Capra cu gust de vacă a apărut în România. „Bocarp”, crescută la Institutul Palas Constanța, are carnea ca de vițel
În farfuriile noastre ar putea ajunge un nou sortiment de carne. Cercetătorii de la Institutul „Palas” din Constanța se laudă că au creat capra „Bocarp”, cu carnea asemănătoare la gust cu cea de vacă.
Deocamdată, au doar câteva sute de exemplare, și mai trebuie să crească alte câteva sute, pentru ca rasa să poată fi omologată, iar căprițele să ajungă la orice fermier.
Faceți cunoștină cu capra „Bocarp”. A venit pe lume în adăposturile institutului pentru dezvoltare a caprinelor Palas din Constanța, după zece ani de cercetare. În această perioadă, capre carpatine și țapi din rasa „Boier” - de carne - au fost lăsați să se iubească liber.
Alegeri 2024
16:57
Ce muzică ascultă Călin Georgescu. Povestea a 4 ore petrecute cu omul momentului, în doar câteva cuvinte
16:57
Momentul în care Călin Georgescu a vorbit pe limba lui Vladimir Putin. Ideea pe care ambii o împărtășesc cu tărie
16:50
Ciucă și-a depus demisia din funcția de președinte al PNL. "În ciuda greșelilor pe care le-am făcut, am învățat lecția"
16:35
Administraţia Prezidenţială: Nu ar exista dovezi de influenţare a alegerilor sau ingerinţe externe în procesul electoral
Ce o face pe „Bocarp” specială? A încercat să ne explice directorul Institutului Palas.
Radu Răducu, director Institutul Palas Constanța: „Are un piept larg, are jigourile dezvoltate.”
Jigourile despre care vorbește directorul Radu Răducu sunt ceea ce bucătarii denumesc pulpa de capră din care prepară friptura. Și pentru că vorbim de mâncare, ajungem și la partea cu care cercetătorii speră să uimească lumea.
Radu Răducu, director Institutul Palas Constanța: „Nu are gust specific de capră. Are o carne care se apropie de gust de carnea de vită.”
Gabriel Văratic este cercetăror științific la Institutul Palas din Constanța.
Urmărește de aproape cum caprele „Bocarp” ating aproape 80 kilograme fiecare - o greutate nemaintâlnită până acum, spune el, la caprele românești.
Are în grijă 220 de exemplare albe cu capul maro ori negru și trebuie să ajungă la 400 de exemplare pentru ca rasa să poată fi omologată.
Vine și el cu precizări despre gustul cărnii.
Reporter: Gustul acestei cărni aduce cu gustul cărnii de vită?
Gabriel Văratic, cercetător științific la Institutul Palas din Constanța: „Da, și puțin de iepure având foarte puțină grăsime.”
Ca să ne convingem de cele afirmate de cercetători, am dus o bucată de carne de capră „Bocarp” într-un restaurant. Nelu Pauca este bucătarul care a testat-o.
„Haideți să vedem textura... oau, rozalie și apoi spre surprinderea mea, această pulpă de capră e aproape la gust ca cea de vițel, foarte fragedă. Nu are gust de capră și nici miros” a spus specialistul culinar.
„Bocarp” va putea fi crescută de fermierii din țară doar după ce rasa va fi omologată.