număra aproximativ 180 de sateliţi, după două lansări de câte 60 de sateliţi, anul trecut (câţiva dintre primii sateliţi lansaţi s-au defectat).

Citește și
De ce Rusia va pierde în războiul din Ucraina. Un expert chinez în geopolitică explică care sunt cei patru factori principali

Planet Labs, o companie cu sediul în San Francisco, care fotografiază în fiecare zi tot Pământul la rezoluţie înaltă, are aproximativ 140 de sateliţi activi pe orbită, cea mai mare constelaţie activă în acest moment.

SpaceX are în plan alte două lansări luna aceasta

 

SpaceX foloseşte lansatoarele Falcon 9, care sunt reutilizabile, şi a prevăzut o cadenţă de lansare inedită: compania are în plan încă două lansări până la sfârşitul lunii ianuarie.

Un responsabil al SpaceX a declarat în septembrie că speră să realizeze două lansări pe lună în 2020, un ritm pe care compania nu a dovedit deocamdată că este capabil să îl susţină, tehnic sau financiar.

În total, compania fondată de Elon Musk a solicitat licenţe pentru a trimite până la 42.000 de sateliţi, cifră total ipotetică în acest moment.

Serviciul de internet al SpaceX va deveni operațional în 2020

 

SpaceX a reiterat luni că serviciul său de internet va deveni operaţional în 2020 pentru Canada şi nordul Statelor Unite, precizând că restul lumii va fi acoperit după încă 22 de lansări.

În cazul în care constelaţia se va materializa, SpaceX va avea mai mulţi sateliţi activi decât toţi ceilalţi operatori de pe planetă, civili şi militari, care se estimează a fi în jur de 2.100.

Micii sateliţi Starlink, cu o greutate de aproximativ 200 de kilograme, echipaţi cu un panou solar, sunt fabricaţi, lansaţi şi operaţi de SpaceX.

După ce vor fi desfăşuraţi de pe lansator, ei vor urca uşor, prin propria propulsie, timp de până la patru luni, pe orbita lor operaţională aflată la 550 kilometri altitudine.

Puncte luminoase pe cerul nopţii- îngrijorare pentru astronomi

 

Altitudinea relativ redusă de 550 kilometri ar trebui să permită un timp de răspuns mai rapid în comparaţie cu sateliţii de telecomunicaţii tradiţionali, care se află pe orbita geostaţionară, la 36.000 kilometri. Acest timp redus este crucial pentru jocuri video online sau conversaţii video.

Configuraţia de pe cer trebuie să fie suficient de densă pentru ca mai mulţi sateliţi Starlink să fie întotdeauna în linie directă cu abonatul. SpaceX nu a dezvăluit un preţ sau o metodă de abonament, însă terminalul de recepţie ar trebui să aibă o antenă plată de dimensiunea unei cutii de pizza.

Cea mai profitabilă piaţă nu o reprezintă utilizatorii de internet din oraşe şi zone care sunt deja bine conectate la internet prin fibră sau cablu, ci regiuni slab conectate sau unde viteza este redusă, rurale, deşertice şi chiar oceanice.

Lansarea primului ciorchine de sateliţi, în mai 2019, a provocat emoţie în comunitatea astronomilor, deoarece ''trenul'' de 60 de astfel de obiecte era clar vizibil pe cerul nopţii, lumina soarelui reflectând dispozitivele aflate la mare altitudine.

Faptul că alte câteva mii s-ar alătura acestora în viitor a stârnit temeri, unele voci susţinând că un cer „pătat” va împiedica observaţiile astronomice.

Elon Musk a modificat structura sateliților

 

După cântărirea acestor critici, Elon Musk a recunoscut legitimitatea lor. Unul dintre cei 60 de sateliţi lansaţi luni are o structură diferită, astfel încât să reflecte mai puţină lumină.

„SpaceX nu a liniştit încă astronomii”, a declarat Laura Seward Forczyk, analistă în domeniul sectorului spaţial. Va fi nevoie de câteva zile pentru a compara această nouă versiune a sateliţilor Starlink cu cea anterioară.

OneWeb este cealaltă companie avansată care furnizează un nou internet în bandă largă din spaţiu. Compania intenţionează să acopere Arctica cu o viteză foarte mare (375 gigabiţi pe secundă) deasupra paralelei 60 până la sfârşitul anului 2020, cu o acoperire de 24/24 ore la începutul anului 2021.

OneWeb are în prezent doar şase sateliţi, însă se pregăteşte să lanseze aproximativ 30 de sateliţi de fiecare dată, cu un obiectiv final de 650. Şi în acest caz, compania va trebui să demonstreze că are capacitatea financiară să facă această dificilă investiţie iniţială, notează AFP.

Articol recomandat de sport.ro
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
NEWS ALERT Zinedine Zidane revine! S-a înțeles cu noua sa echipă
Citește și...
Prognoza lui Olaf Scholz asupra duratei războiului din Ucraina. A apărat sprijinul Germaniei pentru Ucraina
Prognoza lui Olaf Scholz asupra duratei războiului din Ucraina. A apărat sprijinul Germaniei pentru Ucraina

Războiul din Ucraina ar putea să mai dureze cinci ani, crede cancelarul german Olaf Scholz.

Al doilea asasinat în trei zile. Un primar din Ecuador a fost omorât cu focuri de armă de doi indivizi
Al doilea asasinat în trei zile. Un primar din Ecuador a fost omorât cu focuri de armă de doi indivizi

Primarul unei oraş minier din sudul Ecuadorului a fost asasinat vineri, a anunţat poliţia, a doua crimă de acest gen în trei zile în această ţară grav afectată traficul de droguri şi de violenţele provocate de bandele criminale.

 

Jens Stoltenberg, apel pentru pace în Orientul Mijlociu: „Nimeni nu are de câştigat de pe urma unui alt război”
Jens Stoltenberg, apel pentru pace în Orientul Mijlociu: „Nimeni nu are de câştigat de pe urma unui alt război”

Jens Stoltenberg face apel la toate părțile implicate în conflictele din Orientul Mijlociu să dea dovadă de reţinere", pentru că „nimeni nu are de câştigat de pe urma unui alt război”.

Recomandări
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”
Analiștii militari, despre răspunsul Israelului la atacul cu drone de sâmbătă: „Limitat și strict simbolic”

Limitat și strict simbolic, așa califică experții răspunsul Israelului la atacul iranian de sâmbătă. Acțiunea a vizat o bază militară de lângă Isfahan. în vecinătatea unor instalații nucleare.

Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni
Cîrstoiu, întrebat dacă Ciolacu şi Ciucă i-au cerut să se retragă: Nici vorbă. Probabil că va fi o discuţie luni

Candidatul PSD-PNL la Primăria Capitalei, Cătălin Cîrstoiu, a negat informaţiile că liderii coaliţiei, Marcel Ciolacu şi Nicolae Ciucă, i-au cerut să se retragă din cursă, dar a precizat că va avea o discuţie cu aceştia, probabil luni.

Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă
Furtuna Renata continuă să facă ravagii în România. În nordul țării a nins viscolit și se circulă în condiții de iarnă

Un nou episod de vreme rea, cu grindină și polei, îi pune în dificultate pe șoferi. Un bărbat și-a pierdut viața într-un accident produs în județul Sibiu.