Cazul uciderii lui Adrian Kreiner ridică multe semne de întrebare. Ce au aflat procurorii până acum despre cei 5 suspecți

×
Codul embed a fost copiat

Moment de suspans în ancheta privind uciderea omului de afaceri sibian Adrian Kreiner. Bărbatul capturat joi seară, în județul Dolj, ca fiind unul dintre suspecți, va fi pus în libertate.

Procurorii au anunțat că nu au probe indubitabile care să permită reținerea lui. În ceea ce-l privește pe Ilie Sitariu, bănuit de favorizarea infractorilor, pentru că i-ar fi ajutat cu transport și găzduire, judecătorul de drepturi și libertăți urmează să ia o decizie. Anchetatorii propun arestarea lui preventivă.

Bărbatul de 31 de ani - considerat suspect în cazul uciderii omului de afaceri Adrian Kreiner - a fost oprit în timp ce se plimba cu motocicleta prin comuna Valea Stanciului, din Dolj. Individul, fost boxer, a fost dus la Sibiu și audiat.

Deși mai mulți martori l-au indicat ca fiind unul dintre făptași, probele adunate împotriva lui nu sunt suficiente, susțin anchetatorii, așa că procurorul de caz nu a decis reținerea lui. Polițiști încearcă să lămurească în ce fel este implicat în tâlhărie și omor.

Anchetatorii nu au făcut publice încă date despre identitatea celorlalți doi bărbați bănuiți de crimă. Se știe doar că indivizii au 33, respectiv 34 de ani, și sunt din Dolj. Parchetul din Sibiu are informații potrivit cărora aceștia au fugit din țară.

Citește și
jaf sibiu
Suspectul prins în cazul crimei din Sibiu, fost boxer, nu recunoaște acuzațiile. Ceilalți doi indivizi ar fi fugit din țară
Xi Jinping a făcut cea mai mare restructurare a armatei chineze din ultimul deceniu. Strategia din spatele deciziei sale

Valentin Florescu, procuror criminalist, Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu: „După comiterea faptei au părăsit muncipiul Sibiu cu un taxi, cursa fiind făcută până în Deva. În continuare suspecții s-au deplasat în Dumbrăvița - județul Timiș, iar în seara zilei de 7.11, când s-a aflat despre decesul victimei, doi dintre suspecți au părăsit cu certidine țara”.

Chestor Tiberiu Iulian Ivancea, șef IPS Sibiu: „Probabil mâine se va solicita arestare lor în lipsă. Putem bănui că au plecat în țările lor de orgine de unde au venit, respectiv Germania și Belgia”.

Valentin Florescu, procuror criminalist, Parchetul de pe lângă Tribunalul Sibiu: „Toți 3 se cunoșteau de mult timp. Unul dintre suspecti afirmă că l-a crescut pe un altul. Niciunul dintre agresori nu cunoștea victima”.

Potrivit autoritățior, bărbații au intrat în casa lui Adrian Kreiner cu scopul clar de a îl jefui.

Valentin Florescu, procuror: „În locuință, victima a fost legată de mâini și de picioare în mod solidar în poziție de barcă asfel încă orice mișcare a oricări mișcare să antreneze autostrângerea. Legătura aceasta este un mod de tortură unde durerea este extremă menită să constrângă victima să dezvăluie unde se află banii și bunurile de valoare”.

Chestor Tiberiu Iulian Ivancea, șef IPS Sibiu: „Bănuim că pe fiica victimei au suprins-o în timp ce suna la 112 și s-au grăbit, au luat ce au prins și au plecat. Nu am stabilit că era cineva care să preia ceasurile. Ceasurile cred că a fost o întâmplare, negăsind altceva”.

Cu o noapte înainte de atac indivizii au supravegheat locuința dintr-un imobil nelocuit de vis-a-vis. Pe una dintre probele ridicate de acolo a fost identificat profilul ADN al unuia dintre suspecți. Ar fi vorba despre un individ stabilit în Belgia care ar fi venit în România acum trei săptămâni și a facut o oprire în Timiș, la Ilie Sitariu - bărbatul condamnat acum 5 ani, în Statele Unite, după ce a furat de pe cardurile unor americani peste 120 mii de dolari.

