Blocurile de locuințe vor trebui dotate cu spații de colectare selectivă a deșeurilor

Ultima actualizare: 28-11-2018 10:13
gunoi
iStock

Blocurile de locuințe vor trebui dotate obligatoriu cu spații de colectare selectivă a deșeurilor, care să faciliteze reciclarea, potrivit unui proiect de lege depus la Senat.

Draftul de act normativ modifică Legea locuințelor din 1996.

În forma aflată în prezent în vigoare, aceasta impune, ca exigență minimală, dotarea blocurilor de locuințe cu "spații destinate colectării, depozitării și evacuării deșeurilor menajere", potrivit profit.ro.

Inițiatorii proiectului au în vedere înăsprirea exigenței, prin impunerea de "spații destinate colectării, depozitării și evacuării separate pe fracții a deșeurilor menajere".

Aceștia menționează, în expunerea de motive a proiectului, că normele UE obligă România să ajungă la un grad de reciclare a deșeurilor municipale de 50% până în 2020, țintă imposibil de atins în condițiile în care, în prezent, procentul real de reciclare este de doar 5-6%.

"Gradul scăzut de reciclare este urmarea lipsei unui sistem eficient de colectare selectivă deșeurilor și revalorizare a acestora. Primul pas în implementarea acestui sistem este crearea infrastructurii pentru cetățeni. Deși legislația permite în prezent colectarea selectivă pe patru fracții, în realitate gunoiul se colectează împreună și ajunge la gropile de gunoi în loc să fie tratat, reciclat și reutilizat", se arată în documentul citat.

CLICK AICI pentru a instala GRATUIT aplicația Știrile ProTV pentru telefoane Android și iPhone!

Citeste și...
Parteneri
VIDEO PROTVPLUS.RO