Ce au pățit părinții unei fete de 10 ani din Teiuș care nu au mai lăsat-o să meargă la școală. Au invocat mai multe motive
Părinții unei copile de 10 ani din Teiuș, județul Alba s-au ales cu dosar penal pentru că au refuzat să își mai lase fetița la școală.
Autoritățile susțin că ea nu a frecventat deloc cursurile anul acesta și în ciuda insistențelor, familia și-a mentinut decizia.
Oamenii au invocat tot felul de motive, dar pentru fiecare s-ar fi găsit o soluție. Statisticile arată că abandonul școlar este în creștere în România.
Alegeri 2024
16:02
George Simion, președintele AUR, a votat la Roma: „Vin aici să votez din respect pentru toţi românii”
15:30
Alegeri prezidențiale 2024. Ce spuneau sondajele de opinie despre candidați în urmă cu 6 luni și ce arată acum
14:08
LIVE TEXT Alegeri prezidențiale 2024 | A început votul în diaspora. Câți români au votat până acum. Harta secțiilor de votare
12:53
Candidații la alegerile prezidențiale 2024. În ce ordine apar pe buletinele de vot de duminică, 24 noiembrie
Fetița de 10 ani face parte dintr-o familie mai numeroasă și locuiește în orașul Teiuș. Este încrisă oficial în clasa a II-a, însă dascălii nu au văzut-o nicio zi de la începutul acestui an.
Marius Pintea, director Liceul teoretic Teiuș: „Aproximativ din decembrie nu a mai fost la școală probabil și pe ideea că părinții au fost plecați în străinătate. Chiar de Crăciun i-am dus niște alimente și alte lucruri pe care poate să le utilizeze. Nu au o motivație neapărat pe care să o aducă înaintea noastră, ei motivează că nu au resurse financiare”.
Autoritățile și cadrele didactice spun că au mers la copilă acasă și au discutat cu părinții ca să îi convingă o lase la școală. Le-au dus și alimente, și haine, însă nu i-au înduplecat.
Mirel Hălălai, primar Teiuș: „În momentul de față nu se poate vorbi de un absenteism total, e un absenteism parțial motivele sunt variate”.
Reporter: Au vorbit cu ei și au încercat să îi convingă să lase fetița de școală?
Mirel Hălălai, primar Teiuș: „În mod clar, în mod cert aceste discuții s-au purtat nu o dată de mai multe ori. Asistentul comunitar vă pot spune că discuțiile le-a purtat și de câteva săptămâni referitoare la această situație”.
În localitate există un centru unde copiii care provin din medii defavorizate primesc ajutor din partea cadrelor specializate și pot merge la afterschool unde au, pe langa o masă caldă, și sprijin la lecții. Nici așa nu a fost chip de izbândă.
Părinții fetei, de 41 și respectiv 42 de ani, mai au șase copii, iar tatăl a avut, recent, probleme de sănătate.
Comisar șef Luminița Prodan, purtător de cuvînt IPJ Alba: „Cercetările sunt continuare sub aspectul săvârșirii infracțiunii împedicării accesului la învățământul general obligatoriu”.
Potrivit Codului Penal, părintele care în mod nejustificat, îl retrage sau îl împiedică prin orice mijloace pe minor să urmeze cursurile învățământului general obligatoriu riscă sa fie amendat, sau chiar sa faca închisoare de la 3 luni la un an. Totuși fapta nu se mai pedepsește dacă se asigură reluarea cursurilor.
România se află în topul țărilor în care copiii abandonează cursurile. Și noua legea educației prevede amenzi de până la 5 mii de lei pentru părinții care refuză să își dea copiii la școală.