Orașele din România în care îți găsești cel mai ușor un loc de muncă. Atrag cele mai multe investiții
Orașele mari, cu industrie dezvoltată, oferă cele mai multe oportunități de angajare; prin urmare, sunt și cele mai căutate de candidați.
Datele unei platforme de recrutare arată că Bucureștiul, Clujul, Iașiul, Brașovul și Timișul sunt județele care au avut cele mai multe locuri de muncă disponibile în primele 9 luni din acest an.
Cele mai puține oferte au fost în Mureș, Ialomița ori Neamț. În România au fost puse pe o singură platformă de recrutare peste 230.000 de locuri de muncă în primele 9 luni ale acestui an, mai puține față de anul trecut cu 15%.
În București au fost cele mai multe joburi disponibile, peste 100.000 apoi în Cluj, Iași, Brașov și Timiș, unde sunt cele mai mari centre universitare. Iar orașele atrag cele mai multe investiții.
Andrei Perianu, cofondator platformă financiară:
„E foarte mare legătura între educație și bani. Cu cât vedem orașe din ce în ce mai mari, cu atât vedem că acolo sunt mai multe investiții care urmează acești oameni. Aceste afaceri mari urmăresc aceste concentrații urbane.”
Tânără: „Clar, în orașele mari se găsește de lucru mai bine.”
Femeie: „Fiind Capitala, s-ar găsi mai ușor de muncă și în mai multe domenii.”
La polul opus, cele mai puține oferte de angajare au fost în Ialomița, Mureș, Brăila, Argeș și Neamț, cu mai puțin de 20 de mii de locuri de muncă disponibile în 9 luni.
Ana Călugăru, reprezentant platformă de recrutare: „Sunt județe în care, în general, puterea de cumpărare este mică și în care angajatorii destul de greu se duc pentru a deschide sedii sau pentru a lansa investiții în acele județe.”
Tânăr: „Degeaba avem prea multe locuri dacă nu avem oameni instruiți; degeaba avem oameni instruiți dacă nu avem locuri.”
De asemenea, domeniile căutate de candidați diferă în funcție de localitate.
De exemplu, în orașele mai mari sunt căutate în special joburile unde se poate lucra de acasă, cum ar fi relații cu clienții, servicii financiare ori IT.
În schimb, în orașele mici, angajatorii oferă slujbe în care candidații trebuie să meargă la sediu, cum ar fi industria alimentară, transport ori turism.
Femeie: „În vânzări, de exemplu, găsești, doar că e foarte greu de trăit cu banii ăștia dacă stai și în chirie sau ai o rată.”
Bărbat: „Trebuie doar să cauți; exemplul nostru, cablaje, sunt multe firme de cablaje... depinde ce cauți.”
În 9 luni au fost 4,5 milioane aplicări pentru un loc de muncă în Capitală, în timp ce în Neamț au fost puțin peste 500.000.