Poliția l-a ridicat pe Sitariu de acasă. Inițial, acesta avea calitatea de martor.

Ilie Sitariu poza în Timiș într-un om de afaceri onest și a încercat să își ascundă trecutul infracționtional.

Pe profilul lui de LinkedIn se prezenta drept director general a două firme de construcții.

Prima a avut anul trecut o cifră de afaceri de 400 de mii de lei, iar jumătate din sumă a fost profit. Pentru cea de-a doua, înființată anul acesta, nu există date publice referitoare la activitatea economică.

Proprietarul apartamentului în care locuia Ilie Sitaru: „Are o firmă de construcții, dar nu mi-a trezit nicio suspiciune”.

Sitariu a fost reținut, după ce anchetatorii au stabilit o legătură directă între el și cei trei indivizi căutați pe uciderea omului de afaceri Adrian Kreiner. Când polițiștii i-au percheziționat apartamentul din Dumbrăvița - Timiș, unde stătea cu chirie, n-a scos un sunet în fața jurnaliștilor.

La audierile care au avut loc în Sibiu, la Parchet, Sitariu a fost pus în fața unor probe care l-au făcut totuși să vorbească: o imagine în care apare alături de unul dintre suspecții de crimă și o femeie, într-un mall din Sibiu. Secvența ar fi fost surprinsă cu o zi înainte de jaful terminat cu moartea lui Adrian Kreiner. Despre Sitariu, procurorii spun că...

Mihaela Ruginosu, prim-procuror adjunct, Parchetul de pângă Tribunalul Sibiu: „...ar fi ajutat autorii crimei cu găzduire și transport, contribuind și la plecarea din țară a unuia dintre autori”.

La aproape două săptămâni de la atac, rămân în continuare multe întrebări fără răspuns.

Am întrebat - de exemplu - Poliția dacă și la ce oră au fost instituite filtre la ieșirile din oraș în noaptea jafului. Ni s-a răspuns că informația nu este destinată publicității.

Crișan Mucenic Lăzureanu, expert criminalist: „După părerea mea, n-a funcționat sistemul de ordine publică și sistemul de intervenție rapidă. Așa zișii mascați care puteau să fie alertați astfel încât să încurce sau să prindă infractorii. Cred că nu s-a acționat rapid, cine trebuia să facă managementul acestei grupe nu s-a sesizat foarte repede”.

Poliția ne-a răspuns că informația nu este destinată publicității și atunci când am vrut să aflăm care sunt procedurile de intervenție în cazul unui jaf cum a fost cel din locuința lui Adrian Kreiner și dacă aceastea au fost respectate.

Crișan Mucenic Lăzureanu, expert criminalist: „Cred că lucrurile, am văzut din comunicatul de presă, au fost fost relaxate, s-a vorbit despre niște persoane care au intrat fără drept într-un imobil și că victima este la spital pentru îngrijiri medicale. Deja din sesizarea la 112, atunci trebuia să se constate gravitatea faptei și atunci toate forțele care existau trebuiau alarmate și dispuse în dispozitiv”.

Este neclar în continuare cine a comandat jaful și de unde aveau suspecții înformații despre bunurile de valoare pe care Adrian Kreiner le avea în locuință.

Cazul este departe de a fi rezolvat. Procurorul este în căutarea a cinci suspecți, care ar fi avut diferite grade de implicare în tâlhărie și omor. Este vorba despre 4 bărbați și o femeie. Trei ar fi pătruns în casa omului de afaceri. Unul dintre ei ar fi intrat mai târziu, pentru că inițial a stat de 6. Femeia și Ilie Sitariu s-ar fi ocupat doar de partea organizatorică. Sitariu spune că nu știa de planul amicilor lui și că i-ar fi ajutat cu transportul și găzduirea din prietenie, iar anchetatorii nu au încă dovezi că ar minți.

