Cât vor plăti bucureștenii pentru parcările administrate de Primărie. PMB a modificat tarifele
După multe plângeri de la cetățeni responsabilii au decis să modifice sistemul de tarifare a parcărilor din Capitală.
Un loc pe spaţiul public va costa 5 lei pe oră, indiferent de zonă, iar șoferii care întârzie peste timpul plătit nu vor mai fi amendați imediat. Decizia, votată de Consiliul General se va aplică din primăvară.
Peste 50 de mii de amenzi au fost date în 6 luni, celor care nu și-au plătit locul dintr-o parcare a primăriei, ori au rămas mai mult decât anunţaseră. Iar cei care nu și-au achitat amenda, se pot trezi daţi în judecată. 200 de lei este amenda, inclusiv pentru cei care întârzie şi zece minute peste ora plătită.
Sistemul de parcare din Capitală va fi schimbat. Potrivit unui proiect adoptat de Consiliul General al Municipiului București, va exista un singur tarif în tot oraşul, de 5 lei pe oră sau 30 de lei, abonamentul pentru o zi. Iar șoferii vor avea la dispoziție 15 minute să elibereze locul de parcare ori să-și prelungească șederea cu o altă oră plătită, dacă întârzie. Iar maşinile hibride şi electrice înmatriculate în Bucureşti vor avea parcarea gratuită. Însă trebuie să fie înscrise în Registrul Informatic al autoturismelor electrice și hibride al Companiei Parking. Pentru maşinile hibride, parcarea va mai fi gratuită doar în următorii 2 ani.
Stelian Bujduveanu - Viceprimarul Capitalei: „Am gândit o politică accesibilă pentru riverani și am oferit un tarif de 50 de lei pe lună, care se transpune în 500 de lei pe an. Asemănător cu cel de la sectoare pentru riverani am permis ca pentru un apartament să fie accesibil acest abonament de 50 de lei pe lună pentru 2 mașini, pentru că știm că trendul în București este o mașină jumate la nivel de apartament”.
Noile tarife se vor aplica începând cu luna martie. Chiar și așa, Capitala nu are suficiente locuri de parcare.
Capitala are aproape 24 de mii de locuri publice de parcare. La acestea se adaugă parcările de reședință, aproape 220 de mii la număr. Însă, în București sunt înmatriculate nu mai puțin de 1,5 milioane de vehicule. Asta înseamnă 6 mașini pe un singur loc de parcare. Dacă le luăm în considerare și pe cele din alte județe, aflate în tranzit, numărul crește.