Probleme în selecția comisarului european pentru România. Ce se întâmplă cu candidatura lui Dan Nica

08-10-2019 20:06


Procesul de selecție a comisarilor europeni pentru România și Ungaria se află în derulare, însă șefa Comisiei Europene a cerut mai multe nume din partea Guvernului de la București, care l-a propus pe Dan Nica, potrivit unor surse.

UPDATE - Secretarul general al PSD, Mihai Fifor, a declarat, marţi seară, că PSD nu deţine informaţii potrivit cărora candidatura lui Dan Nica pentru funcţia de comisar european ar fi fost respinsă. Fifor consideră că nu există ”niciun motiv pentru care ar putea fi respins”, dar spune că, dacă prin absurd candidatura acestuia va fi respinsă – deşi urmează o procedură – se va face altă propunere.

”Noi nu avem informaţii legate de o eventuală respingere a a domnului Nica. Am vorbit ceva mai devreme cu domnia sa, evident, pe o cu totul altă temă. Dar era relaxat şi am înţeles că urmează să fie o procedură, dar nicidecum că ar fi vorba de o respingere. Nu văd de ce ne-am face griji în momentul de faţă. Dan Nica este un europarlamentar cu foarte multă experienţă, un om foarte respectat în grupul S&D şi în opinia mea, are şanse reale să obţină această numire din partea comisarului”, a declarat, marţi seară, Mihai Fifor, informează News.ro.

Secretarul general al PSD consideră că nu există motive de respingere a candidaturii lui Dan Nica.

”Dan Nica nu a fost respins, nu văd niciun motiv pentru care ar putea fi respins şi ar trebui să ne gândim la o altă impostază. (...) Presupunând, prin absurd, că Dan Nica ar fi respins, mergem cu altă propunere. Nu este niciun fel de problemă”, a mai spus Fifor.

Acesta a explicat că a mai fost votată încă o propunere în Comitetul Executiv al PSD.

”Există şi o a doua propunere, unii spun de rezervă, noi îi spunem că este a doua propunere aprobată de CEx. Suntem în grafica exactă, aşa cum ne-am propus. Să nu ne grăbim, Dan Nica nu a fost respins”, a mai spus Fifor.

Dăncilă a declarat săptămâna trecută, după CEx, că a avut o discuţie cu preşedintele CE despre propunerile de comisar pe care urmează să le facă România, iar Dan Nica rămâne propunere, fiind o persoană respectată. De asemenea, a anunţat că va fi propusă şi o femeie, Gabriela Ciot, secretar de stat în MAE.

Probleme în procesul de selecție

 

"Procesul este în derulare în ceea ce privește candidații din Ungaria și România", a declarat un purtător de cuvânt al CE.

Potrivit unei jurnaliste ungare, corespondent la Bruxelles, procesul de selecție s-ar afla în impas, deoarece Ursula von der Leyen l-a intervievat deja pe Dan Nica, dar nu l-a ales, ceea ce ar bloca și nominalizarea comisarului european din partea Ungariei.

"@vonderleyen nu a acceptat propunerea Ungariei pentru funcția de comisar european în persoana lui Oliver Varhelyi deoarece încă așteaptă o nominalizare din partea României. Ursula von der Leyen l-a intervievat pe Dan Nica mai devreme și l-a respins. Cu toate acestea, Bucureștiul insistă să-l nominalizeze. #impas", este mesajul postat, marți seară, pe Twitter, de jurnalista ungară Katalin Halmai, de la Bruxelles.

 

Potrivit unor surse politice, Guvernul României a transmis, luni, nominalizarea lui Dan Nica pentru postul de comisar european pentru Transporturi, după ce candidatura Rovanei Plumb a fost respinsă.

Însă, candidatul transmis de Guvernul României fusese deja intervievat și nu a fost ales, astfel că procesul de selecție continuă, iar Comisia cere guvernului de la București o listă cu mai multe nume, potrivit unei surse din cadrul CE.

"Pot confirma că guvernul român a trimis o scrisoare luni. Această scrisoare conținea numele unui candidat, care a fost deja intervievat de președintele ales, dar nu a fost ales anterior. Echipa președintelui ales este încă în contact cu ambele guverne și procesul de selecție este în desfășurare", a declarat o sursă din cadrul CE.

Pe de altă parte, sursa citată menționează că ar exista "o alternativă mai bună". 

"Respins nu este termenul corect aici. Pur și simplu a existat o alternativă care a performat mai bine la interviu. Din acest motiv, suntem încă în contact cu autoritățile din România. Mai multe nume ne-ar ajuta să ajungem la o decizie", mai precizează sursa citată.

Tot marți, europarlamentarul Siegfried Mureşan a scris pe Facebook: ”Preşedintele ales al Comisiei Europene, Ursula von der Leyen, ”nu va accepta niciun candidat pentru poziţia de comisar din partea unui guvern aflat în plină procedură de demitere”.

La începutul lunii august, premierul Viorica Dăncilă a trimis către Comisia Europeana numele Rovanei Plumb și al lui Dan Nica, drept candidați pentru postul de comisar european la Transporturi, cei doi fiind intervievați în luna august.

VIDEO PROTVPLUS.RO