Procurorul a reconstituit filmul evenimentelor. Suspecții au ajuns la Sibiu în 4 noiembrie. Au plecat din Timiș cu două mașini, dar au lăsat una în Deva, ca rezervă. De altfel pe aceasta au folosit-o după ce au părăsit Sibiul. Mașina nu putea fi identificată că a circulat în orașul crimei. Femeia a închiriat un apartament, unde au rămas cei 3 atacatori, iar ea și Sitariu au părăsit orașul. Noaptea, cei trei s-au instalat in imobilul nelocuit aflat vizavi de casa lui Kreiner și de acolo au supravegheat totul, timp de peste 24 de ore. Apoi au intrat peste omul de afaceri, luând mai multe măsuri de precauție, pentru a nu fi prinși. Ca să-i identifice, anchetatorii au vizionat peste 1.500 de ore de imagini înregistrate de camerele de luat vederi, în circa 100 de locații.

Procurorul spune ca deși ar fi avut un pont privind averea lui Kreiner, n-au găsit banii la care se așteptau și au luat ceasurile, pe care nici nu știau cum să le valorifice. Obiectele nu au fost deocamdată recuperate. Este posibil ca ancheta să ducă și la alte persoane implicate în acest caz.

Articol recomandat de sport.ro
FOTO A comis-o! Mihai Stoica, plin de sânge la sărbătoarea de titlu a FCSB-ului
FOTO A comis-o! Mihai Stoica, plin de sânge la sărbătoarea de titlu a FCSB-ului
Citește și...
Adrian Kreiner a fost torturat prin metoda Arbatachar. Planul pas cu pas pus în aplicare de patru bărbați și o femeie
Adrian Kreiner a fost torturat prin metoda Arbatachar. Planul pas cu pas pus în aplicare de patru bărbați și o femeie

O conferință de presă privind noi detalii din ancheta asupra cazului uciderii omului de afaceri din Sibiu a fost organizată, joi, de către șeful IPJ Sibiu și de către șeful Serviciului de Investigații Criminale din cadrul IPJ Sibiu.

Suspectul prins în cazul crimei din Sibiu, fost boxer, nu recunoaște acuzațiile. Ceilalți doi indivizi ar fi fugit din țară
Suspectul prins în cazul crimei din Sibiu, fost boxer, nu recunoaște acuzațiile. Ceilalți doi indivizi ar fi fugit din țară

La aproape două săptămâni după ce omul de afaceri Adrian Kreiner a fost jefuit și ucis în locuința sa din Sibiu, unul dintre suspecți, un bărbat de 31 de ani, a fost reținut pentru 24 de ore.

Recomandări
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”
Gabriel Liiceanu: Rușii trăiesc de opt secole cu supunerea și instinctul de invadare în gene. „Nu se vor opri”

După opt secole de totalitarism, poporul rus “are supunerea interiorizată în genele sale istorice”, și e gata să își activeze oricând “instinctul de invadare”, pentru că “este învățat să cucerească lumea”.

Rusia se dezlănțuie pe frontul din Ucraina, după ajutorul militar anunțat de SUA. Un atac masiv a fost ordonat de Kremlin
Rusia se dezlănțuie pe frontul din Ucraina, după ajutorul militar anunțat de SUA. Un atac masiv a fost ordonat de Kremlin

Forţele de apărare ucrainene au respins, sâmbătă, 59 de atacuri inamice în cinci sectoare ale liniei de front, cele mai multe dintre ele pe ruta Avdiivka.

Oamenii au rămas izolați după surparea străzii din Cluj-Napoca. Nu pot ajunge la ei nici ambulanțele
Oamenii au rămas izolați după surparea străzii din Cluj-Napoca. Nu pot ajunge la ei nici ambulanțele

Autoritățile fac cercetări la Cluj-Napoca, unde o bucată dintr-o stradă s-a surpat. O expertiză va arăta ce lucrări sunt necesare. Între timp, traficul este oprit în zonă și sunt luate în calcul rute alternative.